Pregled - šport, 11. 1. (sreda)

Ljubljana, 11. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo 11. januarja.

RUHPOLDING - Na prvi tekmi postaje svetovnega pokala v biatlonu v nemškem Ruhpoldingu je na posamični moški preizkušnji na 20 km najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak osvojil tretje mesto. Z brezhibnim strelskim nastopom je zaostal 29,3 sekunde za Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem. Norvežan je zgrešil dvakrat, a je na koncu vseeno za 9,9 sekunde prehitel rojaka Vetleja Sjaastada Christiansena, ki je bil strelsko neuspešen enkrat.Tretje mesto je njegova najboljša uvrstitev v tej sezoni, v kateri je doslej imel sedmo mesto v Hochfilznu. Slovenski uspeh sta z uvrstitvama med dobitnike točk dopolnila še Anton Vidmar, ki je bil na koncu 22., in Alex Cisar s 24. mestom. Za oba je to najboljša posamična uvrstitev v svetovnem pokalu doslej.

BAD GASTEIN - Slovenska deskarja Žan Košir in Gloria Kotnik sta na ekipni slalomski tekmi svetovnega pokala v Bad Gasteinu izpadla že v osmini finala, po svojem prvem izločilnem dvoboju in z 12. mestom nadaljevala neposrečene nastope v tem avstrijskem zimskošportnem središču, ki so bili že na posamični tekmi slabši od pričakovanj. Koširja in Kotnik, ki sta na prvi ekipni tekmi sezone zasedla šesto mesto, sta premagala Italijana Aaron March in Lucia Dalmasso.

VEYSONNAZ Paraalpski smučar, 22-letni Hrušičan Jernej Slivnik, je bil četrti na drugi veleslalomski tekmi za svetovni pokal v letu 2023, ki je bila v švicarskem Veysonnazu. Vnovič je zmagal Norvežan Jesper Pedersen. Slivnik ostaja v Švici do konca tedna, po četrtkovem prostem dnevu bo tam v petek veleslalom, v soboto pa slalom. Omenjene tekme so zadnje pred skorajšnjim svetovnim prvenstvom v Španiji, ki bo med 19. in 29. januarjem.

LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja so v 5. krogu skupine E lige prvakov v domačem Tivoliju z 1:3 izgubili proti favorizirani Sir Sicoma Monini Perugii, ki je tako dobila še 26. zaporedno tekmo v vseh tekmovanjih in si je pred zadnjim krogom s peto zmago že zagotovila prvo mesto v skupini. Slovenski prvaki bodo o tem, ali bodo na koncu zasedli drugo ali tretje mesto oziroma ali bodo sezono nadaljevali v izločilnih bojih lige prvakov ali četrtfinalu pokala Cev, odločali čez 14 dni, ko bodo v zadnjem krogu gostovali pri Ziraat Bank Ankari.Podajalec Perugie Gregor Ropret je proti nekdanjemu klubu pokazal zelo dobro predstavo, kubanski korektor Jaime Jesus Herrera pa je bil najučinkovitejši igralec tekme. Dosegel je 25 točk in kar sedem asov. Pri Ljubljančanih je Filip Šestan vknjižil 15 točk.

BURSA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v evropskem pokalu doživeli nov poraz, že osmega v sezoni. V tekmi desetega kroga so v skupini A v gosteh klonili proti turški Bursi s 93:111. Najboljša strelca pri Ljubljančanih sta bila Yogi Ferrell s 23 in Josh Adams z 20 točkami. Ljubljanski košarkarji so na zadnji tekmi leta 2022 dosegli zmago proti vodilni francoski ekipi Bourg. To je bila šele druga v sezoni, z njo pa so obudili upe, da bi lahko redni del končali med prvo osmerico, ki ima pravico nadaljevanja.A danes so spet ostali praznih rok. V boju s tekmecem s sredine lestvice, ki je imel pred dvobojem pet zmag, so možnosti za kaj več zapravili že v uvodni četrtini, ki so jo končali pri le 15 točkah.

KATOVICE - Rokometaši Francije so dobili uvodni dvoboj svetovnega prvenstva, ki ga gostita Poljska in Švedska. V Katovicah so Francozi v dvoboju s prireditelji tekmovanja Poljaki v uvodnem obračunu skupine B slavili s 26:24. Uvod so z zanimanjem spremljali tudi v slovenskem taboru. Oba današnja nasprotnika sta namreč tudi tekmeca Slovenije v skupini B. Slovenija bo svojo prvo tekmo igrala jutri ob 18. uri s Savdsko Arabijo.Na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki poteka med 11. in 29. januarjem, nastopa 32 reprezentanc. Naslov svetovnega prvaka brani Danska, ki je pred dvema letoma v Egiptu po zmagi nad Švedsko osvojila svoj drugi naslov v nizu.

RIJAD - Slovenski motociklist Toni Mulec je bil 27. v deseti etapi relija Dakar, ki je potekala od Harada do Šajbe z vsega 114 km hitrostnih preizkušenj, skupno pa je bila dolga 624 km. Za Rossom Branchem iz Bocvane, ki je dobil etapo, je zaostal 16 minut in 55 sekund. Drugi slovenski predstavnik Simon Marčič je etapo končal na 39. mestu (+24:03). Skupno vodstvo je prevzel Argentinec Kevin Benavides, ki je bil v etapi četrti, minuto za Branchem. Mulec je skupno ostal 26., za Howesom pa zaostaja štiri ure, 29 minut in 19 sekund. Marčič je pridobil še eno mesto in je 54. z zaostankom 11 ur, 49 minut in 16 sekund. Med avtomobilisti je drugo etapo zaporedoma in skupno četrto na letošnji izvedbi dobil devetkratni svetovni prvak v reliju, Francoz Sebastien Loeb. V skupnem seštevku je tretji. Vodi prepričljivo branilec lanske zmage, Katarec Naser Al-Atijah. Njegov brazilski sotekmovalec v ekipi Toyote Lucas Moraes je drugi z uro in 21 minutami zaostanka, Loeb zaostaja še 16 minut več.

MELBOURNE - Nekdanji finalist odprtega prvenstva Avstralije v tenisu Marin Čilić je danes odpovedal nastop na prvem turnirju za veliki slam v Melbournu, potem ko ni okreval po poškodbi kolena, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Hrvaški tenis bo na Australian Opnu v moški konkurenci predstavljal Borna Ćorić.

ic/tb/am/nem/jz/gj/ic
© STA, 2023