Pregled - Slovenija, 4. 1. (sreda)

Ljubljana, 4. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 4. januarja.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas ljudstva je ministrstvu za zdravje predala stavkovne zahteve bolnikov. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom. Organizirali bodo tudi stavko bolnikov, ki jo napovedujejo za 10. januar. Minister Danijel Bešič Loredan je odgovore na zahteve napovedal za petek.

LJUBLJANA - Slovenija je v prvi letošnji zadolžitvi izdala za 1,25 milijarde evrov novih 10-letnih trajnostnih obveznic. Gre za drugo izdajo trajnostnih obveznic, ki morajo biti namenjene izključno za financiranje trajnostno naravnanih projektov. Država je izdala še za 250 milijonov evrov dodatnih obveznic izdaje RS76, ki zapadejo avgusta 2045.

LJUBLJANA - Rast blagovne menjave s tujino se je po podatkih statističnega urada nadaljevala tudi novembra lani. Izvoz je bil s 4,8 milijarde evrov za 29,7 odstotka, uvoz pa prav tako s 4,8 milijarde evrov za 21,1 odstotka večji kot novembra predlani. V prvih 11 mesecih leta 2022 je bil izvoz blaga medletno vrednostno večji za 34,9 odstotka, uvoz pa za 40 odstotkov.

LJUBLJANA - Sloveniji bosta pri zdravstveni reformi, ki naj bi zaživela v letu 2024, pomagali Estonija in Finska, je po srečanju s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje pojasnil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. V reformo bi lahko po njegovih besedah vključili večji del potrebnih rešitev, med katerimi je izpostavil digitalizacijo.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je z žrebom določila, kateri člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo imenovani oz. izvoljeni za dveletni in kateri za štiriletni mandat. Žreb, ki je bil javen, je opravila v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je po potrditvi na novembrskem referendumu začela veljati 28. decembra.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je odzvala na nekatere očitke, da je na Dunaj letela z vladnim falconom. Šlo je za državniški obisk, na bilateralno srečanje pa jo je povabil predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka. Tam se je udeležila novoletnega koncerta. "Tu ni nobene senzacije. Vse je bilo zakonito," je dejala.

LJUBLJANA - Protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev v vrtcih, ki bo 14. januarja, je po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja zadnje opozorilo pred ostrejšimi ukrepi. Kot je poudaril, je njihovo delo ovrednoteno nedostojno, saj povprečna plača ne dosega 80 odstotkov plače vseh zaposlenih v javnem sektorju z enako izobrazbo. Predstavniki Sviza in vlade so sicer nato na pogajanjih o delu stavkovnih zahtev dosegli korak naprej. Pogajalci so se dogovorili, kako bodo reševali plače pomočnic vzgojiteljic, četrti naziv v šolstvu in plačna nesorazmerja mladih raziskovalcev.

LJUBLJANA - DZ se bo z odstopno izjavo Bojana Kumra s funkcije ministra za infrastrukturo in odstopno izjavo Igorja Papiča s funkcije ministra za izobraževanje, znanost in šport predvidoma seznanil na izredni seji v ponedeljek. O izredni seji DZ se bo sicer dokončno v ponedeljek dogovoril kolegij predsednice DZ.

LJUBLJANA - 4. januar je svetovni dan brajeve pisave oz. brajice, pisave za slepe in slabovidne, ki omogoča pretvorbo pisane besede v tipno obliko. V zvezi društev slepih menijo, da je pomembno, da družba prepozna potrebe slepih z vlaganjem v izobraževanje in vire v brajici ter se zavzema za njeno vključitev v izobraževalnih in zaposlitvenih okoljih.

MARIBOR - Mladinski kulturni center (MKC) Maribor, ki deluje na področju kulture, mladine in turizma, letos beleži 30 let obstoja. Po besedah direktorice Marje Guček bodo pripravili novo strategijo razvoja javnega zavoda, ki bo začrtala njegov prihodnji razvoj. Ustaljene vsebine, kot so Slovenski dnevi knjige v Mariboru, seveda ostajajo.

ap/bst/mo/bdo/av/ap
© STA, 2023