Pregled - Slovenija, 7. 1. (sobota)

Ljubljana, 7. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 7. januarja.

KRANJSKA GORA - Kranjska Gora je enajstič gostila karavano svetovnega pokala alpskih smučark kot nadomestna lokacija tradicionalnega mariborskega tekmovanja. Na veleslalomu za 59. Zlato lisico je zmago slavila Kanadčanka Valerie Grenier, druga je bila Italijanka Marta Bassino, tretja pa Slovakinja Petra Vlhova. Ana Bucik, edina Slovenka v finalu, je bila osma za svoj najboljši veleslalomski izid kariere.

SLOVENSKA BISTRICA - Pri spominskem obeležju na Osankarici je potekala tradicionalna spominska slovesnost ob 80. obletnici padca Pohorskega bataljona in njegovega poslednjega boja pri Treh žebljih, ki jo vsako leto pripravlja občina Slovenska Bistrica v sodelovanju z drugimi podpohorskimi občinami. Brez narodnoosvobodilnega boja, s katerim smo se uspešno zoperstavili okupatorjem, bi bila naša prihodnost drugačna, zato njegove vloge v uporu proti okupatorjem in pomena za samostojnost Slovenije ni mogoče zanikati, je na slovesnosti poudarila predsednica Nataša Pirc Musar.

ZIDANI MOST - Na železniški postaji v Zidanem mostu se je okoli 1.30 ure prevrnil tovorni vagon, naložen z transformatorsko postajo, pri čemer se je huje poškodovala ena oseba. Kot so sporočili iz Policijske uprave Celje, gre za državljana Češke, ki so ga z reševalnim vozilom na zdravljenje odpeljali v celjsko bolnišnico. Vzrok nesreče še ni potrjen, promet ostaja oviran. Materialna škoda bo po prvih ocenah policije zelo visoka.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas Ljudstva zahteva opravičilo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, potem ko bil ta na petkovi novinarski konferenci kritičen do napovedane stavke bolnikov. Vsaka stavka, vsako pozivanje ljudi na ceste pomeni ekstremizem, je dejal Bešič Loredan. Glas ljudstva bo vztrajal pri javnih shodih in drugih oblikah aktivnega državljanstva, saj to ni ekstremizem, temveč temelj in srce vsake zdrave demokracije, so zapisali v civilni iniciativi.

LJUBLJANA - Okoljska organizacija Alpe Adria Green je kritična do vladnega sklepa o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu, saj so se proti takšnemu projektu že leta 2014 izrekli tamkajšnji krajani. Napovedali so, da bodo sklep izpodbijali na sodišču.

LJUBLJANA/BEOGRAD - Pravoslavni verniki praznujejo božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva. Osrednja liturgija je potekala v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani. Srbski patriarh Porfirije Perić je v poslanici ob prazniku pozval k miru v Ukrajini in na Kosovu.

zc/zc
© STA, 2023