Pregled - šport, 16. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 16. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 16. januarja.

KATOVICE - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem v Katovicah izgubila proti Franciji z 31:35 (14:16) in osvojila drugo mesto v skupini B. V glavni del tekmovanja v Krakov bo prenesla dve točki, prvo tekmo pa bo igrala 18. januarja proti tretjeuvrščeni reprezentanci iz skupine A Iranu. V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah z devetimi goli, Dean Bombač je prispeval pet zadetkov.

MELBOURNE - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan se je drugič v karieri uvrstila v drugi krog odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V prvem dvoboju je s 7:5, 6:1 premagala francosko kvalifikantko Seleno Janicijevic. V drugem krogu jo čaka zahtevna naloga, saj ji bo nasproti stala zmagovalka Wimbledona, Kazahstanka Jelena Ribakina. Ribakina je bila v prvem krogu boljša od Italijanke Elisabette Cocciaretto s 7:5, 6:3. S Kazahstanko se doslej 22-letnica iz Ljubljane, ki na lestvici WTA zaseda 104. mesto, še ni pomerila. Druga slovenska igralka v Melbournu Tamara Zidanšek bo v torek v prvem krogu izzvala drugo nosilko Ons Jabeur iz Tunizije.

ZAGREB - Slovenski nogometaš Tim Matavž bo kariero nadaljeval v hrvaškem prvoligašu Gorici iz Velike Gorice pri Zagreba. S 34-letnim napadalcem so sklenili pogodbo do leta 20124, so danes objavili na spletni strani hrvaškega kluba, zadnjim na domači prvenstveni razpredelnici. V hrvaški klub je prišel kot prost igralec, nazadnje je igral za ciprsko Omonio. Hrvaška Gorica bo njegov 12. klub v karieri.

JESENICE - Hokejski klub Sij Acroni Jesenice je vložil prijavo za nastopanje v razširjeni avstrijski ligi ICEHL, je vodstvo tekmovanja zapisalo na spletni strani lige. Preostalih 13 sodelujočih ekip, med njimi tudi SŽ Olimpija, je obenem oddalo prijavo in potrebna zagotovila za nastope v sezoni 2023/24. Vodstvo lige bo zdaj pregledalo in preučilo prijavo Jesenic na podlagi zahtev tekmovanja in jo predstavilo drugim klubom v ligi pred končno odločitvijo.

MELBOURNE - Poljakinja Iga Swiatek je napredovala v drugi krog teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Enaindvajsetletnica je po izenačeni predstavi s 6:4, 7:5 premagala Nemko Jule Niemeier. Prvo oviro je preskočil tudi Grk Stefanos Cicipas, medtem ko je srbski zvezdnik Novak Đoković v Melbournu kljub drugačnim informacijam vendarle treniral. Ob Poljakinji so zanesljivo napredovale Američanke Coco Gauff, Jessica Pegula in Madison Keys ter Grkinja Maria Sakari in še nekatere druge. Več težav je imela lanska finalistka Danielle Collins. Američanka je proti Rusinji Ani Kalinski slavila po treh izenačenih nizih. V drugi krog je pri moških napredoval Cicipas. V prvih dveh nizih ni imel težav proti Francozu Quentinu Halysu, v tretjem pa je se je večkrat rešil iz zapletenega položaja in po podaljšani igri vendarle slavil. Brez preglavic je napredoval Rus Danil Medvedjev, ki je bil s 3:0 v nizih boljši od Američana Marcosa Girona, precej več težav je imel Kanadčan Felix Auger-Aliassime, ki je rojaka Vaseka Pospisila ugnal s 3:1 v nizih. V drugi krog so se že pred tem uvrstili Španec Rafael Nadal, Poljak Hubert Hurkacz, Britanec Cameron Norrie ter še osem drugih nosilcev.

LOZANA - Mednarodni olimpijski komite Mok je sporočil, da je medijske pravice za prenose olimpijskih iger med letoma 2026 in 2032 podelil Evropski javni mreži radiotelevizij EBU, katere del je tudi RTV Slovenija, ter družbi Warner Bros WBO z Discoveryjem ter Eurosportom. Ta odločitev pomeni, da bodo prenosi po zraku na voljo brezplačno. To je precejšnja sprememba glede na trenutno stanje na stari celini, saj je leta 2015 Discovery, ki je sedaj del WBD, od Moka kupil televizijske pravice za Evropo za 1,3 milijarde evrov, potem pa so jih morali ostali od njega kupovati za svoje države. EBU in WBO sta objavila skupno kandidaturo za 48 evropskih držav in Izrael za OI od 2026 in 2032, katere višine pa Mok ni razkril. Dogovor obsega pravice za prenose po zraku in tudi digitalne platforme za zimske in poletne OI v Los Angelesu leta 2028, Brisbanu 2032, Milano - Cortino 2026 in igre leta 2030, ki še nimajo gostitelja.

LJUBLJANA - Na uvodu prvega teniškega turnirja za veliki slam je številka 1 na lestvici ATP še naprej Španec Carlos Alcaraz, ki zaradi poškodbe v Melbournu ne bo nastopil. Med slovenskimi igralci je še vedno najvišje zdaj že nekaj časa športno upokojeni Aljaž Bedene, ki je 303., med prvimi tisoč igralci na svetu pa sta le še Bor Artnak na 638. ter Sebastian Dominko na 894. mestu.

LJUBLJANA - Poljakinja Iga Swiatek je še naprej vodilna na teniški lestvici ženske krovne zveze WTA. Med prvo deseterico je prišlo le do ene spremembe glede na pretekli teden. Slovenki sta še naprej na robu najboljše stoterice. Tamara Zidanšek je po novem 98., Kaja Juvan pa 104.

PORTLAND - Košarkarji Dallas Mavericks so v ligi NBA gostovali pri Portlandu, kjer so jih domači Trail Blazers premagali s 140:123. Luka Dončić, ki je dan prej ob porazu proti isti ekipi dosegel najmanj točk v sezoni - 15 -, je zaradi bolečega gležnja vnovič počival. Zato pa so Chicago Bulls Gorana Dragića prišli do velikega skalpa, saj so s 132:118 premagali prvake NBA, Golden State Warriors. V odsotnosti poškodovanega DeMarja DeRozana je blestel črnogorski zvezdnik Nikola Vučević, ki je dosegel 43 točk.

tb/ad/jz/alz/zza/tb
© STA, 2023