Pregled - svet, 17. 1. (torek)

Ljubljana, 17. januarja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 17. januarja.

BRUSELJ - Nekdanji italijanski evropski poslanec Antonio Panzeri, eden od glavnih osumljencev v korupcijskem škandalu, ki pretresa Evropski parlament, je z belgijskim tožilstvom sklenil dogovor o sodelovanju v zameno za nižjo kazen. Iz tožilstva so sporočili, da se je zavezal, da bo preiskovalcem dal zlasti informacije o načinu delovanja v domnevni goljufiji, finančnih dogovorih s tretjimi državami in finančnih konstrukcijah.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je dan po odstopu Christine Lambrecht za novega obrambnega ministra imenoval Borisa Pistoriusa, razmeroma neznanega politika iz vrst socialdemokratov (SPD), ki je trenutno notranji minister zvezne dežele Spodnja Saška. Novi minister bo prisegel v četrtek, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit.

BRUSELJ/DAVOS - Evropska komisija je Ukrajini izplačala prvo posojilo v višini treh milijard evrov iz 18 milijard evrov vrednega programa makrofinančne pomoči za letošnje leto. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu poudarila, da je to močno sporočilo. Posojilo bo po njenih besedah okrepilo finančno stabilnost Ukrajine, pomagalo pri izplačilu plač in pokojnin in zagotovilo delovanje bolnišnic in šol.

DNIPRO - Ukrajinski reševalci so končali reševanje pogrešanih iz uničenega bloka v Dnipru, potem ko so v ruševinah po sobotnem ruskem raketnem napadu odkrili 45 trupel, med katerimi je tudi šest otrok. Dvajset oseb še vedno pogrešajo. Ranjenih je bilo 80 ljudi, med njimi tudi 16 otrok.

MINSK/DAVOS - Začelo se je sojenje beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski, ki je zmagala na predsedniških volitvah leta 2020, a bila kasneje prisiljena oditi v izgnanstvo. Tihanovska, ki ji sodijo v odsotnosti, je obtožena veleizdaje, zarote z namenom prevzema oblasti ter ustanovitve in vodenja ekstremistične organizacije. Sama je sojenje označila za farso.

LÜTZERATH - Na zahodu Nemčije so se tudi po izpraznitvi vasi Lützerath nadaljevali protesti okoljskih aktivistov. Med drugim so se v približno 40 kilometrov oddaljenem Kölnu aktivisti prilepili na cesto in tako ustavili promet v jutranji prometni konici. Policija je blizu rudnika lignita Garzweiler prijela več aktivistov, med njimi tudi švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg.

DAVOS/BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Svetovnem gospodarskem forumu predstavila zeleni načrt za evropsko industrijo, ki je med drugim odgovor na ameriško zakonodajo za zniževanje inflacije. Napovedala je pripravo akta za industrijo z neto ničelnimi izpusti, v okviru katerega bo EU določila cilje za evropsko čisto tehnologijo do leta 2030. O evropskem odzivu na ameriški zakon IRA so razpravljali tudi finančni ministri članic EU.

STRASBOURG - Švedski premier Ulf Kristersson je v Evropskem parlamentu predstavil glavne naloge predsedovanja Švedske EU. V središče prizadevanj je postavil Ukrajino, češ da gre za eksistencialno vprašanje za Evropo in svet. Izpostavil je še pomen zelenega prehoda, pa tudi okrepitve konkurenčnosti in vladavine prava. Evropski poslanci so sprejeli pogajalsko izhodišče za pogovore s članicami EU o novem zakonu za revizijo postopkov in nadzornih ukrepov za izvoz odpadkov.

ZAGREB - Hrvaški parlament je potrdil dva nova ministra v okviru t. i. mini reorganizacije vlade. Za ministra za gradbeništvo so poslanci potrdili Branka Bačića, Šime Erlic pa je postal minister za regionalni razvoj in sklade EU. Njuna predhodnika je prejšnji teden razrešil premier Andrej Plenković.

BRUSELJ/SARAJEVO - Član predsedstva Bosne in Hercegovine iz vrst Bošnjakov Denis Bećirović je v ponedeljek v Bruslju pozval k pospešitvi približevanja države zvezi Nato. Obenem je za sramotno označil ravnanje predsednika srbske entitete BiH Republike Srbske Milorada Dodika, ki je podelil odlikovanje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, poročajo mediji v BiH.

PEKING - Število prebivalcev Kitajske, sicer države z največjim prebivalstvom na svetu, se je lani zmanjšalo prvič po letu 1961, kažejo podatki kitajskega statističnega urada (NBS). Ob koncu lanskega leta je na Kitajskem živelo 1.411.750.000 ljudi, kar je okoli 850.000 manj kot leto prej.

KABUL - Tri večje mednarodne nevladne organizacije so sporočile, da so deloma obnovile dejavnosti v Afganistanu, potem ko so talibani omilili prepoved dela žensk v zdravstvu. Organizacije CARE, Save the Children in International Rescue Committee (IRC) bodo zagotavljale prehransko in zdravstveno oskrbo, ostale aktivnosti ostajajo zamrznjene.

LONDON - Britanskega policista so po ponedeljekovem priznanju krivde za 24 posilstev in drugih spolnih napadov na 12 žensk uradno odpustili iz londonske metropolitanske policije. Čeprav je bila policija seznanjena z več obtožbami proti 48-letnemu Davidu Carricku, ga pred tem namreč niso doletele resnejše kazenske sankcije.

vb/vb
© STA, 2023