Pregled - Slovenija, 3. 1. (torek)

Ljubljana, 3. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 3. januarja.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je DZ obvestil o odstopu ministra za šolstvo Igorja Papiča in ministra za infrastrukturo Bojana Kumra. Z uveljavitvijo zakona o vladi je prenehala funkcija še ministrom za gospodarstvo, okolje in prostor, za digitalno preobrazbo in za kohezijo. DZ mora postopke zaključiti do 9. januarja. Zaslišanja devetih ministrskih kandidatov, ki so potrebna zaradi sprememb zakona o vladi, bodo med 12. in 16. januarjem, ni pa še znano, ali bo do tedaj predlagan tudi kandidat za novega notranjega ministra.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov je konec leta izpolnilo novembrsko grožnjo in zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v ocenjeni višini 122,7 milijona evrov vložilo kolektivno tožbo zoper Telekom Slovenije. Še ta mesec bodo vložene tudi tožbe zoper operaterje A1 Slovenija, Telemach in T-2, so sporočili. Razlog za tožbe je večletna praksa enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov za mobilno in fiksno telefonijo, televizijo in internet brez vnaprej predvidenih razlogov in metode.

VATIKAN/LJUBLJANA - Pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki ga bodo pokopali v četrtek, se bodo iz Slovenije udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V petek bo v ljubljanski stolnici maša zanj, od srede do petka pa bo na apostolski nunciaturi v Ljubljani odprta žalna knjiga.

LJUBLJANA - Potem ko je z novim letom začel veljati ukrep vzpostavitve ambulant za neopredeljene oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika so v ZD Ljubljana, kjer je predvidenih 19 tovrstnih ambulant, napovedali, da jih bodo začeli vzpostavljati od prihodnjega tedna dalje. V ZD Maribor se tudi pripravljajo na odprtja ambulant, prve bolnike naj bi obravnavali januarja. Na Gorenjskem bodo o podrobnejšem načrtu razpravljali v četrtek.

LJUBLJANA - V Pravni mreži za varstvo demokracije bodo ponudili pravno pomoč osebam, ki kljub plačevanju zdravstvenega zavarovanja ne morejo pridobiti osebnega zdravnika. Kot je za STA pojasnila Anuška Podvršič iz mreže, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zagotavlja pravico do osebnega zdravnika in do proste izbire zdravstvenega zavoda, če pa ljudje te možnosti nimajo, nastane protipravno stanje.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je potrdila poslanski mandat Andreju Kosiju, ki bo v DZ nadomestil dozdajšnjega poslanca iz vrst SDS Janeza Magyarja. Slednjemu je namreč zaradi izvolitve za lendavskega župana prenehal mandat.

LJUBLJANA - Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta podpisala koalicijski sporazum. Ta med drugim vsebuje šest projektov mestno-državnega pomena, kot so izgradnja nove avtobusne in železniške postaje, izgradnja nove mestne negovalne bolnišnice, izgradnja NUK2 in obnova stavbe SNG Drama. Med mestnimi projekti je Čerin naštel dokončanje kanala C0, izgradnjo sežigalnice, prenovo osrednje tržnice in Baragovega semenišča in izgradnjo Parka varne mobilnosti.

MARIBOR - Pošta Slovenije bo dobila nova člana poslovodstva. Generalnemu direktorju Marku Cegnarju in delavskemu direktorju Janezu Zidarju se bosta z 9. januarjem in 1. februarjem pridružila Marko Rems in Ivana Vrviščar, ki ju je nadzorni svet imenoval za petletno mandatno obdobje.

LJUBLJANA - Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta po dveh pocenitvah v decembru opolnoči nekoliko zvišali. Bencin se bo podražil za 3,4 centa na 1,276 evra, dizel pa za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, za dva centa na 1,115 evra na liter.

LJUBLJANA - Po še neuradnih podatkih Agencije za varnost prometa je lani na slovenskih cestah umrlo 85 oseb, leto prej pa 114. Najpogostejša vzroka za smrtne prometne nesreče sta bila nepravilna stran oz. smer vožnje in neprilagojena hitrost. Za dva odstotka več prometnih nesreč kot leto prej so lani povzročile osebe pod vplivom alkohola.

LJUBLJANA - Položaj generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije je po skoraj 15 letih zapustil Jože Smole. S 1. januarjem ga je na tej funkciji nasledil Miro Smrekar.

LJUBLJANA - Na vrh Reporterjeve lestvice najvplivnejših Slovencev leta 2023 je uredništvo uvrstilo premierja Roberta Goloba, sledita pa mu nekdanji predsednik republike Milan Kučan in aktualna predsednica Nataša Pirc Musar. Med novinci na lestvici je več ministrov in drugih članov Golobove ekipe pa tudi nekaj gospodarstvenikov in predstavnikov civilne družbe.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje je v Poročilu o okolju v Republiki Sloveniji 2022 navedla, da se ozračje v Sloveniji zaradi geografskih značilnosti segreva hitreje od svetovnega povprečja. Svetovna temperatura v obdobju 1980-2021 se je dvignila za približno 0,8 stopinje Celzija, v Sloveniji pa za 2,2 stopinje. Srednja višina morja ob slovenski obali se je v zadnjih 20 letih dvignila v povprečju za 4,4 milimetra na leto, v zadnjih 60 letih pa za 11 centimetrov. V Sloveniji so povprečne temperature te dni ponekod tudi za več kot deset stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja.

LJUBLJANA - Na 18. mednarodni arhitekturni razstavi v Benetkah, ki bo odprta med 20. majem in 26. novembrom, bosta slovenski paviljon zasnovali dve skupini arhitektov mlajše generacije, biroja Mertelj Vrabič Arhitekti in Vidic Grohar Arhitekti.

LJUBLJANA - V 96. letu je v nedeljo umrl režiser in scenarist Mako Sajko. Uveljavil se je v 60. in 70. letih minulega stoletja s kratkimi dokumentarnimi filmi o socialnih temah, med njimi so filmi Strupi, Muzej zahteva in Samomorilci, pozor!, za katerega je prejel nagrado Prešernovega sklada.

bst/bst
© STA, 2023