Pregled - Slovenija, 18. 1. (sreda)

Ljubljana, 18. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 18. januarja.

BRDO PRI KRANJU - Na koalicijskem vrhu, na katerem so se osredotočili samo na področje zdravstva, so se po besedah predsednika vlade Roberta Goloba dogovorili, da bodo vsi prisotni člani koalicije podpisali zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme. Do četrtka bodo pripravili konkretno časovnico zakonodajnih in izvedbenih ukrepov do leta 2025. Danes so govorili samo o področju zdravstva, zato bodo čez 14 dni pripravili podoben vrh na temo ostalih petih reform, princip pa bo enak - "analiza, časovnica in zaveza za izvršitev". Po tistem vrhu koalicije bodo pripravili tudi aneks h koalicijski pogodbi, ki bo zajemal časovnico za vse reforme.

LJUBLJANA - Predsednik NSi Matej Tonin je na novinarski konferenci predstavil paket devetih rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo. Med njimi v NSi predlagajo vključitev vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet v reševanje krize ter da bi bile vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih in koncesionarjih, plačane iz zavarovanja. Želijo tudi, da se odpravi monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

LJUBLJANA - V delu sindikatov javnega sektorja od vlade zahtevajo, da pripravi rešitve za ureditev plačne problematike in odpravo plačnih nesorazmerij. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo 24. februarja organizirali protestni shod za dostojno plačilo, če vlada do tedaj ne bo ponudila konkretnih rešitev. Kot so na novinarski konferenci opozorili v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, vlada že dva meseca krši rok, določen za začetek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice.

LJUBLJANA - Zveza društev upokojencev predlaga, da se pokojnine februarja uskladijo vsaj za 7,1 odstotka, ne pa samo za predvidenih 4,9 odstotka. Glede na podatke o rasti inflacije in cen življenjskih potrebščin ocenjujejo, da jim bosta vlada in svet pokojninskega zavoda prisluhnila. Poleg tega naj vlada razmisli o izplačilu draginjskega dodatka, so pozvali.

LJUBLJANA - V okviru evropskega leta mladih 2022 so v Sloveniji izvedli 175 dogodkov, v EU pa več kot 12.000, je na zaključnem dogodku evropskega leta mladih v Ljubljani pojasnila v. d. direktorice urada za mladino Tina Kosi. Udeleženci današnjega zaključka so se strinjali, da je treba z dobrimi praksami iz preteklega leta nadaljevati in mlade opolnomočiti.

NOVO MESTO - Zaradi podrtega drevja se je v torek zvečer na železniški progi Metlika-Ljubljana v občini Novo mesto iztiril vlak. Na vlaku je bilo sedem potnikov, strojevodja in dva sprevodnika. Pet potnikov je zaradi lažjih poškodb potrebovalo zdravniško pomoč, a so vse že v torek odpustili v domačo oskrbo, so pojasnili v družbi Slovenske železnice. Železniška proga med Metliko in Ljubljano bo do nadaljnjega zaprta.

LJUBLJANA - Državni svet je na seji sklenil, da bo vložil zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o dohodnini. Trdijo, da so nekatere določbe novele protiustavne zaradi samega postopka sprejema novele in zaradi vsebine. Podrobnosti bodo predstavili v četrtek. Tik pred koncem lanskega leta sta takšno zahtevo že vložili poslanski skupini SDS in NSi.

VELENJE - Premogovnik Velenje je sprožil postopke za prestavitev razkladalne postaje za uvoženi premog z zdajšnje lokacije v Pesju na industrijsko območje premogovnika. Tako odgovarjajo na zahteve lokalnega prebivalstva, ki se zaradi razkladanja premoga sooča s hrupom, tresenjem tal in prahom.

LJUBLJANA - Ribiči so se lani soočali z več izzivi, med glavnimi pa so bile podnebne spremembe. Te so bile namreč pogubne za ribji živelj, saj so določena porečja skorajda povsem presahnila. Lovci pa so medtem izrazili skrbi glede rasti števila zavarovanih živalskih vrst.

LJUBLJANA - Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana je bila premiera uprizoritve Mrtvaški ples švedskega dramatika in pisatelja Augusta Strindberga v režiji Eduarda Milerja. Po besedah avtorice priredbe in dramaturginje uprizoritve Žanine Mirčevske Mrtvaški ples problematizira temno in toksično plat človeka, ki jo imamo vsi in ki je vir vseh človeških nesreč.

LJUBLJANA - Založba Mladinska knjiga, ki je lani izdala skoraj 650 naslovov, od tega več kot 281 novih, in natisnila več kot 1,2 milijona knjig, bo letos po besedah glavne urednice Alenke Kepic Mohar še večjo pozornost namenila izdaji izvirnih slovenskih del in mednarodnemu sodelovanju. Ob predstavitvi knjižnega programa za letošnje leto je opozorila še na avtorski portal v nastajanju in aplikacijo za telefone MK Plus.

ase/apo/bdo/kb/jvo/ase
© STA, 2023