Pregled - Slovenija, 14. 1. (sobota)

Ljubljana, 14. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 14. januarja.

MARIBOR - V načrtovani spremenjeni mreži nujne medicinske pomoči (NMP) bo 16 satelitskih urgentnih centrov, saj za več satelitov ni dovolj zdravnikov, je za Večer povedal vodja skupine za prenovo mreže NMP Gregor Prosen. Neuraden predlog sprememb, ki ga je konec prejšnjega leta pripravila skupina in je zaokrožil v javnosti, je sicer predvidel 20 satelitov. V skupini so se odločili kadrovske vire združiti in okrepiti v obliki satelitskih urgentnih centrov - majhnih urgentnih centrov v krajih brez splošne bolnišnice in urgentnega centra.

KRANJ - Na Koroški cesti v Kranju je okoli 5.40 izbruhnil požar v večstanovanjski stavbi in uničil eno od stanovanj. Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Kranj, so stanovalce evakuirali, gasilci pa so požar pogasili. Dve osebi so zaradi vdihavanja dima odpeljali v zdravstveno ustanovo, ena od njiju je dobila tudi opekline. Evakuirali so 16 stanovalcev, ki se bodo po zaključeni intervenciji večinoma lahko vrnili v svoje domove.

BLED - Ženska zveza Nove Slovenije je na Bledu na redni letni konferenci razpravljala o razmerah, v katerih se zlasti zaradi nasilja nad njimi znajdejo ženske, ter o dogajanju v Ukrajini. Ustrezne državne in mednarodne organe je zveza pozvala k preventivi in ozaveščanju glede nasilja nad ženskami in blaženju posledic vojne v Ukrajini.

NEAPELJ - Slovenija je v petek odprla konzulat v Neaplju, ki ga bo vodil Jacopo Fronzoni, je na družbenem omrežju Twitter sporočilo zunanje ministrstvo. Kot so še zapisali, bo delovanje konzulata pripomoglo k razvoju gospodarskih, kulturnih in znanstvenih odnosov med Slovenijo in Italijo.

RIM - Papeška univerza Gregoriana je sklenila prekiniti sodelovanje s slovenskim patrom in umetnikom Markom Rupnikom, obtoženem zlorab, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Sklicujoč se na vire na univerzi agencija poroča, da Rupnik ne bo več mentor doktorskim študentom, kar je bila zdaj njegova edina dejavnost na univerzi.

NOVA GORICA - V Mestni občini Nova Gorica je delo začel nov župan Samo Turel. Med prvimi nalogami v mandatu želi skupaj s sodelavci do konca januarja zagotoviti sprejetje letošnjega občinskega proračuna ter s tem nemoteno izvajanje projektov, ki že potekajo, je Turel povedal v pogovoru za STA. Med glavnimi projekti je izpostavil priprave na EPK 2025.

LJUBLJANA - Projekt izgradnje nove sodne stavbe ni ustavljen, je le začasno zamaknjen, je navedla ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Za nadaljevanje projekta v finančnem načrtu ministrstva v naslednjih dveh proračunskih letih ni sredstev, v tem času pa bodo preverili ekonomsko upravičenost predvidene rešitve, ki je ocenjena na 200 milijonov evrov.

POSTOJNA - Na tradicionalni slovesnosti v Postojni je letošnje priznanje Ona 2022 po izboru poslušalcev Radia 94 prejela zborovodkinja Cerkvenega mešanega pevskega zbora Zvon iz Ilirske Bistrice Damjana Kinkela. Akademska sakralna glasbenica in profesorica glasbe omenjeni zbor, ki bo jeseni obeležil 40-letnico, vodi od leta 2000. Slavnostna govornica na slovesnosti v Jamskem dvorcu je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA/TRBOVLJE - Odlok Občine Trbovlje, s katerim je ta po enostranskem izstopu iz zasavskega Ceroza koncesijo za ravnanje s komunalnimi odpadki v letu 2021 podelila celjskemu podjetju Simbio, je po odločitvi upravnega sodišča nezakonit. Sodba je pravnomočna, občini ostane le še predlog za dopustitev revizije, poroča Delo.

KOPER - V Kopru je potekal dogodek Kagami Biraki, ki s simboličnim razbijanjem soda predstavlja praznovanje japonskega novega leta.
Kot so pojasnili v Judo zvezi Slovenije, je Kagami Biraki star japonski obred, ki se izvaja ob posebnih priložnostih, najbolj znan pa se izvaja ob praznovanju novega leta 11. januarja. "Judoisti smo tesno povezani z japonsko kulturo, zato smo ta obred prinesli v Slovenijo," so še dodali.

apo/apo
© STA, 2023