Pregled - Slovenija, 11. 1. (sreda)

Ljubljana, 11. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 11. januarja.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po obisku obrambnega ministrstva dejala, da se bo zavzemala, da več mladih vojaški poklic prepozna kot usmerjenega v prihodnost tudi zaradi novih tehnologij. Podpirala bo tudi investicije in razvoj vojske v skladu z zavezami zvezi Nato glede proračuna v višini dveh odstotkov BDP. Od vojske sicer marca pričakuje poročilo o pripravljenosti, glede česar je pristojne zaprosila, naj se vanj ne vključijo zgolj bojne pripravljenosti vojske, temveč naj zajema tudi podatke o pripravljenosti na področju drugih obrambno-varnostnih zadev.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo. Spomnilo je, da je z dvema preteklima odločbama ugotovilo neskladje zakona z ustavo, DZ pa je s spremembami zakona sledil ugotovitvam ustavnega sodišča. Zato sodijo med izjeme, o katerih referendum ni dopusten. Metka Zevnik iz koalicije Za otroke gre! je ob tem napovedala nadaljevanje boja za pravice otrok in staršev.

LJUBLJANA - V Klubu slovenskih podjetnikov so ocenili, da je dialog vlade s predstavniki gospodarstva zadovoljiv, a je iz končnih vladnih ukrepov včasih videti, kot da ga sploh ne bi bilo. Kot je dejal predsednik kluba Joc Pečečnik, je nastopil čas za končanje logike trdega socializma, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu. Člani združenja sicer poudarjajo, da njihov cilj ni delovanje proti vladi, a od nje pričakujejo posluh in dobre ukrepe, ne pa populističnih rešitev. Posebej kritični so do ukrepov v zdravstvu.

LJUBLJANA - V Društvu državnih tožilcev Slovenije so pozdravili napoved premierja Roberta Goloba, da bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu, tudi tožilci, od januarja prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Pozdravljajo tudi napoved o reformi plačnega sistema s posebnim stebrom za pravosodje. V sodniškem društvu po navedbah njegove predsednice Vesne Bergant Rakočević ocenjujejo, da gre za prvi resen korak k odpravi neustavnega stanja na področju sodniških plač in materialne sodniške neodvisnosti. Ukrepe so pozdravili tudi na Vrhovnem sodišču RS in v Sodnem svetu.

LJUBLJANA - V Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije medtem opozarjajo na plačna nesorazmerja, ki nastajajo zaradi parcialnih dogovorov vlade s posameznimi poklicnimi skupinami. V sindikatu Morsa predsednika vlade Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, v nasprotnem primeru bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

LJUBLJANA - Pri pripravi pokojninske reforme, ki jo napoveduje ministrstvo za delo in o kateri bodo ta mesec razpravljali na koalicijskem vrhu, se bo treba pogovoriti o postopnem zvišanju odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove v obdobju od leta 2026 do 2030. Spregovoriti pa bo treba tudi o postopnem dvigu upokojitvene starosti, menijo na ministrstvu.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za delo poleg priprave zakonodaje, ki bo dvignila subvencijo za študentske bone, in prenovo kriterijev za študentsko prehrano v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) napovedujejo tudi poostren nadzor nad kakovostjo ponudbe. Kot je dejal minister Luka Mesec, kos pice namreč ni polnovreden obrok in ni kosilo. V ŠOS so s predlaganimi ukrepi zadovoljni ter napovedujejo sodelovanje.

MARIBOR - Energetika Maribor je spremenljivi del cene daljinskega ogrevanja januarja zvišala za 87 odstotkov na nekaj manj kot 150 evrov za megavatno uro, je poročal časnik Večer. Kot najpomembnejši razlog so navedli zvišanje cen plina. Da bi se izognili povečanju števila neplačnikov, razmišljajo o subvencijah in možnostih obročnega plačila.

KOPER - Družba Luka Koper je lani po nedokončnih in nerevidiranih podatkih ustvarila 309,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 38 odstotkov več kot predlani. Pretovorili so skupno 23,2 milijona ton tovora oz. 12 odstotkov več kot leto prej. Rast je družba lani zabeležila na vseh blagovnih skupinah, pri kontejnerjih in avtomobilih sta bila presežena tudi dva zgodovinska mejnika - milijon kontejnerskih enot in 800.000 avtomobilov.

LJUBLJANA - Španska družba Gonvarri je z usklajenimi družbami in fizičnimi osebami objavila namero za prevzem družbe H&R, krovne lastnice Hidrie. Najpozneje v 30 dneh bo španski avtomobilistični dobavitelj, ki že ima v lasti 42 odstotkov družbe H&R, objavil prevzemno ponudbo, za delnico pa namerava ponuditi 201,51 evra.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z novelo bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotavljal boljšo zdravstveno obravnavo, nove medicinske pripomočke, enostavnejše postopke uveljavljanja pravic ter administrativne razbremenitve za zavarovane osebe in zdravnike, so sporočili iz zavoda.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v Vili Podrožnik sprejel člane Slovenske škofovske konference. Sogovorniki so izmenjali stališča o aktualnih temah, med drugim o prihajajoči 30-letnici delovanja škofovske konferenc, pobudi za mir na Balkanu ter odnosih med Cerkvijo in državo, so zapisali v sporočilu na spletni strani Katoliške cerkve.

LJUBLJANA - Ob 20. obletnici smrti politika Jožeta Pučnika so se nanj z žalno slovesnostjo spomnili na Trgu republike. Govorci, med njimi predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle in predsednik SDS Janez Janša, so se Pučnika spomnili kot politične osebnosti, ki je zaznamovala pot Slovenije v osamosvojitev in demokratizacijo. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poudarila, da je Pučnik bil in ostaja simbol in zgled državnika, bivši predsednik republike Borut Pahor ga je označil za najpomembnejšo osebnost slovenske politične zgodovine.

LJUBLJANA - V Zdravstvenem domu Ljubljana se pripravljajo na vzpostavitev ambulant za neopredeljene. Sprva bodo odprli sedem ambulant v enotah Bežigrad, Center, Moste-Polje, Šiška in Vič-Rudnik. Za delo v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe se je prijavilo 20 zdravnikov, ki so zaposleni v ZD Ljubljana, in 19 zdravnikov zunaj zavoda.

LJUBLJANA - Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Marica Uršič Zupan je v odgovoru na pritožbo Mirovnega inštituta pritrdila, da je bila zasnova dveh referendumskih oddaj oziroma soočenj pred referendumom o noveli zakona o RTVS pristranska. S tem so bile kršene tako zakonske določbe kot poklicna merila RTVS, je ugotovila.

ŠKOFJA LOKA - Škofjeloški policisti preiskujejo smrt ženske, ki je umrla zaradi posledic kaznivega dejanja zoper življenje in telo. Policija je opravila ogled kraja in osumljencu odvzela prostost, so sporočili s kranjske policijske uprave. Po neuradnih informacijah gre za tragedijo v družini, mladoletni sin naj bi zabodel svojo mamo.

BERLIN - Filmar Peter Cerovšek in montažer Lukas Miheljak iz Slovenije sta bila izbrana za talenta mednarodnega filmskega festivala v Berlinu, kjer se bosta februarja udeležila posebnega programa, ki ga za izbrane talente pripravlja eden od najpomembnejših filmskih festivalov. Program Berlinale Talents bo letos posvečen humorju v resnih časih.

jes/jes
© STA, 2023