Pregled - svet, 2. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 2. januarja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 2. septembra.

VATIKAN - Verniki se lahko od danes poslovijo od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto v 96. letu starosti. Krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki leži v baziliki svetega Petra in mimo nje se je že sprehodilo več kot 60.000 ljudi. Med prvimi sta bila zjutraj italijanska premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarella. Bazilika naj bi se sicer za javnost zaprla ob 19. uri, odprta pa bo še v torek in sredo. Benedikta XVI. bodo pokopali v četrtek v kripti bazilike svetega Petra oziroma v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., kakor si je želel, so potrdili v Vatikanu. V nedeljo so medtem v Vatikanu objavili fotografije pokojnega zaslužnega papeža, kako leži na mrtvaškem odru kapele samostana Matere Cerkve, in razkrili, da je umrl mirno, njegove zadnje besede pa so bile "Gospod, ljubim te".

SAO PAULO - Krsto s truplom legendarnega brazilskega nogometaša Peleja so zjutraj pripeljali na stadion njegovega nekdanjega kluba Santosa, kjer se navijači zdaj množično poslavljajo od trikratnega svetovnega prvaka s svojo reprezentanco. Številni navijači so že pred prihodom krste z zastavami čakali pred vhodom na stadion. Krsta bo na sredini igrišča stala 24 ur, nato pa bo v torek sledil pogreb v ožjem družinskem krogu. Navijači lahko hodijo mimo nje na razdalji približno petih metrov. Peleju naj bi se na stadionu osebno poklonil tudi novi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

DONECK/KIJEV/MOSKVA - V raketnem napadu na stavbo v mestu Makijevka v okupiranem Donecku je v nedeljo umrlo približno 400 ruskih vojakov, še kakih 300 je bilo ranjenih, so danes sporočili iz ukrajinske vojske in prevzeli odgovornost za napad. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napad, a dodalo, da je bilo ubitih 63 ruskih vojakov. To, da je Moskva potrdila napad, je neobičajno. Poleg tega od začetka vojne v Ukrajini še ni priznala tako velikega števila žrtev na enem samem kraju. Med ubitimi vojaki naj bi prevladovali rezervisti, ki so se v poslopju zbrali na novoletni zabavi. Na območju naj bi se nahajalo skladišče streliva, zato je bila eksplozija še silovitejša. Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so sicer ponoči pretresli novi ruski napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. Mnogi ljudje so zato znova ostali brez elektrike in ogrevanja. Ukrajinska zračna obramba naj bi vseh 39 dronov uspela sestreliti.

BRUSELJ - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na prošnjo belgijskega pravosodja sprožila nujen postopek za odvzem imunitete dvema evropskima poslancema. Prvi postopkovni koraki so tako stekli, potem ko bo Metsola prošnjo predstavila na plenarnem zasedanju 16. januarja, pa bo zadevo prevzel pristojni odbor za pravne zadeve. Ta bo nato celotnemu parlamentu priporočil, da prošnjo potrdi ali zavrne. Končna odločitev naj bi padla do 13. februarja, saj je Metsola vsem službam in odborom naročila, da naj zadevo obravnavajo prednostno. Medtem ko pri parlamentu imen ne omenjajo, belgijski časniki že poročajo, da izguba poslanske imunitete grozi Italijanu Andrei Cozzolinu in Belgijcu Marcu Tarabelli.

BRASILIA - Novi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je ob nedeljski prisegi na položaj napovedal odločen boj za revne, rasno in spolno enakopravnost ter končanje krčenja amazonskega pragozda. Obljubil je prenovo in poenotenje države po uničujoči štiriletni vladavini desničarskega predhodnika Jairja Bolsonara. Iz kongresa, kjer je prisegel, je Lula odšel v predsedniško palačo, kjer so mu izbrani predstavniki državljanov izročili predsedniški trak. Ta čast sicer tradicionalno pripade odhajajočemu predsedniku, a se Bolsonaro slovesnosti ni udeležil.

PARIZ - Milo zimsko vreme in bogato napolnjena skladišča plina še naprej znižujejo cene tega energenta v Evropi. Na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF je cena plina v minulih dneh močno padla, danes pa se je spustila do 73 evrov za megavatno uro. To je za polovico manj kot pred mesecem dni in najmanj od začetka vojne v Ukrajini.

DELEMONT - Na severu Švice so v nedeljo zabeležili najvišje januarske temperature severno od Alp doslej, saj so termometri v mestu Delemont pokazali kar 20,2 stopinje Celzija, so na Twitterju zapisali v švicarski nacionalni meteorološki službi MeteoSwiss. Temperature so bile tako od dolgoletnega povprečja višje za kar 16 stopinj Celzija. Januarski temperaturni rekord so prav tako podrli v sosednji kneževini Lihtenštajn.

RIM - Ladja Geo Barents organizacije Zdravniki brez meja je v nedeljo in danes v mednarodnih vodah pri Libiji v dveh reševalnih operacijah rešila skupno 85 ljudi, ki jih bo prepeljala v mesto Taranto. Gre za prvo reševalno akcijo, potem ko je vlada v Rimu minuli teden zaostrila pravila za nevladna plovila, ki na morju rešujejo migrante. Ladja je operaciji sicer izvedla na prošnjo Italije oziroma njenega nacionalnega centra za usklajevanje reševanja na morju.

DAMASK - Izraelska vojska je izvedla raketni napad na mednarodno letališče v sirski prestolnici Damask. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice v Londonu so bili pri tem ubiti štirje ljudje, med njimi dva sirska vojaka. Letališče je bilo zaradi nastale škode več ur zaprto. Po junijskem napadu je to drugi napad Izraela na letališče v Damasku, kjer so prisotne proiranske oborožene skupine in borci libanonskega gibanja Hezbolah, v dobrega pol leta.

CIUDAD JUAREZ - V poskusu pobega iz zapora v mehiškem mestu Ciudad Juarez je umrlo vsaj 14 ljudi, pobeg pa je uspel 24 zapornikom. Med ubitimi so štirje zaporniki in deset paznikov. Zapornikom so pri pobegu pomagali neznani napadalci, ki so že v nedeljo v oklepnih vozilih napadli zapor.

GOLD COAST - Na med turisti priljubljeni Zlati obali na vzhodu Avstralije so v trčenju dveh helikopterjev umrle štiri osebe, tri pa so v kritičnem stanju. Helikopterja sta trčila v zraku, razbitine pa so pristale tik ob znamenitem zabaviščnem parku Seaworld. Zakaj točno sta trčila, morajo preiskovalci še ugotoviti.

RIM - Britanski pisatelj Hanif Kureishi je bil hospitaliziran po srčnem infarktu, ki ga je doživel med pripravami na praznovanje novega leta. 68-letni avtor knjig Moja lepa pralnica in Buda iz predmestja je na intenzivni negi v bolnišnici v Rimu. Srčni infarkt naj bi doživel v petek, kmalu po prihodu na rimsko letališče Fiumicino, njegovo stanje pa je resno, vendar stabilno.

SINGAPUR - Na svetovnih trgih so se cene nafte v letu 2022 dvignile drugo leto zapored, a bistveno manj kot leto prej. Lansko trgovanje je zaznamovalo veliko nihanje cen, predvsem zaradi ruske invazije na Ukrajino in zaradi šibkosti največjih svetovnih gospodarstev.

jav/jhl/bdo/alz/akt/rbi/jav
© STA, 2023