Pregled - šport, 7. 1. (sobota)

Ljubljana, 7. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 7. januarja.

POKLJUKA - Na zasledovalni tekmi svetovnega pokala biatloncev na Pokljuki je v moški konkurenci slavil Norvežan Johannes Thingnes Boe. Najboljši Slovenec Jakov Fak je po štirih zgrešenih strelih končal na 17. mestu. Drugi je bil Francoz Quentin Fillon Maillet, tretji pa Norvežan Tarjei Boe. Miha Dovžan je osvojil 26., Alex Cisar 34., Anton Vidmar pa 39. mesto.

POKLJUKA - Švedska biatlonka Elvira Öberg je zmagala tudi na zasledovalni preizkušnji za svetovni pokal na Pokljuki. Po zmagi v četrtek v sprintu je tokrat ugnala drugouvrščeno Italijanko Dorotheo Wierer, tretja pa je bila Francozinja Julia Simon. Slovenk danes po slabšem nastopu v četrtek ni bilo med šestdeseterico najboljših s pravico nastopa.

KRANJSKA GORA - Kanadčanka Valerie Grenier je zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark za 59. Zlato lisico v Kranjski Gori. Druga je bila Italijanka Marta Bassino s 37 stotinkami zaostanka, tretja pa Slovakinja Petra Vlhova (+0,40). Ana Bucik, edina Slovenka v finalu, je bila osma (+1,38) za svoj najboljši veleslalomski izid kariere. Tina Robnik je zasedla 38., Neja Dvornik pa 55. mesto med 58 tekmovalkami.

ADELBODEN - Švicarski alpski smučar Marco Odermatt je zmagovalec veleslalomske tekme za svetovni pokal v domačem Adelbodnu. Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je po slabši prvi vožnji v drugi pridobil tri mesta in bil na koncu peti. Na odru za zmagovalce sta se Odermattu pridružila Norvežan Henrik Kristoffersen in še en domačin Loic Meillard. Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadalin je zasedel 38. mesto.

SAPPORO - Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec (256,3 točke) je na prvi tekmi za svetovni pokal v japonskem Sapporu zasedla drugo mesto. Zmagala je Nemka Katharina Althaus (263,8), tretja pa je bila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstrijka Eva Pinkelnig (249,7). Do točk so prišle še tri Slovenke. Do točk so prišle še tri varovanke glavnega trenerja Zorana Zupančiča - Nika Križnar, Nika Prevc in Maja Vtič.

VAL DI FIEMME - Nemka Katharina Hennig je zmagala v Val di Fiemmeju na tekmi za svetovni pokal, predzadnji tokratne novoletne turneje v smučarskem teku. Na 15 km klasično s skupinskim startom je slavil tudi Johannes Hoesflot Klaebo. Najboljša Slovenka Eva Urevc je bila 12. z 42,7 sekunde zaostanka za nov uspešen nastop na razdaljah. Anja Mandeljc je bila 35. (+4:10,6).

OTEPAEAE - Slovenski nordijski kombinatorec Gašper Brecl je v estonskem Otepaääju osvojil 29., Erazem Stanonik pa 47. mesto. Emi Volavšek je uspel petkilometrski tek ženske zasledovalne preizkušnje. Zasedla je tretje mesto, a na njeno žalost se tekma zaradi močnega vetra na skakalnici ni nadaljevala. Obstaja možnost, da jo bodo dokončali v nedeljo, ko bosta na sporedu tudi še posamični preizkušnji.

VELIKA KANIŽA - Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Veliki Kaniži premagala Madžarsko z 32:29 (13:13). Za Slovenijo je bila tekma v Veliki Kaniži zadnja pred torkovim odhodom na svetovno prvenstvo med 11. in 29. januarjem na Poljskem in Švedskem.

SYDNEY - Ameriška in italijanska teniška reprezentanca sta prvi finalistki novustanovljenega pokala United pod okriljem ATP in WTA. Na turnirju z nagradnim skladom 14 milijonov evrov so Američani premagali Poljsko, Italijani pa so bili boljši od Grčije.

BANGALORE - Nizozemec Tallon Griekspoor je osvojil svoj prvi teniški turnir ATP v karieri. Šestindvajsetletnik je v finalu turnirja v indijskem Puneju z nagradnim skladom 642.735 dolarjev premagal Francoza Benjamina Bonzija s 4:6, 7:5 in 6:3.

RIJAD - Organizatorji so odpovedali 7. etapo motociklistov na vzdržljivostnem reliju Dakar, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Toni Mulec je skupno 29., drugi Slovenec na reliju Simon Marčič pa 58. Vodi Američan Skyler Howes.

PARIZ - Didier Deschamps je uradno podaljšal pogodbo na selektorskem mestu francoske nogometne reprezentance do konca svetovnega prvenstva leta 2026, je sporočila francoska zveza. Galske peteline uspešno vodi od leta 2012, med drugim je leta 2018 osvojil naslov svetovnega prvaka, decembra lani na SP v Katarju pa po finalnem porazu z Argentino podprvaka.

WINNIPEG - Hokejisti Winnipeg Jets so s četrto zaporedno zmago na lestvici zahodne konference severnoameriške lige NHL preskočili Los Angeles Kings, za katere igra slovenski as Anže Kopitar. S 4:2 so ugnali zadnje finaliste Stanleyjevega pokala Tampa Bay Lightning ter kot četrto moštvo na zahodu presegli mejo 50 točk.

DENVER - Ekipa Denver Nuggets je v severnoameriški košarkarski ligi NBA doma premagala Cleveland Cavaliers s 121:108. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar je v 18 minutah prišel do petih točk, treh podaj, skoka in ukradene žoge, a je v tem času imel tudi že pet osebnih napak. Chicago Bulls je v Philadelphii s 126:112 premagal 76ers, Goran Dragić je v 11 minutah dosegel pet točk, tri podaje in skok.

ad/ic/lr/tb/alz/jz/lr
© STA, 2023