Pregled - svet, 18. 1. (sreda)

Ljubljana, 18. januarja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 18. januarja.

KIJEV - V strmoglavljenju helikopterja v ukrajinskem mestu Brovari je umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski, njegov namestnik, državni sekretar in trije otroci. Poškodovanih je več kot 20 ljudi, vzrok strmoglavljenja pa za zdaj ni znan. Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je strmoglavljenje označil za strašno tragedijo, podobni odzivi in izrazi sožalja so se zvrstili iz številnih držav.

DAVOS - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zahodne zaveznice pozval, naj v pomoči njegovi državi sprejemajo hitrejše odločitve. V luči razprave o dobavi tankov je v video nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu posvaril, da "tiranija prehiteva demokracije". Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zagotovil, da bodo zaveznice v petek na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino zagotovile Ukrajini "težje in sodobnejše orožje".

MOSKVA - ZDA v Ukrajini pripravljajo teren za hibridno vojno proti Rusiji, je na letni novinarski konferenci dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Predloge ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za mir je označil kot absurdne in ponovil, da morajo vsakršni pogovori obravnavati širše varnostne pomisleke Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem izjavil, da ne dvomi v zmago Rusije v Ukrajini.

STRASBOURG - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v razpravi s poslanci Evropskega parlamenta podprl pošiljanje tankov Ukrajini in zagotovil, da bo EU Ukrajince podpirala, dokler bo treba. Naj odobri dobavo tankov tipa leopard Ukrajini, so nemškega kanclerja Olafa Scholza pozvali tudi poslanci, ko so potrdili letno poročilo o skupni zunanji in varnostni politiki s pozivom, da morajo EU in članice povečati vojaško, politično in humanitarno pomoč Ukrajini ter okrepiti obrambo v boju proti ruskim grožnjam.

STRASBOURG - Evropski parlament je za enega od 14 podpredsednikov izvolil Luksemburžana Marca Angela iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S&D). Na podpredsedniškem položaju je nasledil grško evroposlanko Evo Kaili, ki so jo evroposlanci decembra razrešili z mesta podpredsednice zaradi korupcijskega škandala.

DAVOS - Svet se sooča z "orkanom pete kategorije", je na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Med krizami, ki so medsebojno prepletene, je izpostavil grozečo svetovno recesijo, vojno v Ukrajini in poglabljanje neenakosti. Kot najbolj perečo je izpostavil podnebno krizo.

TOKIO - Višje sodišče v Tokiu je potrdilo oprostilno sodbo trem nekdanjim vodilnim delavcem elektropodjetja Tepco, ki upravlja jedrsko elektrarno Fukushima. S tem jih je oprostilo krivde strokovne malomarnosti v jedrski nesreči v Fukushimi leta 2011, zaradi katere jim je grozilo do pet let zapora.

TEL AVIV - Izraelsko vrhovno sodišče je razsodilo, da mora izraelski premier Benjamin Netanjahu zamenjati obsojenega ministra za zdravje in notranje zadeve Arja Derija. Pravosodni minister Jariv Levin je odločitev sodišča označil za nerazumno in napovedal, da bo nadaljeval z reformami, ki bodo močno omejile moč vrhovnega sodišča.

RIM/BRUSELJ - V Italiji so v torek zvečer prijeli računovodkinjo bivšega evropskega poslanca Antonia Panzerija, glavnega osumljenca v korupcijski aferi, ki pretresa Evropski parlament. Monico Rossano Bellini so prijeli na dan, ko je Panzeri z belgijskim tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde v zameno za enoletno zaporno kazen.

STRASBOURG - Evropski parlament je od Evropske komisije zahteval uvedbo preiskave, ali je komisar za širitev Oliver Varhelyi kršil kodeks ravnanja članov komisije. V potrjenem poročilu o izvajanju skupne zunanje in varnostne politike so izrazili zaskrbljenost zaradi poročil, da naj bi komisar iz Madžarske namerno skušal spodkopati osrednjo vlogo vladavine prava v pristopnem procesu.

BRUSELJ - Evropska komisija je sporočila, da bo EU povečala finančna sredstva za humanitarno pomoč za leto 2023 na 1,7 milijarde evrov. Humanitarne potrebe se namreč na svetovni ravni povečujejo, EU pa ostaja zavezana pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo, so navedli. Največ, 382 milijonov evrov, bo namenjenih Bližnjemu vzhodu in severni Afriki.

WASHINGTON - Ameriški tehnološki velikan Microsoft je sporočil, da bo v prihodnjih mesecih odpustil skupno 10.000 zaposlenih. Razloga naj bi bila "odziv na makroekonomske razmere in spreminjajoče se prioritete strank".

NEW YORK - Bela hiša je v torek še naprej zavračala kritike in zahteve kongresnih republikancev po dodatnih informacijah glede zaupnih dokumentov iz časov, ko je bil Joe Biden podpredsednik ZDA, ni pa znala pojasniti zamude pri objavi informacij. Tiskovni predstavnik Ian Sams je povedal, da Bela hiša objavlja informacije, kot se ji zdi primerno in skuša upoštevati tveganja pri posredovanju nepopolnih informacij.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek predstavil predlog zakona, s katerim bi Rusija lahko uzakonila prekinitev pogodb s Svetom Evrope. To med drugim zadeva evropsko konvencijo o človekovih pravicah, evropsko konvencijo o zatiranju terorizma in evropsko socialno listino.

LUXEMBOURG - Letna stopnja inflacije v območju evra se je decembra ustavila pri 9,2 odstotka, potem ko je bila novembra pri 10,1 odstotka, je v drugi oceni izračunal evropski statistični urad Eurostat. V celotni EU se je rast cen življenjskih potrebščin umirila z 11,1 odstotka na 10,4 odstotka.

ZAGREB - Politiki na Hrvaškem so izrazili kritike na račun izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da Nato v Ukrajini vodi vojno proti Rusiji, potem ko je njegove besede za odkrite in poštene označil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Poudarili so, da politika, ki jo zastopa Milanović, ni politika večine Hrvatov.

spo/spo
© STA, 2023