Pregled - svet, 4. 1. (sreda)

Ljubljana, 4. januarja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 4. januarja.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa po štirih krogih glasovanj ni uspel izvoliti svojega novega predsednika, saj noben od kandidatov ni dobil potrebnih 218 glasov. Na izvolitev še vedno upa vodja republikancev Kevin McCarthy iz Kalifornije, vendar se kljub podpori nekdanjega predsednika Donalda Trumpa sooča z odločno opozicijo nekaterih skrajno desnih članov svoje poslanske skupine. Največ glasov je dobil novi vodja demokratov Hakeem Jeffries iz New Yorka. Demokrati so tokrat povsem enotni in uživajo v težavah republikancev, ki kljub večini ne morejo potrditi svojega kandidata.

VATIKAN - Papež Frančišek se je svojemu predhodniku Benediktu XVI. poklonil kot velikemu mojstru kateheze, ki je drugim pomagal pri srečanju z Bogom. Od preminulega zaslužnega papeža, ki leži v vatikanski baziliki svetega Petra, se medtem pred pogrebom v četrtek še naprej poslavljajo množice ljudi. V ponedeljek in torek se jih je tja zgrnilo 135.000.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči nenehnih zapletov med invazijo na Ukrajino odredil uporabo nove hipersonične manevrirne rakete cirkon. S tovrstnimi raketami je bila opremljena ruska fregata Admiral Gorškov, ki se je danes že odpravila na usposabljanje v Atlantski in Indijski ocean ter Sredozemsko morje. Rakete cirkon imajo doseg več kot 500 kilometrov in se uporabljajo predvsem za boj proti ladjam. Zaradi izjemno visoke hitrosti - po ruskih podatkih lahko pospeši od 8000 do 9000 kilometrov na uro - jih protiletalska obramba praktično ne more ustaviti.

KIJEV/PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu obljubil "lahke bojne tanke", so po telefonskem pogovoru med voditeljema sporočili iz Elizejske palače. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je pred tem potrdil, da so v Kijevu že stekle priprave za dobavo ameriških sistemov zračne obrambe patriot. Iz Elizejske palače so ob tem sporočili še, da gre za prvi primer dobav tankov zahodne proizvodnje v Ukrajino, ki se je doslej praviloma zanašala na donacije oklepnih vozil sovjetske izdelave.

ZAGREB - Hrvaško ministrstvo za promet, pomorstvo in infrastrukturo načrtuje ukinitev cestninskih postaj ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane, na katerih po odpravi mejnega nadzora nastaja velika gneča, je za hrvaški časnik Jutarnji list potrdil minister Oleg Butković. To je tudi eden od razlogov za višjo cestnino v letošnji turistični sezoni.

PODGORICA - Miodrag Lekić, vodja prosrbske črnogorske stranke Demos, ki je prejel mandat za sestavljanje nove črnogorske vlade, je oznanil, da so pogajanja o oblikovanju vlade propadla zaradi sporov o delitvah ministrskih resorjev. V Črni gori, ki se že dlje časa spopada s politično krizo, so tako vse bližje predčasnim volitvam. Lekiću je bil mandat za sestavo vlade podeljen na podlagi zakona o predsedniku, ki ga je črnogorski parlament potrdil novembra. Kljub temu, da mu je sam nasprotoval, je predsednik Milo Đukanović nato podpisal sporni zakon, ki zmanjšuje njegove pristojnosti, češ da bi z zavračanjem podpisa kršil ustavo.

WASHINGTON - ZDA in Združeni narodi so bili v torek kritični zaradi obiska novega izraelskega skrajno desnega ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben-Gvira v jeruzalemskem kompleksu mošeje Al Aksa. Generalni sekretar Antonio Guterres je pozval vse, naj se vzdržijo potez, ki bi lahko zaostrile napetosti na svetih krajih in v njihovi okolici, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je dejala, da bi bila sprememba statusa quo svetih krajev v Jeruzalemu nesprejemljiva.

LONDON - Cene zemeljskega plina v Evropi se še naprej znižujejo. Po zadnjih podatkih je na londonski borzi ICE za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo februarja treba odšteti manj kot 750 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, kar se je zgodilo prvič po februarju 2022. Padajo tudi cene elektrike.

DUBLIN - Družbo Meta so irski regulatorji kaznovali s 390 milijoni evrov kazni zaradi kršenja zakonodaje EU o osebnih podatkih na Facebooku in Instagramu, je sporočil irski regulator za varstvo podatkov. Francoski regulator podatkov pa je sporočil, da je podjetju Apple iz podobnega razloga odmeril kazen v višini osem milijonov evrov.

PEKING - Zaradi prihajajočega praznovanja kitajskega novega leta se bo število primerov covida-19 na Kitajskem do konca meseca po pričakovanjih še povečalo, v novi študiji, objavljeni v reviji Frontiers of Medicine, opozarjajo znanstveniki. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je kritična do novih meril za beleženje smrti zaradi covida-19 na Kitajskem. Ta so po mnenju WHO preozka, zato statistični podatki Pekinga o novem valu okužb ne odražajo realnosti. Pri WHO so sicer sporočili, da na Kitajskem niso zabeležili morebitnih novih različic koronavirusa.

NAYPYITAW - Mjanmarska hunta je ob dnevu neodvisnosti od Združenega kraljestva priredila veliko vojaško parado. Po ulicah prestolnice Naypyitaw so že zgodaj zjutraj zapeljali tanke, raketomete in oklepnike. Kasneje je hunta naznanila, da bo obletnico obeležila tudi s pomilostitvijo nekaj več kot 7000 zapornikov. Pri tem ni jasno, ali to število vključuje tudi zaprte v okviru zatiranja svobodnega izražanja. Pred le nekaj dnevi je sodišče hunte odstavljeno voditeljico Aung San Suu Kyi zaradi korupcije obsodilo na sedem let zapora, skupno že na 33 let.

WASHINGTON - V ZDA bodo tablete za prekinitev nosečnosti v prihodnje dostopne tudi v lekarnah, in sicer v zveznih državah, v katerih je splav dovoljen, so v torek sporočile zdravstvene oblasti. Zanje bo sicer še vedno potreben recept. Gre za tablete z mifepristonom - prve od dvojih v procesu medikamentozne prekinitve nosečnosti. Povpraševanje po tabletah je v ZDA izjemno naraslo, odkar je vrhovno sodišče junija lani odpravilo odločitev iz leta 1973, ki je ženskam v celotnih ZDA zagotavljala pravico do splava, in odločanje o tem vrnilo v roke zveznih držav.

WASHINGTON - Ameriško veleposlaništvo v Havani je Kubancem ponovno začelo izdajati vizume za priseljevanje v ZDA. Poteza Washingtona sledi letošnjemu valu nezakonitega priseljevanja Kubancev v ZDA, drugih znakov normalizacije odnosov med državama pa za zdaj ni videti - Kuba je še vedno podvržena sankcijam ZDA.

TARANTO - Reševalna ladja Geo Barents organizacije Zdravniki brez meja (MSF) s 85 migranti na krovu je pristala v pristanišču Taranto na jugu Italije. To je prva reševalna ladja nevladnih organizacij, ki je pristala na italijanskem ozemlju, potem ko so v Rimu minuli četrtek sprejeli odlok, s katerim so njihove reševalne operacije strogo omejili.

HOUSTON - V Houstonu je v torek umrl 90-letni Walter Cunningham, eden zadnjih še živečih astronavtov vesoljskega programa agencije Nasa Apollo, med katerim so opravili prvi in potem še več uspešnih pristankov na luni. Bil je eden od treh astronavtov na krovu misije Apollo 7 leta 1968. Med misijo, ki je pripravila teren za pristanek na luni, je Cunningham pilotiral lunarni modul. Nasa je potem opravila še nekaj poletov, dokler ni z misijo Apollo 11 julija 1969 na luni pristal modul z Neilom Armstrongom in Buzzom Aldrinom.

MOSKVA - V 81. letu starosti je umrl nekdanji predsednik ruskega parlamenta Ruslan Hasbulatov, je v torek poročala ruska javna televizija. Hasbulatov je veljal za tesnega zaveznika nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, s katerim sta se nato sprla, njun spor pa je dosegel vrhunec z ustavno krizo in obleganjem parlamenta v Moskvi leta 1993.

akt/akt
© STA, 2023