Pregled - svet, 3. 1. (torek)

Ljubljana, 3. januarja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 3. januarja.

BRUSELJ - Velika večina držav članic EU podpira testiranje potnikov s Kitajske pred vkrcanjem na letalo, so sporočili iz Evropske komisije. Zdravstveni ministri so prišli do konsenza pred sredinim sestankom, na katerem bodo članice EU znova razpravljale o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU. Evropska unija je Kitajski ponudila tudi donacijo cepiv proti covidu-19, so še poudarili v Bruslju. Kitajske oblasti medtem kritizirale uvedbo obveznega testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, in opozorile, da bi lahko sprejele protiukrepe.

VATIKAN - Vatikanska bazilika svetega Petra je bila znova odprta za vernike, ki se želijo posloviti od pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. V Vatikanu so se tudi drugi dan vile dolge vrste ljudi, ki prihajajo z vseh koncev Italije in iz tujine. Bazilika bo za javnost odprta tudi v sredo od 7. do 19. ure. V Vatikanu pričakujejo po okoli 30.000 obiskovalcev dnevno. Pogreb bo sledil v četrtek, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil Benediktov naslednik, papež Frančišek.

JERUZALEM - Novi izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je kljub opozorilom prvič po nastopu nove vlade obiskal jeruzalemski kompleks mošeje Al Aksa. To je že razjezilo številne Palestince, ki potezo ministra razumejo kot provokacijo. Potezo izraelskega ministra so obsodile tudi oblasti v Jordaniji, Združenih arabskih emiratih in Savdski Arabiji, pa tudi Arabska liga in Organizacija islamskega sodelovanja.

KIJEV - Rusija načrtuje dolgotrajno kampanjo napadov z iranskimi brezpilotnimi letali, da bi izčrpala Ukrajino, je v torek v svojem rednem video nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajina mora narediti vse in bo storila vse, je poudaril, da bo "ta cilj teroristov tako kot ostali propadel".

SAMARA - Sobotni napad ukrajinske vojske na ruske sile v kraju Makijivka v okupiranem Donbasu, v katerem je po navedbah Moskve umrlo 63 vojakov, odmeva tudi znotraj Rusije, predvsem v regiji Samara. V istoimenski prestolnici te regije je danes potekala slovesnost za preminule, ki pa so jo zaznamovali pozivi k zaostrovanju vojne proti Ukrajini.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je ruskemu kulturnemu ministrstvu naročil, naj v kinematografih zagotovi prikazovanje dokumentarnih filmov o vojni v Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo pa mora v skladu z navodili nuditi oporo vsem filmskim ustvarjalcem, ki bodo snemali dokumentarce o "herojstvu udeležencev posebne vojaške operacije".

WASHINGTON - Pri sklicu prvega zasedanja 118. kongresa ZDA, ki je bil izvoljen na vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata 8. novembra lani, je prišlo do pričakovane zamude. Vodja republikancev Kevin McCarthy namreč nima zadostne podpore za izvolitev na položaj predstavniškega doma znotraj svoje poslanske skupine in ni bil izvoljen v prvem krogu glasovanja, kar se je zgodilo prvič po 100 letih.

ZAGREB - Hrvaški gospodarski minister Davor Filipović se je zaradi zviševanja cen ob uvedbi evra sestal s predstavniki trgovskih združenj in direktorji trgovskih verig na Hrvaškem. Trgovce je opozoril, da uvedba evra ne sme biti razlog za dražje izdelke in storitve ter da ima vlada na voljo vrsto ukrepov, tudi črne liste in zamrznitev cen.

ZAGREB - Na Hrvaškem so se zvišale cene pogonskih goriv, potem ko je vlada višino trgovske marže z novo uredbo vrnila na raven iz junija 2022. Petrol je cene pogonskih goriv na Hrvaškem s Croduxom zvišal že v nedeljo. S tem je povzročil novo razburjenje v vladi.

ZAGREB - Hrvaška bo naslednje leto uvedla nov sistem zaračunavanja cestnin na avtocestah, je napovedal hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković. Pojasnil je, da bo cestninjenje potekalo po sistemu elektronske vinjete. V minulem letu so na hrvaških avtocestah imeli za več kot 400 milijonov evrov prihodkov od cestnin.

RIM - Vožnja po nekaterih odsekih italijanskih avtocest je z novim letom dražja, kar predstavlja prvo podražitev po letu 2018. Vlada je večino predlaganih podražitev sicer zavrnila. Ponekod so podražili tudi javni prevoz.

BEOGRAD - Beograjska policija je v ponedeljek pridržala tri ljudi, ki naj bi bili odgovorni za nesrečo v nočnem klubu Freestyler na enem od rečnih splavov, ki je delno potonil v noči na nedeljo. Po poročanju srbskih medijev so zaradi suma ogrožanja splošne varnosti pridržali menedžerja in direktorja kluba ter lastnika splava, grškega državljana.

SOFIJA - V Bolgariji je tri mesece po parlamentarnih volitvah stekel drugi poskus reševanje večmesečne vladne krize. Predsednik države Rumen Radev je namreč Nikolaju Denkovu, nekdanjemu ministru za izobraževanje in znanost, poveril oblikovanje vlade in s tem zaključil neuspeli poskus oblikovanja vlade Nikolaja Gabrovskega iz stranke GERB.

VARŠAVA/BERLIN - Nemška vlada je uradno zavrnila zahtevo Varšave za pogajanja o odškodnini za škodo, ki jo je Poljska utrpela med drugo svetovno vojno, je sporočilo poljsko zunanje ministrstvo. Nemška vlada meni, da je bilo to vprašanje že rešeno, poljske oblasti so v zadnjih letih temu oporekale. Vprašanje reparacij med Poljsko in Nemčijo se sicer vleče že več let.

KOEBENHAVN - Danska je ob vse manjši uporabi gotovine zabeležila prvo leto brez bančnih ropov, je sporočil tamkajšnji sindikat bančnih uslužbencev. Največ, 221 bančnih ropov, so na Danskem zabeležili leta 2000.

lkr/akt/rp/rpe/spo/mc/vb/tib/mlu/mde/lkr
© STA, 2023