Pregled - šport, 4. 1. (sreda)

Ljubljana, 4. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 4. januarja.

INNSBRUCK - Poljak Dawid Kubacki je zmagovalec tretje tekme novoletne turneje smučarskih skakalcev v Innsbrucku. Najbolj se mu je približal vodilni na turneji Norvežan Halvor Egner Granerud. Najboljši Slovenec Anže Lanišek je bil tretji, tudi skupno pa na turneji za Granerudom in Kubackim zaseda tretje mesto. V finalu so nastopili vsi Slovenci, Timi Zajc je na koncu osvojil 11. mesto, tik za njim je končal Lovro Kos, Peter Prevc je bil 14., Žiga Jelar 21. in Domen Prevc 24.

ZAGREB - Mikaela Shiffrin je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Zagrebu. Američanka je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa osvojila še peto zmago po vrsti ter 81. v karieri. S tem le še eno zmago zaostaja za absolutno rekorderko med smučarkami, rojakinjo Lindsey Vonn. Najboljša Slovenka Ana Bucik je tekmo končala na petem mestu. Točke je osvojila tudi Neja Dvornik s 17. mestom.

OBERSTDORF - Slovenska smučarska tekačica Eva Urevc je na novoletni turneji pokazala novo odlično predstavo. Na 20 kilometrov dolgi zasledovalni tekmi v prostem slogu v Oberstdorfu je še za dve mesti izboljšala uvrstitev z desetkilometrske preizkušnje v klasičnem slogu in se z devetega prebila na sedmo mesto. Dve mesti je pridobila tudi Anja Mandeljc, ki je z zaostankom dveh minut in 52 sekund tekmo končala na 25. mestu. Prvo mesto je zadržala Švedinja Frida Karlsson. Še četrto etapo pa je v moški konkurenci dobil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo. Edini Slovenec Miha Šimenc je končal na 64. mestu.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Henrik Kristoffersen je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Garmisch-Partenkirchnu. V spomladanskih razmerah sta se poleg Kristoffersena najbolje znašla še drugouvrščeni Avstrijec Manuel Feller, ki je za zmagovalcem zaostal 1,22 sekunde, ter tretji Francoz Clement Noel z zaostankom 1,46 sekunde. Edini slovenski tekmovalec Štefan Hadalin je bil prepočasen za drugo vožnjo.

DŽEDA - Na vzdržljivostnem reliju Dakar so danes dirkači končali četrto etapo v okolici Haila, dolgo 574 km. Med motociklisti je bil najhitrejši Španec Joan Barreda Bort. Toni Mulec je današnjo etapo končal na 21. mestu z zaostankom 31 minut za Špancem. S tem je napredoval na 33. mesto v skupni razvrstitvi. Simon Marčič je v cilj danes pripeljal kot 46. in je skupno 51. V avtomobilski konkurenci je današnjo etapo dobil Francoz Sebastien Loeb, v skupni razvrstitvi še naprej zanesljivo vodi Katarec Naser Al-Atijah.

WASHINGTON - Najboljši srbski teniški igralec Novak Đoković ne bo smel igrati na mastersih ATP v Indian Wellsu in Miamiju. Ameriška vlada je namreč podaljšala pogoj polnega cepljenja proti koronavirusu za vstop v ZDA do 10. aprila, pišejo ameriški mediji. To pomeni, da mora imeti vsak, ki vstopa v ZDA, potrdilo, da je vsaj dvakrat cepljen proti koronski okužbi. Đoković že lani ni smel nastopiti na turnirjih v ZDA in Kanadi, ker cepljenje zavrača.

AUCKLAND - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je novo sezono začela s porazom. Na turnirju v Aucklandu na Novi Zelandiji z nagradnim skladom 259.303 dolarjev oziroma 245.303 evrov je Slovenka med posameznicami in dvojicami izpadla že v prvem krogu. Petindvajsetletno Konjičanko, sicer 85. igralko na svetovni lestvici, je gladko s 6:2 in 6:1 premagala Američanka Lauren Davis.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings, ki jih kot kapetan v severnoameriški ligi NHL vodi Slovenec Anže Kopitar, so tokrat na domačem ledu v derbiju zahodne konference gostili Dallas Stars in Teksašane premagali s 3:2. Med strelce se je vpisal tudi Kopitar, ki je z izjemnim strelom zadel za vodstvo kraljev z 2:1. To je bila za Kopitarja že 59. točka - 21 golov, 38 podaj - na 67 tekmah proti Dallasu.

alz/am/lr/ic/gj/nem/zza/lr
© STA, 2023