Pregled - svet, 14. 1. (sobota)

Ljubljana, 14. januarja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 14. januarja.

KIJEV - Rusija je izvedla obsežne zračne napade na energetsko infrastrukturo v številnih ukrajinskih regijah, med drugim v Kijevu, Harkovu in Zaporožju. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so se po vsej državi oglasile sirene za zračni alarm. V ruskem raketnem napadu na stanovanjsko poslopje v mestu Dnipro na vzhodu Ukrajine je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti ubitih najmanj pet ljudi, 27 je ranjenih, med njimi šest otrok.

KIJEV/LONDON - Kljub ruskim poročilom o zavzetju majhnega mesta Soledar na vzhodu Ukrajine je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v petek zatrdil, da se spopadi za nadzor nad mestom nadaljujejo. Velika Britanija bo Ukrajini zagotovila tanke Challenger 2 za obrambo pred rusko agresijo, je v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim dejal britanski premier Rishi Sunak, so sporočili z Downing Streeta.

TEHERAN/LONDON - V Iranu so zaradi domnevnega vohunjenja za britansko obveščevalno službo usmrtili nekdanjega namestnika obrambnega ministra v iranski reformistični vladi Alireza Akbari, je sporočila iranska sodna tiskovna agencija Mizan. Na smrt je bil obsojen v sredo. Teheran podrobnosti o Akbariju, aretaciji ali izreku kazni ni navedel, je pa pojasnil, da je zaradi pomembnosti svojega položaja postal "ključni vohun" britanske obveščevalne službe MI6. V Veliki Britaniji so potezo iranskih oblasti ostro obsodili.

PRAGA - V drugem krogu predsedniških volitev na Češkem se bosta čez dva tedna pomerila nekdanji načelnik generalštaba češke vojske Petr Pavel in nekdanji premier Andrej Babiš. Po preštetih 99,9 odstotka glasovnic je Pavel prejel 35,4 odstotka glasov, Babiš pa 35 odstotkov. Tretja favoritka prvega kroga, Danuše Nerudova, ki je prejela nekaj manj kot 14 odstotkov glasov podpore, je sporočila, da bo v drugem krogu podprla Pavla. Volilna udeležba je bila 68-odstotna.

MÖNCHENGLADBACH - V bližini nemške vasice Lützerath so se nadaljevali protesti proti širitvi tamkajšnjega premogovnika in posledičnemu rušenju celotne vasi. Shoda se je udeležila tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Nemška policija je sporočila, da se je shoda udeležilo več tisoč oseb, pri čemer pa je prišlo do novih spopadov. V bližini premogovnika so bile porušene zaščitne ograje, policija pa je protestnike pozvala, naj območje premogovnika nemudoma zapustijo. Proti protestnikom je uporabila tudi vodne topove.

WASHINGTON - V družinski hiši predsednika ZDA Joeja Bidena v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware so našli nove zaupne dokumente. Bidnov svetovalec Richard Sauber je sporočil, da je v četrtek zvečer v sobi poleg garaže našel še pet strani zaupnih vladnih dokumentov. Gre za dokumente iz časa Bidnovega podpredsedniškega mandata. Sauber je pojasnil, da je novoodkrite strani takoj predal uslužbencem pravosodnega ministrstva.

PEKING - Na Kitajskem so od 8. decembra do 12. januarja zabeležili skoraj 60.000 smrti, povezanih s covidom-19, so sporočile kitajske oblasti. V tej številki sicer niso upoštevane smrti, zabeležene zunaj zdravstvenih ustanov. Po treh letih najstrožjih omejitev na svetu je Kitajska v začetku decembra nenadoma odpravila večino omejitev, število bolnikov pa se je močno povečalo. Po podatkih študije Univerze v Pekingu se je na Kitajskem od ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 z novim koronavirusom okužilo približno 900 milijonov ljudi.

VILNIUS - Eksplozija na plinovodu, ki povezuje Litvo in Latvijo, je bila najverjetneje posledica tehničnih težav, je sporočil izvršni direktor litovskega energetskega operaterja Amber Grid Nemunas Biknius. Natančnejše informacije glede petkove eksplozije bo mogoče podati šele po podrobni preiskavi, popravila pa so se že začela, je pojasnil.

ABU DABI - Evropske države bodo sčasoma spet povečale uvoz ruskega plina, je prepričan katarski minister za energetiko Saad Sherida al-Kaabi. Kot je dejal na Globalnem energetskem forumu v Abu Dabiju, izkušnje kažejo, da se lahko vsak načrt sčasoma spremeni. Negotovost na energetskih trgih bi sicer lahko trajala še več let, je ocenil.

BRASILIA - Brazilsko vrhovno sodišče je v petek sporočilo, da bo preiskalo vlogo nekdanjega skrajno desnega predsednika Jairja Bolsonara pri vdoru njegovih podpornikov na vladna poslopja v brazilski prestolnici. Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi zahteve brazilskega državnega tožilstva. Bolsonaro je v torek na spletu objavil in kmalu zatem izbrisal videoposnetek, v katerem je podvomil v zakonitost brazilskih oktobrskih volitev, na katerih ga je premagal Luiz Inacio Lula da Silva.

WASHINGTON - Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je v petek tudi uradno obvestila kongres, da bo ameriški javni dolg prihodnji četrtek presegel veljavno dovoljeno zgornjo mejo. Kongresnike je pozvala k povišanju meje, saj bo v nasprotnem primeru po njenih besedah prišlo do plačilne nesposobnosti ZDA s katastrofalnimi posledicami za ZDA in svet.

BERLIN - Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht naj bi prihodnji teden odstopila, poroča več nemških medijev. Ministrica se sooča s številnimi kritikami, predvsem na račun nemške vojaške pomoči Ukrajini in počasnega izvajanja javnih naročil za nemške oborožene sile.

LIMA - Perujska predsednica Dina Boluarte je v petek izrazila obžalovanje zaradi nasilja na protestih, v katerih je doslej umrlo najmanj 42 ljudi, njimi policist, še več sto pa jih je bilo ranjenih. Vendar pa je kljub pozivom sporočila, da ne bo odstopila.

vb/vb
© STA, 2023