Pregled - svet, 16. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 16. januarja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 16. januarja.

KIJEV/BRUSELJ - Število žrtev sobotnega ruskega napada na stanovanjsko stavbo v mestu Dnipro na vzhodu Ukrajine je glede na podatke ukrajinskih oblasti naraslo na 40, več deset ljudi še vedno pogrešajo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil za besede podpore z vsega sveta. Napad je obsodila tudi EU in ga v luči civilnih žrtev označila za vojni zločin. V Kremlju so zanikali, da bi napad izvedla ruska vojska.

STRASBOURG - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je evroposlance seznanila s prošnjama za odvzem poslanske imunitete Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozzolinu. Postopka za odvzem imunitete je na prošnjo belgijskega tožilstva sprožila že v začetku meseca, zdaj pa ju bo obravnaval pristojni parlamentarni odbor. Metsola je predstavila tudi ukrepe za okrepitev transparentnosti, integritete in neodvisnosti delovanja te institucije, ki se je znašla v korupcijskem škandalu.

BERLIN - Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht, ki se med drugim sooča s kritikami na račun vojaške pomoči Ukrajini in počasnega izvajanja javnih naročil za nemško vojsko, je kanclerju Olafu Scholzu podala odstopno izjavo. Scholz je odstop sprejel in namerava v kratkem imenovati novega ministra, so sporočili iz njegovega urada.

MOSKVA/VARŠAVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom kritiziral zahodne dobave orožja Ukrajini in uničujočo politiko Kijeva, ki da se je odločil za zaostrovanje sovražnosti. Poljski premier Mateusz Morawiecki je medtem Nemčijo pozval, naj podpre nadaljnje dobave orožja Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

DAVOS - V švicarskem Davosu se začenja 53. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Med osrednjimi temami bosta energetska in prehranska kriza, sodelujoči bodo razpravljali tudi o soočanju svetovnega gospodarstva z visoko inflacijo.

RIM - Italijanska policija je aretirala najbolj iskanega mafijca v državi, vodjo sicilijanske Cosa Nostre, Mattea Messino Denara, s čimer se je po 30 letih končal lov na najbolj iskanega človeka v Italiji. Kot so sporočili, so ga prijeli na zasebni kliniki v Palermu na Siciliji. Številni italijanski politiki so aretacijo pozdravili kot dobro novico in zmago pravne države.

MÖNCHENGLADBACH - Iz vasi Lützerath na zahodu Nemčije so policisti iz enega od predorov v vasi evakuirali še zadnja dva protestnika. Aktivisti so protestirali proti dejanjem nemške vlade in energetskega velikana RWE, ki je na podlagi sporazuma z vlado dobil dovoljenje za širitev premogovnika in posledično porušenje vasi.

STRASBOURG - Pred poslopjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu se je na protestu proti represiji v Iranu zbralo več tisoč ljudi. Nagovorila jih je tudi predsednica parlamenta Roberta Metsola, ki je obljubila, da Evropejci stojijo ob strani iranskemu ljudstvu.

SOFIJA - V Bolgariji je po oktobrskih volitvah stekel še tretji poskus za sestavo vlade. Predsednik Bolgarije Rumen Radev je mandat podelil socialistični stranki pod vodstvom Kornelije Ninove. V skladu z ustavo je to zadnji možni poskus za sestavo vlade pred vnovičnim razpisom volitev. Politični analitiki pa socialistom ne pripisujejo velikih možnosti za uspeh.

LONDON - V Veliki Britaniji razburja primer policista londonske metropolitanske policije, ki je priznal krivdo za 24 posilstev in drugih spolnih napadov na 12 žensk v skoraj dveh desetletjih. Čeprav je bila policija seznanjena z več obtožbami proti sedaj 48-letnemu Davidu Carricku zaradi posilstev, nasilja v družini in nadlegovanj, ga ves čas niso doletele resnejše kazenske sankcije.

BRUSELJ - V Evropski uniji so začela veljati strožja pravila na področju varnosti kritične infrastrukture. Veljati je začela direktiva o visoki skupni ravni kibernetske varnosti v Evropski uniji, s katero se širi obseg področij, ki jih pokriva zakonodaja. Po novem bodo tovrstna pravila veljala tudi za ponudnike storitev na področju elektronskih komunikacij, upravljavce komunalnih storitev ter ponudnike poštnih storitev.

GRODNA - V Grodni na zahodu Belorusije so začeli soditi poljsko-beloruskemu novinarju Andrzeju Poczobutu, ki mu zaradi kritik na račun režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka grozi do 12 let zapora. Sojenje dopisniku poljskega dnevnika Gazeta Wyborcza in predstavniku poljske manjšine v Belorusiji, ki so ga aretirali marca 2021, so v Varšavi obsodili kot neutemeljeno in pozvali k njegovi izpustitvi.

MINSK - Ruske in beloruske oborožene sile so začele skupne letalske vojaške vaje v Belorusiji, so sporočili v Minsku, kjer so zatrdili, da so vaje obrambne narave. Cilj vaj, ki bodo trajale do 1. februarja, je glede na uradne navedbe izboljšanje operativne združljivosti obeh vojska.

KATMANDU - Po nedeljskem strmoglavljenju potniškega letala z 72 ljudmi na krovu v mestu Pokhara v Nepalu je umrlo najmanj 68 ljudi. Policija ob tem opozarja, da so možnosti, da bi našli preživele, zdaj nične. Še vedno ostaja nejasno, kaj je povzročilo nesrečo, našli pa so črno skrinjico letala. Nepalski premier Pushpa Kamal pa je današnji dan razglasil za dan žalovanja.

vb/vb
© STA, 2023