Pregled - Slovenija, 16. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 16. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 16. januarja.

LJUBLJANA - Najbolj izdatno sneženje v tej zimi, ki je davi zajelo Slovenijo in medtem v glavnem ponehalo, je največ težav povzročilo v cestnem prometu zaradi zdrsov predvsem tovornih vozil ter podrtih dreves. Dars je sporočil, da je bilo zaradi neustrezne opreme med 4.30 in 6.00 uro vsaj 30 zdrsov tovornih vozil, kar je poleg zastojev preprečilo pot tudi plužnim službam. Samo na vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil, na višnjegorskem pa sedem. Zaradi teh zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Težave so bile tudi v železniškem prometu, več tisoč odjemalcev je bilo brez elektrike. Težave so pozno popoldne skoraj v celoti odpravili. Samo na območju ljubljanske občine je bilo na terenu približno 330 delavcev in okoli 240 vozil oz. delovnih strojev. Snežilo bo tudi prihodnje dni, a ne povsod.

VELENJE - V Zdravstvenem domu (ZD) Velenje je ob 8. uri začela delovati ambulanta za bolnike, ki nimajo izbranega družinskega zdravnika. Interes je velik; v manj kot dveh urah so v njej obravnavali 25 bolnikov, kar nekaj jih na obravnavo še čaka. Ambulante za neopredeljene so popoldne odprli tudi v ZD Celje, ZD Ljubljana Rudnik, ZD Maribor. V mariborski ambulanti se ni zglasilo veliko ljudi. V enoti ZD Ljubljana Rudnik bo v torek začela delovati še druga ambulanta za neopredeljene bolnike. Dodatne ambulante za neopredeljene se bodo v januarju odprle tudi v preostalih enotah ZD Ljubljana.

CELJE - V Celju so v uporabo predali prvo fazo nadomestne novogradnje, ki je zajemala dozidavo in nadzidavo obstoječe stavbe Urgentnega centra Celje do tretje podaljšane gradbene faze v petih nadstropjih ter dokončanje kleti, pritličja in heliporta. V novih prostorih so v začetku letošnjega leta začele delovati dnevna bolnišnica in anesteziološke ambulante. Vlada bo podprla gradnjo drugih faz nadomestne gradnje celjske bolnišnice, je dejal premier Robert Golob. Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta po obisku celjske bolnišnice skupaj s celjskim županom Matijo Kovačem obiskala tudi Zdravstveni dom Celje.

PRIŠTINA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na prvem uradnem obisku Kosovu zagotovila nadaljnjo pomoč in podporo Slovenije pri evroatlantskih integracijah ter vključevanju v regionalne in mednarodne povezave. Napovedala je okrepitev slovenske prisotnosti v Kforju in Eulexu ter pozvala k normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom. Sprejeli so jo tudi predsednica Kosovo Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Glauk Konjufca ter predsednik vlade Albin Kurti.

LJUBLJANA - Koalicija bo v sredo na Brdu pri Kranju začrtala izhodišča za več reform, v ospredju bo predvsem zdravstvena reforma. Premier Robert Golob si ob tem želi enotnosti koalicije, po njegovih besedah bodo tako po opravljeni razpravi oblikovali aneks h koalicijski pogodbi, za katerega si želijo, da ga podpišejo tudi vsi ministri in koalicijski poslanci.

LJUBLJANA - Predsednica sveta stranke Gibanje Svoboda Mirta Koželj je odstopila s te funkcije, so za STA potrdili v stranki. Koželjeva, sicer tudi predsednica zdravstvenega sveta na zdravstvenem ministrstvu, naj bi se v luči težko pričakovane zdravstvene reforme tako povsem posvetila delu na tej funkciji. O njenem nasledniku bo svet stranke odločal v sredo. Predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob je dejal, da je Koželjeva svoj odstop podala že pred približno tremi meseci, ker se želi posvetiti stroki in da "tu ni nobene politične zgodbe".

LJUBLJANA - V Sindikatu državnih organov Slovenije od vlade oziroma resornih ministrov zahtevajo primerne plače in primernejši odnos do uslužbencev države in uprav lokalnih skupnosti. Okrepiti je tudi treba število izvrševalcev pooblastil države in lokalnih skupnosti, še opozarjajo.

LJUBLJANA - Na posvetu o predlogu nove resolucije o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 so se udeleženci strinjali, da se je treba hitro odzivati na spreminjajoče se varnostne razmere. Poleg vojne v Ukrajini so omenili tudi Kitajsko in Zahodni Balkan. Spregovorili so tudi o vojaški strateški rezervi in vojaškem šolanju.

LJUBLJANA - Na posvetu Za boljšo prihodnost živali, ki je bilf v DZ na pobudo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, so se zavzeli za zakonodajo, ki bo bolj prijazna do živali, pa naj gre za rejne živali ali za hišne ljubljenčke. Za boljšo prihodnost živali so se poleg predsednice DZ zavzeli tudi predsednica republike, predsednik vlade in predsednik DS.

LJUBLJANA - Sindikat carinikov Slovenije je za 13. februar napovedal začetek stavke zaposlenih na Finančni upravi RS. Med drugim zahteva dvig izhodiščnih plač za pet plačnih razredov za vse uslužbence finančne uprave, štiriodstotni dodatek k plači kot nadomestilo zaradi prepovedi opravljanja drugih dejavnosti in nezgodno zavarovanje. Na Fursu pravijo, da bo stavka, če bo do nje prišlo, nedvomno vplivala na njihov delovni proces, a še ne morejo napovedati, v kolikšni meri.

LJUBLJANA - Januarska raziskava Vox populi za častnik Dnevnik kaže, da je več vprašanih nezadovoljnih z delom vlade kot zadovoljnih. Delo vlade je kot uspešno ocenilo 46,1 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 47,3 odstotka. Petina vprašanih meni, da je vlada pričakovanja izpolnila. Vsem parlamentarnim strankam, razen Gibanju Svoboda, je podpora zrasla.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje in prostor je Nuklearni elektrarni Krško (Nek) izdalo okoljsko soglasje za podaljšanje obratovanja. S tem je zaključen postopek presoje vplivov na okolje, ki so ga v Neku opravili po lanskem remontu, s katerim so elektrarno pripravili na obratovanje za dodatnih 20 let, do leta 2043.

LJUBLJANA - Ljubljanske mlekarne so prejšnji ponedeljek po poročanju N1 ustavile dobave Mercatorju, ker ta ni pristal na zvišanje cen mleka. Navedle so, da partner ni sprejel napovedanega dviga veleprodajnih cen, ceno izdelka na polici pa je kljub temu dvignil. V Mercatorju pa pravijo, da so v zadnjem letu sprejeli 19 zahtevkov Lactalisa, ki je lastnik Ljubljanskih mlekarn, zadnjega pa so zavrnili, saj so ocenili, da je neutemeljen.

LJUBLJANA - Na pediatrični nujni medicinski pomoči (PNMP), ki deluje v ZD Ljubljana Center, beležijo povečano število obiskov zaradi respiratornih obolenj, večje je število obiskov tudi preko dneva, ko PNMP ne deluje. Starše prosijo, naj se čez dan obračajo na otrokovega pediatra oz. enoto, kjer bi morali zagotoviti nadomeščanje v primeru njegove odsotnosti.

LJUBLJANA - Telekom ter Pop TV in Kanal A so končali spor glede distribucije programov. Potem ko je Telekom Slovenije umaknil tožbo proti družbama Pop TV in Kanal A, sta ti dve umaknili nasprotno tožbo zoper Telekom in sodišče je ustavilo ta postopek, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma.

mo/mo
© STA, 2023