Pregled - svet, 11. 1. (sreda)

Ljubljana, 11. januarja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 11. januarja.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinska vojska je zanikala predhodne navedbe ruske najemniške skupine Wagner, da so po več dneh intenzivnih spopadov zavzeli strateško pomembno mesto Soledar na vzhodu Ukrajine. "Soledar je bil, je in bo ostal ukrajinski," so sporočili. Kremelj je medtem pozval, naj se z razglasitvijo zmage v bitki za mesto, ki leži le deset kilometrov od obleganega Bahmuta, ne hiti.

MOSKVA - Ruska vojska v Ukrajini je dobila novega poveljnika. Na čelo "posebne vojaške operacije v Ukrajini" je ruski obrambni minister Sergej Šojgu imenoval načelnika generalštaba ruskih sil Valerija Gerasimova. Ta je zamenjal generala Sergeja Surovikina, ki je bil na poveljniški položaj imenovan oktobra lani.

BRUSELJ - Evropska unija in zveza Nato sta vzpostavili skupno delovno skupino za zaščito kritične infrastrukture, sta pred kolegijem Evropske komisije naznanila predsednica komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Ta delovna skupina bo pokrivala področja transporta, energetike, digitalne infrastrukture in vesolja.

VATIKAN - V 82. letu starosti je v Rimu umrl avstralski kardinal George Pell, ki je bil zaradi spolnih zlorab dveh dečkov obsojen in kasneje oproščen. Pell je v Vatikanu zasedal več visokih položajev in bil eden izmed najtesnejših svetovalcev papeža Frančiška, ki je Pellu zaupal boj proti korupciji v Cerkvi.

LÜTZERATH - Nemški policisti so vstopili v vas Lützerath, ki jo zaradi nasprotovanja načrtom nemškega energetskega velikana RWE glede širitve tamkajšnjega premogovnika zasedajo podnebni aktivisti. Po vstopu organov pregona je v vasi izbruhnil pretep, aktivisti pa naj bi v policiste, ki so območje medtem zasedli, metali tudi kamenje in molotovke. Ravnanje aktivistov so sicer podprle tudi nekatere znane osebnosti, med njimi več igralcev in glasbenih skupin. Prihod na nov protest v Lützerathu, ki bo predvidoma potekal v soboto, je napovedala tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Ta se je v vasi sicer že mudila na demonstracijah proti premogovništvu septembra 2021.

CIUDAD DE MEXICO - Voditelji ZDA, Mehike in Kanade, Joe Biden, Andres Manuel Lopez Obrador in Justin Trudeau, so se včeraj v mehiški prestolnici na vrhu zavezali, da bodo poglobili regionalno gospodarsko sodelovanje ter okrepili sodelovanje na področju čiste energije. Zavezali so se k povečanju sodelovanja na področju proizvodnje čipov oziroma polprevodnikov.

AREQUIPA - Perujske oblasti so v južnem delu države zaradi protestov, v katerih je bilo ubitih več ljudi, v torek razglasile tridnevno policijsko uro. Perujski premier Alberto Otarola je pojasnil, da bo ta veljala med 20. in 4. uro. V nasilju je bilo samo v sredo ubitih 18 ljudi, tožilstvo pa je proti političnemu vrhu zaradi smrti sprožilo preiskavo.

PARIZ - V napadu z nožem na železniški postaji Gare du Nord je bilo lažje ranjenih več ljudi, policija pa je na napadalca streljala in ga ranila. Napadalca so policisti prijeli, francoski notranji minister Gerald Darmanin pa je na Twitterju pohvalil "učinkovit in pogumen odziv" policistov. Motiv napadalca še ni znan.

MOSKVA - Po tri člane posadke Mednarodne vesoljske postaje (ISS) bo Rusija 20. februarja poslala novo rusko vesoljsko plovilo sojuz brez posadke, saj se bo zaradi poškodbe njihovo plovilo moralo vrniti na Zemljo brez njih, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Na krovu ISS je trenutno sedem ljudi. Ob poškodovanem sojuzu MS-22 imajo le še eno reševalno vesoljsko plovilo, s katerim bi v primeru potrebe lahko prepeljali samo štiri osebe.

KAMPALA - Uganda je uradno razglasila konec izbruha ebole, ki je v tej državi v zadnjih štirih mesecih ob 142 zabeleženih okužbah terjal 55 življenj. Konec izbruha je potrdila tudi svetovna zdravstvena organizacija WHO, generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je Ugando pohvalil za hiter in učinkovit odziv na to grožnjo.

LOS ANGELES - Poplave so v torek v Kaliforniji zahtevale še dve življenji, s čimer se je število smrtnih žrtev ujme, ki je zajela to ameriško zvezno državo, povzpelo na 17. Umrla sta voznik poltovornjaka in motorist, na katera je v dolini San Joaquin padlo drevo. Ukaz za evakuacijo zaradi močnega deževja in naraslih voda zadeva 50.000 ljudi, brez elektrike jih je 110.000.

WASHINGTON - V ZDA je prišlo do motenj v delovanju državnega informacijskega sistema za obveščanje letalskih posadk, zaradi česar je bilo ogroženo izvajanje letalskih prevozov po vsej državi, so sporočili iz ameriške zvezne letalske uprave. Zaradi dogodka je bilo odpovedanih ali prestavljenih več sto letov.

LOS ANGELES - Spielbergova osebna družinska drama Fabelmanovi in irski film Duše otoka sta na 80. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v torek prejela nagrado za najboljši dramski film oziroma za najboljšo komedijo ali glasbeni film. Med televizijskimi produkcijami so največ nagrad prejele serije Abbott Elementary, White Lotus (Beli lotos) in House of the Dragon (Zmajeva hiša).

BRASILIA - Brazilske oblasti, ki želijo kaznovati odgovorne za nedeljski vdor množice v vladna poslopja v Brasilii, so v torek izdale naloga za aretacijo dveh nekdanjih visokih uradnikov. Eden od njiju je Anderson Torres, ki je bil v vladi nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara pravosodni minister in sekretar za javno varnost.

ATENE - V starosti 82 let je v torek v zasebni bolnišnici v Atenah umrl nekdanji grški kralj Konstantin II. Bratranec britanskega kralja Karla III. je bil zadnji predstavnik kraljeve dinastije, ki jo je leta 1863 začel njegov praded Jurij I. Poznan je bil predvsem po dogodkih, povezanih z državnim udarom leta 1967, ko je nadzor nad državo prevzela vojaška hunta.

akt/akt
© STA, 2023