Pregled - svet, 31. 12. (sobota)

Ljubljana, 31. decembra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 31. decembra.

VATIKAN - V 96. letu starosti je umrl zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je v zgodovino zapisal kot prvi papež po 600 letih, ki je odstopil s položaja. Ob njegovi smrti v Vatikan prihajajo izrazi sožalja iz vsega sveta, tudi Slovenije, njegov naslednik papež Frančišek pa ga je v homiliji pri večernicah na silvestrovo označil za plemenito in nežno osebo. Od ponedeljka bo krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega. Pokopali ga bodo v četrtek v Vatikanu, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil njegov naslednik.

BAIRIKI/TOKIO/SINGAPUR - Del sveta je že vstopil v leto 2023. Prvi so novo leto dočakali prebivalci mesta Kiritimati, ki spada v arhipelag Kiribati. Uro kasneje so se jim pridružili prebivalci Samoe, Nove Zelandije in Tonga, sledile so azijske države. Kot zadnja bosta v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev otok in Howlandov otok. Silvestrovanja po svetu so se sicer po dveh letih protikoronskih omejitev letos znova vrnila v normalo, silvestrovanje pa je znova volj sproščeno.

KIJEV - Rusija je znova izvedla zračne napade na Ukrajino, pri čemer je bil v prestolnici Kijev ubit najmanj en človek, skupno pa je bilo ranjenih najmanj 30 ljudi. Mestne oblasti so prebivalce že pozvale, naj se nemudoma zatečejo v zaklonišča. V regijah po vsej državi je bila zaradi napada aktivirana zračna obramba, ki je sestrelila 12 od 20 ruskih raket, je na družbenih omrežjih sporočil načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni in dodal, da so jih šest sestrelili nad prestolnico. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadih poudaril, da Ukrajina ne bo odpustila Rusiji in njeni agresiji.

MOSKVA/KIJEV - Rusija in Ukrajina sta tik pred koncem leta znova izmenjali zapornike. Kot je na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, se je domov vrnilo 140 ukrajinskih vojakov. Po drugi strani je ruska vojska sprejela 82 svojih vojakov. Kraja in časa izmenjave niso navedli.

MOSKVA - Zahod je dolga leta lagal o miru, v resnici pa se je pripravljal na agresijo, je v svojem tradicionalnem novoletnem nagovoru dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Obenem je opozoril na izkoriščanje Ukrajine in njenih prebivalcev, da bi oslabili in razdelili Rusijo. Svoj novoletni nagovor je imel na sedežu ruskega južnega vojaškega okrožja, kjer je predstavnikom vojske med drugim podelil odlikovanja. Med prejemniki je tudi poveljnik ruske vojske v Ukrajini, general Sergej Surovikin.

PJONGJANG - Severna Koreja je izstrelila tri balistične rakete kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska. Severna Koreja je tako zaključila leto, v katerem je izstrelila največ raket doslej. Rakete, ki so jih izstrelili iz okrožja Chunghwa, so po navedbah južnokorejske vojske poletele kakih 350 kilometrov, nato pa padle v Japonsko morje.

ŽENEVA/PEKING - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob hitrem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in obolelih s covidom-19 na Kitajskem od kitajskih oblasti zahtevala točne, resnične in sprotne podatke o številu okuženih in obolelih. Kitajski predsednik Xi Jinping je v novoletni poslanici sicer poudaril, da glede pandemije vidi "luč upanja" ter da preventivni ukrepi in nadzor vstopajo v novo fazo.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek sprejel odlok, s katerim lahko države svoje dolgove za dobavo ruskega plina sedaj poravnajo v tujih valutah. Odlok tudi pojasnjuje, da poravnava dolgov ne pomeni samodejne obnovitve dobave plina in ne spreminja prej določenih zahtev, da mora tuji kupec ruskega plina zanj plačevati v rubljih. V skladu z odlokom, se lahko poravnava dolgov opravi v tuji valuti z uporabo posebnega računa, ki ga odpre pooblaščena banka na podlagi vloge ruskega dobavitelja. Dolg za dobavo plina se bo štel za odplačanega, ko bo na takšen račun nakazan zadosten znesek.

BRASILIA - Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v petek v domovini s solzami v očeh poslovil s položaja, ki ga z novim letom prevzema zmagovalec volitev Luiz Inacio Lula da Silva. Vkrcal se je na eno od predsedniških letal in se odpravil v ZDA na Florido. Tam naj bi obiskal bivšega predsednika in somišljenika Donalda Trumpa. Bolsonaro bi moral 1. januarja uradno predati položaj Luli, vendar naj bi se vrnil šele 5. januarja, kar pomeni, da ga najverjetneje ne bo na inavguraciji.

CARACAS - Venezuelska opozicija je v petek z veliko večino izglasovala razpustitev prehodne vlade Juana Guaidoja, ki se je več mesecev po spornih volitvah leta 2018 s podporo Zahoda razglasil za začasnega predsednika. Kot že nekaj časa opozarjajo, je ta vlada postala šibka in izgublja mednarodno podporo, ob tem pa ni dosegla svojih političnih ciljev. Guaido je glasovanje že ostro obsodil in dejal, da gre za kapitulacijo. "Kot demokrati bomo še naprej branili ustavo. Diktaturo bomo premagali," je še dodal.

NEW YORK - Policija v ameriški zvezni državi Pensilvanija je v petek v kraju Chestnuthill Township na vzhodu države aretirala 28-letnega doktorskega študenta Bryana Christopherja Kohberga, osumljenega, da je novembra umoril štiri študente univerze Idaho. Prihodnji teden ga bodo izročili v Idaho.

NEW YORK - Na svojem domu v New Yorku je v petek umrla ameriška televizijska novinarka in voditeljica Barbara Walters, ki velja za pionirko televizijskega novinarstva, poročajo ameriški mediji. Stara je bila 93 let. Med drugim je znana po intervjujih s praktično vsemi svetovnimi osebnostmi v zadnjega pol stoletja.

mc/rpe/rp/rbi/mlj/mc
© STA, 2022