Pregled - svet, 7. 1. (sobota)

Ljubljana, 7. januarja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 7. januarja.

WASHINGTON - Predstavniški dom kongresa je po veliki drami, med katero je pred 15. krogom volitev skoraj prišlo do pretepa, zgodaj zjutraj z 216 glasovi le uspel izvoliti republikanca Kevina McCarthyja iz Kalifornije na položaj predsednika. Pred tem je močno popustil zahtevam upornikov v vrstah republikancev, ki so v veliki meri podporniki bivšega predsednika Donalda Trumpa. Predsednik ZDA Joe Biden je že izrazil pripravljenost na sodelovanje z republikanci.

MOSKVA/KIJEV - Pravoslavni božič so praznovali tudi v Rusiji in Ukrajini, kjer ruska razglasitev prekinitve ognja za praznike ni prinesla miru in sta obe strani še naprej poročali o obstreljevanjih in spopadih. Ruski predsednik Vladimir Putin se je udeležil maše v katedrali v Moskvi, v čestitki vernikom pa hvalil podporo pravoslavne cerkve ofenzivi v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v božičnem sporočilu poudaril enotnost ukrajinskega naroda.

TEHERAN - V Iranu so usmrtili še dva moška, povezana z jesenskim valom protestov, saj naj bi takrat ubila pripadnika paravojaških sil. S tem se je število s protesti povezanih usmrtitev povečalo na štiri. Organizacija Amnesty International je kritizirala "skupno sojenje po hitrem postopku", ki da ni bilo v ničemer podobno ustreznim sodnim postopkom. Usmrtitvi je obsodila tudi EU, ki je izrazila zgroženost in pozvala k odpravi tovrstnih praks.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po zadnjih obljubah dodatne oborožitve, vključno z oklepnimi vozili, v petek zahvalil ZDA in Nemčiji in menil, da so s tem sodelovanje s partnerskimi državami na področju obrambnih zmogljivosti dvignili na novo raven. Odslej bo imela Ukrajina po njegovih besedah več zračne obrambe, več oklepnih vozil, prvič tudi zahodne tanke, več orožja in izstrelkov.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je drugo obletnico napadov privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres v petek počastil z izročitvijo odlikovanj kongresnim policistom in volilnim uradnikom po ZDA, ki so zavrnili Trumpove laži o volilnih prevarah, zaradi katerih je prišlo do napada. Na slovesnosti v Beli hiši je 6. januar 2021 označil za enega najtemnejših dni in obdobij v zgodovini ZDA.

WASHINGTON - ZDA so v petek napovedale dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti treh milijard dolarjev. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je povedala, da pomoč vključuje pehotna bojna vozila bradley, vozila MRAP in druge transporterje za prevoz osebja ter samovozne havbice. Nekaj manj kot 700 milijonov dolarjev bo namenjenih tudi evropskim zaveznicam, prizadetim zaradi vojne v Ukrajini.

BERLIN/AMSTERDAM/LIZBONA - Nemčija, Belgija in Luksemburg so v luči vse višjega števila okužb z novim koronavirusom na Kitajskem in posledičnega tveganja za preobremenjenost bolnišnic odsvetovala vsa nenujna potovanja v to državo, ki z nedeljo odpravlja obvezno samoizolacijo ob vstopu. Podaljšal se je tudi seznam držav, ki za potnike iz Kitajske odrejajo obvezne teste na novi koronavirus, med najnovejšimi sta Nizozemska in Portugalska.

PRIŠTINA/BRUSELJ - Evropska unija ostro obsoja streljanje, v katerem sta bila v petek na severu Kosovu ranjena otrok in mlad moški, je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano. Tudi v Srbiji se vrstijo številni odzivi na streljanje, ki so ga prav tako obsodili v Prištini. Storilca so že prijeli.

RICHMOND - V ameriški zvezni državi Virginija je v petek šestletni deček v šoli s pištolo streljal na učiteljico in jo hudo ranil, je sporočila lokalna policija. Šestletnika so že pridržali in sporočili, da ni šlo za nenamerno streljanje. Incident se je zgodil na osnovni šoli Richneck v obalnem mestu Newport News, v njem pa ni bil poškodovan noben učenec.

WASHINGTON - Ameriška Uprava za hrano in zdravila je v petek odobrila novo zdravilo proti Alzheimerjevi bolezni, ki naj bi zavrlo upad kognitivnih sposobnosti pri ljudeh v zgodnjih fazah te bolezni.Gre za težko pričakovano zdravilo z učinkovino lecanemab, ki deluje na sam proces bolezni, namesto da bi le zdravilo simptome. Ima pa tudi neželene učinke, med drugim možnost možganskih krvavitev.

DARWIN - Rekordne poplave so v zadnjih dneh v zvezni državi Zahodna Avstralija povzročile opustošenje in imele uničujoč vpliv na nekatera tamkajšnja mesta, je sporočil dejal avstralski premier Anthony Albanese. Službe za ukrepanje ob izrednih dogodkih so jih označile za najhujše poplave, ki jih je doživela ta zvezna država. Nekatera poplavljena območja so še vedno težko dostopna.

spo/spo
© STA, 2023