Pregled - šport, 14. 1. (sobota)

Ljubljana, 14. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 14. januarja.

KATOVICE - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem v Katovicah premagala Poljsko z 32:23. Slovenija bo zadnjo tekmo v skupini B igrala v ponedeljek, ko se bo ob 18. uri pomerila s Francijo. Slovenski rokometaši so dosegli drugo zmago v skupinskem delu. Po uvodni nad Savdijci so na današnjem obračunu z zrelo, odgovorno in pretkano predstavo pred 10.000 gledalci na kolena položili še sogostitelje letošnjega mundiala. Po drugi zmagi niso le potrdili svojega nastopa v glavnem delu tekmovanja v Krakovu, temveč so se pripeljali v položaj za uvrstitev v četrtfinale. V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Jure Dolenec s sedmimi goli. Aleks Vlah je dosegel šest, Blaž Janc pa pet zadetkov.

BUDIMPEŠTA - Rokometašice Krima Mercatorja so v 11. krogu lige prvakinj v gosteh izgubile proti Ferencvarosu s 26:37. Madžarke so že v prvem polčasu strle ljubljanski oreh, v drugem polčasu pa zlahka držale tekmice na varni razdalji. Katrin Gitta Klujber je bila z desetimi goli najboljša pri zmagovalkah, toliko pa jih je za Krim dosegla tudi Darja Dmitrijeva.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v tekmi 15. kroga lige Aba premagali Split s 102:88 in podaljšali niz zmag v regionalnem tekmovanju na devet.

SCUOL - Olimpijski podprvak Tim Mastnak je na paralelnem veleslalomu deskarskega svetovnega pokala v švicarskem Scuolu zasedel četrto mesto, kar je njegov najboljši rezultat v letošnji sezoni v tej disciplini. Enaintridesetletni Celjan je bil edini slovenski predstavnik v izločilnih bojih. Rok Marguč je zasedel 24. mesto, Žan Košir in Gloria Kotnik pa sta po napakah v prvi kvalifikacijski vožnji ostala brez uvrstitve. Zaskrbljujoč je predvsem odstop Kotnikove, saj si je pri tem poškodovala koleno in morala zaradi bolečin v bolnišnico. Kako huda je poškodba, bodo pokazale preiskave z magnetno resonanco v Sloveniji.

ZAKOPANE - Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so za Slovenijo na prvi ekipni tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Zakopanah osvojili četrto mesto. Zmagali so Avstrijci, ki so imeli vsega točko prednosti pred Poljaki in 7,1 točke naskoka pred Nemci. Slovenska četverica, ki je v petkovih kvalifikacijah za nedeljsko posamično tekmo zasedla mesta med najboljšo osmerico, je bila po polovici tekmovanja daleč od boja za zmago na petem mestu, v drugi pa je pridobila eno mesto, a za stopničkami zaostala 26,7 točke.

ZAO - Avstrija je v postavi Eva Pinkelnig - Chiara Kreuzer z veliko prednostjo zmagala na današnji superekipni tekmi svetovnega pokala v japonskem Zau. Na tekmi dvojic v treh serijah sta na zmagovalnem odru končali še Norveška in Nemčija, za Slovenijo sta Ema Klinec in Nika Križnar zasedli peto mesto.

WENGEN - Aleksander Aamodt Kilde je absolutni zmagovalec letošnjega 93. pokala Lauberhorn. Norvežan je v Wengnu v Švici v dveh dneh zmagal na dveh tekmah, danes je zmagal na skrajšanem smuku, v petek pa je bil najhitrejši na superveleslalomu. Drugi je bil švicarski zvezdnik Marco Odermatt, Italijan Mattia Casse je bil tretji. Oba Slovenca sta tekmo končala med dobitniki točk, Martin Čater na 24. in Miha Hrobat na 28. mestu.

ST. ANTON - Federica Brignone je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v St. Antonu. Italijanka je preprečila popolno švicarsko slavje v Avstriji. Joana Hählen in Lara Gut-Behrami sta zasedli drugo in tretje mesto, z zaostankoma 54 oziroma 66 stotink sekunde. Slovenska smučarka Ilka Štuhec je po padcu na tekmi odstopila.

RUHPOLDING - Norveška je zmagovalka štafetne preizkušnje za svetovni pokal biatlonk v nemškem Ruhpoldingu. V cilju so Norvežanke ugnale drugouvrščeno Nemčijo in tretjeuvrščeno četverico Italijank. Slovenke so bile daleč od vidne uvrstitve, po kar štirih kazenskih krogih in skupno 14 popravah so zasedle 17. mesto z zaostankom 5:27,9 minute.

RUŠE - Francoska strelka z zračno puško Judith Gomez je zmagovalka osrednje tekme na grand prixu v Rušah, ki je v začetku leta tradicionalno na koledarju Mednarodne strelske zveze (ISSF). Nuša Žnidarič je osvojila 13. mesto, Klavdija Jerovšek je zasedla 25., Živa Dvoršak 38., Urška Hrašovec 41., Urška Kuharič pa 63. mesto v konkurenci 76 strelk iz 30 držav. V moški konkurenci z zračno puško je bil med slovenskimi strelci najboljši Luka Lukič na 17. mestu. Anže Presterel je osvojil 41., Jure Sočič pa 49. mesto med 51 strelci. Zmagal je Čeh Jiri Privratsky.

PLANICA - V Planici je danes potekala mini generalka za bližajoče se svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, državno prvenstvo v sprintu v klasičnem koraku. Državna prvaka sta postala Miha Šimenc in Eva Urevc.

RIJAD - Argentinec Kevin Benavides je zmagal v 13. etapi vzdržljivostnega relija Dakar v Savdski Arabiji. V skupni razvrstitvi med motociklisti še vedno vodi Toby Price. Avstralec ima pred sklepnim dejanjem letošnjega relija Dakar 12 sekund prednosti. Toni Mulec je etapo končal na 25. mestu, drugi Slovenec Simon Marčič pa je bil tokrat 59. Mulec tudi v skupni razvrstitvi zaseda 24. mesto, Marčič pa je 49. Med avtomobilisti je rekordno šesto zaporedno etapno zmago na etapi od Šajbe do Al Hofufa dosegel Francoz Sebastien Loeb. V skupnem seštevku je drugi, vodi Katarec Naser Al-Atijah.

LOS ANGELES - Košarkarji Denver Nuggets, katerih član je tudi Slovenec Vlatko Čančar, še naprej ostajajo številka 1 na zahodu. Tokrat so v gosteh pri Los Angeles Clippers zmagali s 115:103, čeprav so igrali brez poškodovanega prvega zvezdnika Nikole Jokića. Čančar je odigral 16 minut tekme in zbral pet točk, štiri skoke in eno ukradeno žogo. Chicago Bulls pa so doživeli še tretji zaporedni poraz, saj so v domači dvorani s 110:124 klonili proti Oklahoma City Thunderju. Goran Dragić je za bike v igro vstopil s klopi, v 17 minutah pa je zbral devet točk, dva skoka in štiri podaje, izgubil pa je tudi dve žogi.

alz/tb/ad/lr/ic/am/zza/lr
© STA, 2023