Pregled - Slovenija, 31. 12. (sobota)

Ljubljana, 31. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 31. decembra.

LJUBLJANA - Sožalje ob smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. so izrazili tudi slovenski politiki. Premier Robert Golob je poudaril, da je bil prijatelj Slovenije, ki se ga bomo spominjali po modrosti njegovih misli in kot zagovornika dialoga. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je izpostavila njegov prispevek h graditvi dobrih odnosov med Vatikanom in Slovenijo.

LJUBLJANA - Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je ob smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. zapisal, da je ta svojo vlogo učitelja in pastirja opravil izvrstno. Izpostavil je tudi naklonjenost, s katero je spremljal Katoliško cerkev v Sloveniji. Po mnenju kardinala Franca Rodeta je bil Benedikt XVI. človek pravičnosti, eden najbolj bistrih in najbolj zvestih voditeljev Katoliške cerkve vseh časov, eden velikih papežev. Prepričan je, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja, je pojasnil za Radio Ognjišče.

ZAGREB/OBREŽJE - Hrvaška bo v nedeljo postala del schengenskega in evrskega območja. Slovesnosti ob vstopu Hrvaške v obe območji bodo potekale že danes ponoči na mejnem prehodu Obrežje, kjer se bodo nato v nedeljo srečali še hrvaški premier Andrej Plenković, predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER - Od starega leta se bomo letos spet lahko poslovili na množičnih silvestrovanjih na prostem. Ta bodo po dveh letih omejitev zaradi epidemije covida-19 danes organizirana po številnih mestih. Organizatorji v Ljubljani, Mariboru in Kopru na silvestrovanjih pričakujejo več tisoč ljudi, ob tem bo nebo nad prestolnico opolnoči osvetlil ekološki ognjemet.

LJUBLJANA - V Gospodarski zbornici Slovenije so zadovoljni s petkovo odločitvijo vlade, da omeji cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja. Pričakujejo, da bo vlada vložila dodatne napore v reševanje problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki nimajo regulirane cene, so poudarili v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Novela zakona o finančni upravi, na katero je DS izglasoval odložilni veto, bo v parlamentu sprejeta in potrjena, je za Dnevnik dejal premier Robert Golob. Ugibanje o tem, kako bo ta cilj dosežen, je sicer po njegovih besedah preuranjeno, saj obstaja več poti. Zatrjuje pa, da je sam usmerjen v rezultat in ne v "vztrajanje na izgubljenih pozicijah".

ROSTOCK - Ljubljana bo prihodnje leto gostila taizejsko Evropsko srečanje mladih. Kot so zapisali v sporočilu na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji, je odločitev o organizaciji srečanja v Ljubljani prior skupnosti Taize, brat Alois sporočil na letošnjem Evropskem srečanju mladih v Rostocku v Nemčiji.

LJUBLJANA - V času med novoletnimi prazniki v bankah in hranilnicah v Sloveniji velja spremenjen urnik opravljanja medbančnega plačilnega prometa. Danes bo poslovanje tistih bančnih poslovalnic, ki so odprte ob sobotah, skrajšano in bo trajalo do poldneva. Prej bodo vrata zaprle tudi trgovine, večinoma ob 17. uri.

LJUBLJANA - Nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja v judu Tina Trstenjak je ob zaključku leta 2022 potrdila konec športne poti, poroča časnik Delo. Gre za pričakovano potezo, saj judoistka vse od lanskih olimpijskih iger v Tokiu, kjer je osvojila srebrno kolajno, na tekmovanjih ne nastopa več.

LJUBLJANA - Prihajajoče leto bo prineslo precej zanimivih astronomskih pojavov, so sporočili iz ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko. Med drugim bodo v nasprotju s preteklimi leti boljše možnosti za opazovanje največjih meteorskih rojev, že v začetku leta bomo lahko opazovali komet C/2023 E3 (ZTF), žal pa leto 2023 ne bo postreglo z vidnim mrkom.

tz/tz
© STA, 2022