Pregled - Slovenija, 17. 1. (torek)

Ljubljana, 17. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 17. januarja.

LJUBLJANA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik zagotavlja, da so finančni učinki doslej dogovorjenega na področju plač v javnem sektorju znotraj predvidenega okvira. Zavrača navedbe o privilegirani obravnavi posameznih skupin in pojasnjuje, da gre za realizacijo dogovorov iz preteklosti, pri sodnikih pa na nek način za odpravo neustavnega stanja.

LJUBLJANA - Razmere v slovenskem zdravstvu so nesprejemljive in bodo lahko v primeru tožb tistih, ki ne morejo do osebnega zdravnika, še dodatno obremenile javne finance, so opozorili člani komisije DZ za nadzor javnih financ. Po besedah predsednika komisije Jerneja Vrtovca zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo, generalna direktorica zavoda za zdravstveno zavarovanje Tatjana Mlakar pa je zagotovila, da delajo vse, kar je njihovi moči, da bi prispevali k omilitvi težav.

LJUBLJANA - Iniciativa Glas ljudstva dan pred koalicijskim vrhom stranke koalicije poziva k opredelitvi do njihovih zahtev za ohranitev javnega zdravstva. Prepričani so, da bo reforma zdravstva največji uspeh te vlade ali razlog za njen propad. Koalicijske partnerje pozivajo še, naj ne podpisujejo aneksov, ki bi odpirali vrata privatizaciji javnega zdravstva.

LJUBLJANA - Prihodnji teden bodo v ZD Ljubljana po napovedih direktorice Antonije Poplas Susič odprli še štiri ambulante za neopredeljene. Najprej jih bo delovalo šest v enotah Center, Moste-Polje, Šiška in Vič-Rudnik. V enoti Bežigrad jih bodo odprli, ko bosta novi zdravnici polno opredeliti bolnike. Prve takšne ambulante so v ponedeljek odprli tudi v ZD Velenje, ZD Maribor in ZD Celje.

LJUBLJANA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je z namenom modernizacije javne uprave ustanovila strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave, ki bo sestavljen iz treh delovnih skupin. K sodelovanju je povabila predstavnike univerz in fakultet, gospodarskih in obrtnih združenj, nevladnega sektorja ter zaposlene v javni in državni upravi.

LJUBLJANA - Župani mestnih občin so na ponedeljkovi urgentni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije obravnavali podražitve stroškov dela v vrtcih. Vlado pozivajo, da pokrije nastale stroške, v nasprotnem primeru bodo "zaradi nevzdržnega finančnega stanja poslovanja vrtcev prisiljene v dvig cen" že v februarju.

LJUBLJANA - Gospodarska klima se je decembra drugi mesec zapored nekoliko izboljšala, k čemur so po ugotovitvah Urada RS za makroekonomske analize in razvoj prispevali tudi ukrepi za blažitev posledic draginje za gospodinjstva in podjetja, pomoč podjetjem ter zmanjšanje negotovosti glede dobav energentov to zimo.

VELENJE - Velenjski svetniki so razpravljali o uvozu tujega premoga za potrebe Termoelektrarne Šoštanj. Z uvozom niso zadovoljni, zaradi škodljivih vplivov na okolje ob razkladanju premoga pa pričakujejo ukrepanje energetskih družb. Pričakujejo, da cena toplotne energije za Šaleško dolino ostane nespremenjena.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači sprejela veleposlanike več držav pri Združenih narodih, ki se mudijo v Sloveniji v okviru konference o mednarodnem humanitarnem pravu, ki jo v prihodnjih dneh pripravlja zunanje ministrstvo. Sprejela jih je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki jim je predstavila zunanjepolitične prioritete Slovenije.

LJUBLJANA - V soboto se je iztekel razpis za generalnega direktorja UKC Ljubljana, ki ga po neuspešnem jesenskem razpisu kot v. d. vodi Marko Jug. Na tokratnem razpisu so vloge oddali trije posamezniki, med njimi tudi Jug. Predstavitve kandidatov bodo naslednji teden.

LJUBLJANA - Slovenski kriminalisti so v sodelovanju z avstrijskimi kolegi v preteklem tednu zaključili dve leti trajajočo preiskavo, s katero so razbili mednarodno kriminalno združbo, ki je trgovala z drogo na širšem območju Slovenije, Avstrije in Italije. Za več kot 200 različnih kaznivih dejanj so ovadili 49 oseb, 15 se jih je znašlo v priporu.

LJUBLJANA - V Kinu Šiška je bila premiera predstave Bertolta Brechta Strah in beda Tretjega rajha v režiji Sebastijana Horvata, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Kina Šiška. Po režiserjevih besedah se v uprizoritvi ukvarjajo s fenomenom fašizma in ponovno privlačnostjo tega totalitarnega sistema.

apo/apo
© STA, 2023