Pregled - Slovenija, 2. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 2. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 2. januarja.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bil praznik in dela prost dan, medtem ko je bil v večini evropskih držav delovni dan. Varčevalni zakon iz leta 2012 je sicer drugi dan novoletnega praznovanja ukinil, s čimer je želela takratna druga vlada Janeza Janše prispevati k višji gospodarski rasti. Znova se je vrnil na seznam praznikov in dela prostih dni z letom 2017.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Mladinski dom Malči Beličeve in Dom upokojencev Center. Poudarila je pomen sožitja in sodelovanja med generacijami, ki sta po njenih besedah temelja sodobne in vključujoče družbe.

LJUBLJANA - Slovenska tiskovna agencija je letos začela sodelovati pri dveh evropskih projektih, sofinanciranih v okviru programa Obzorje Evropa. Projekt OMINO se osredotoča na preobilje informacij, projekt TWON pa na mehanizme, ki jih uporabljajo spletna družbena omrežja.

LJUBLJANA - V 80. letu starosti se je 1. januarja poslovila filmska producentka Dunja Klemenc. Med drugim je bila prejemnica Badjurove nagrade za življenjsko delo in koproducentka z oskarjem nagrajenega filma Nikogaršnja zemlja.

LJUBLJANA - Slovenska kultura bo letos zaznamovana z obeleževanjem obletnic treh velikih slovenskih umetnikov. Vlada je leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha, ki bi minuli mesec praznoval 100 let, leto arhitekta Edvarda Ravnikarja v spomin na 30-letnico njegove smrti in leto pisatelja Ivana Tavčarja, ki je preminil pred 100 leti.

LJUBLJANA - Smučarska skakalka in dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj si je ob padcu na nedeljski zadnji tekmi silvestrske turneje v okviru svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji strgala križne vezi v levem kolenu, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije. Za 27-letnico je s tem sezona 2022/23 končana.

bst/bst
© STA, 2023