Pregled - šport, 17. 1. (torek)

Ljubljana, 17. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 17. januarja.

MELBOURNE - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je bila v prvem krogu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu blizu presenečenju proti favorizirani Ons Jabeur iz Tunizije. Druga nosilka turnirja je po dveh tesnih nizih izkoristila slabšo igro Konjičanke v tretjem in po dveh urah in 17 minutah slavila s 7:6 (8), 4:6, 6:1. To je bila druga zmaga v tretjem medsebojnem obračunu za 28-letno Tunizijko, potem ko je dobila njun prvi obračun leta 2016 na turnirju nižjega ranga v Tunisu. Vmes je Zidanšek slavila v Rimu, oba obračuna pa sta bila na pesku. Zidanšek je bila tokrat blizu presenečenju proti Tunizijki, saj je imela v prvih dveh nizih vselej priložnosti za osvojitev niza. Zidanšek bo v Melbournu nastopila še med dvojicami, kjer jo skupaj z Japonko Eri Hozumi v prvem krogu čaka obračun proti ukrajinsko-belgijski navezi Anhelina Kalinina/Alison Van Uytvanck. Od Slovenk med posameznicami v sredo dvoboj čaka Kajo Juvan. Pomerila se bo s Kazahstanko Jeleno Ribakino, sicer zmagovalko lanskega Wimbledona.

KRAKOV - Slovenski rokometaši so prispeli v Krakov, kjer jih med 18. in 22. januarjem čakajo tekme glavnega dela svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. V drugem največjem poljskem mestu se jim je pridružil tudi krožni napadalec Matej Gaber, ki ga je selektor Uroš Zorman naknadno poklical zaradi zdravstvenih težav Boruta Mačkovška. Po dveh prepričljivih zmagah nad Savdijci in Poljaki ter porazu proti Francozom bodo svojo pravo vrednost pokazali v naslednjih treh dvobojih proti Irancem, Špancem in Črnogorcem, ki si bodo v dvorani Tauron od srede do nedelje sledile na dva dneva. Prav vse se bodo pričele ob 15.30, na njih pa želijo osvojiti čim večje število točk in si priigrati nastop v četrtfinalu. Zormanovi varovanci se zavedajo, da je pred njimi zelo zahtevna naloga. Povsem identične želje so zelo jasno izrazili tudi v francoskem, španskem in črnogorskem taboru, ki imajo zaradi bere točk iz skupinskega dela tudi največje možnosti za preboj na izločilne tekme. Slovenske rokometaše najprej čaka obračun z Iranci.

LJUBLJANA - Slovenska deskarka Gloria Kotnik bo zaradi poškodbe hrustanca v levem kolenu morala počivati na prihajajočih tekmah svetovnega pokala v bolgarskem Banskem in kanadskem Blue Mountainu. Kotnik je padla na zadnji postaji svetovnega pokala v švicarskem Scuolu. Triintridesetletna deskarka je ob koncu preteklega leta prvič v karieri slavila na tekmah svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu v italijanski Cortini d'Ampezzo, na prvem v novem koledarskem letu pa ni imela sreče.

LJUBLJANA - Mladi slovenski nogometaš Tio Cipot, ki je bil nazadnje član Mure, se tudi uradno seli k italijanskemu prvoligašu Spezii, kar je med drugim na novinarski konferenci ob predstavitvi Joaa Moutinha potrdil športni direktor Stefano Melissano.

MELBOURNE - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se je po dveh letih vrnil na odprto prvenstvo Avstralije in v prvem krogu zanesljivo premagal Španca Roberta Carballesa Baeno s 6:3, 6:4, 6:0. Dvoboj je trajal dve uri in dve minuti, v drugem krogu pa 35-letni Beograjčan tekmeca še nima. V zadnji partiji dneva je napredoval tudi drugi nosilec; Norvežan Casper Ruud je po štirih nizih in dveh podaljšanih igrah nekaj po eni uri ponoči po lokalnem času vendarle strl odpor Čeha Tomaša Machača in ga izločil s 6:3, 7:6 (6), 6:7 (5) in 6:3. Njegov naslednji tekmec bo Američan Jenson Brooksby. Še pred prekinitvijo zaradi dežja si je nastop v drugem krogu zagotovil Nemec Alexander Zverev. Dvanajsti nosilec se po hudi poškodbi gležnja še vrača na staro raven. To je bilo vidno tudi ob zmagi po štirih urah in petih nizih v prvem krogu, ko je premagal Čilenca Juana Pabla Varillasa.

ADELAIDE - Italijanski kolesar Alberto Betiol (EF Education-EasyPost) je zmagovalec prologa na dirki po deželi tam spodaj. Za uvod je 29-letnik najhitreje opravil s 5,5 km dolgo traso v avstralskem mestu Adelaide. Slovencev ni na startu prve preizkušnje svetovne serije kolesarstva v sezoni 2023. Za Betiola je bila to četrta zmaga v karieri in prva po 18. etapi na dirki po Italiji leta 2021. Dirka se bo končala v nedeljo.

LJUBLJANA - V finalu hokejske lige prvakov za sezono 2022/23 bosta igrala švedska Lulea in finska Tappara. Lulea je na današnji povratni polfinalni tekmi po kazenskih strelih s 4:3 premagala še eno švedsko ekipo Frölundo, pri kateri igra tudi slovenski hokejist Jan Muršak. Tekmec v finalu bo Tappara, ki je na drugi tekmi švicarski Zug premagala s 3:2.

TAMPA - Tampa Bay Buccaneers, katerih član je legendarni podajalec Tom Brady, so v noči na torek izpadli v prvem krogu končnice v ligi ameriškega nogometa NFL. Od prvakov leta 2021 so bili tokrat prepričljivo boljši Dallas Cowboys z 31:14. Celoten dvoboj so prevladovali kavboji pod vodstvom podajalca Daka Prescotta, ki je podal za štiri zadetke oziroma touchdowne. V naslednjem krogu jih v Kaliforniji čakajo San Francisco 49ers, ki so v prvem krogu ugnali Seattle Seahawks z 41:23. Drugi pari drugega kroga končnice so Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars, Buffalo Bills - Cincinnati Bengals in Philadelphia Eagles - New York Giants.

tb/ad/jz/alz/zza/lr/nem/jz
© STA, 2023