Pregled - svet, 28. 12. (sreda)

Ljubljana, 28. decembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 28. decembra.

VATIKAN - Benedikt XVI. je zelo bolan, je sporočil papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu, podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju pa ni navedel. Vernike je prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža in ga nato obiskal v vatikanskem samostanu, kjer živi od svojega odstopa pred devetimi leti. Benediktu XVI. se je stanje poslabšalo zaradi visoke starosti, zdravniki pa ga nenehno spremljajo.

PRIŠTINA/BEOGRAD - Kosovske oblasti so dopoldne zaprle največji mejni prehod s Srbijo Merdare, potem ko so ga protestniki s srbske strani blokirali v znak podpore kosovskim Srbom. Kosovski premier Albin Kurti je dejal, da se mednarodnim silam Kfor dali potreben čas in prostor za odstranitev barikad, ki ovirajo svobodo gibanja, da pa "se ta čas sedaj izteka". Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem pozval k umiku barikad, potem ko naj bi Beograd dobil zagotovilo, da za srbske protestnike ne bo posledic. Vučić je zvečer nato odpotoval v Raško na pogovor s kosovskimi Srbi.

BRUSELJ/WASHINGTON/MOSKVA - EU in ZDA so v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi še vedno napetih razmer na severu Kosova. Vse pozivamo k čim večji zadržanosti, takojšnjemu ukrepanju za brezpogojno zmanjšanje napetosti ter vzdržanosti od provokacij, groženj ali ustrahovanja, so poudarili v izjavi. Rusija medtem podpira Srbijo pri njenih prizadevanjih za odpravo napetosti na Kosovu, kjer je prišlo do streljanja in eksplozij ter postavljanja cestnih blokad, pa so sporočili iz Kremlja.

PRIŠTINA - Nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića, čigar aretacija v začetku decembra je bila med drugim povod za zaostritev razmer na severu Kosova, naj bi po odločitvi vrhovnega sodišča iz zapora premestili v hišni pripor, je za srbski portal televizije N1 povedal njegov sin Predrag Pantić. Ocenil je, da gre za veliko zmago in povedal, da družina čuti olajšanje.

SARAJEVO - Predstavniški dom parlamenta Bosne in Hercegovine je potrdil imenovanje Borjane Krišto za predsednico vlade te države za štiriletni mandat. Borjana Krišto, ki je članica vodilne stranke Hrvatov v BiH HDZ BiH, ima sedaj mesec dni časa za imenovanje ministrov, ki jih mora nato potrditi predstavniški dom.

ZAGREB - Ker mu regulacija cen naftnih derivatov na Hrvaškem povzroča škodo, je Petrol skladno s torkov napovedjo opozorilno za eno uro zaprl večino svojih prodajnih mest v tej državi. To je razjezilo hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića. Pravijo, da tako ne morejo poslovati, toda beležijo 100 milijonov evrov dobička, kar kaže, da niso v kakšnih hudih težavah, je dejal.

BERLIN - Ruska prepoved prodaje nafte podjetjem in državam, ki uporabljajo cenovno kapico, "nima praktičnega pomena", je ocenila tiskovna predstavnica nemškega gospodarskega ministrstva. Ob tem je dodala, da se Nemčija že od začetka poletja pripravlja na to, da bo ostala brez ruske nafte.

SARAJEVO/ZAGREB - Na sarajevskem letališču v zadnjem času beležijo prihod vse večjega števila ruskih državljanov, ki zaradi ruske invazije na Ukrajino iščejo zatočišče v tujini. Družine, ženske, otroci in moški, ki bežijo pred mobilizacijo in vojno, prek Istanbula prihajajo v BiH, ker za vstop v državo ne potrebujejo vizuma, pot pa pogosto nadaljujejo proti Hrvaški oziroma EU.

MOSKVA - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da ruska vojska pripravlja nove načrte za prekinitev dobave orožja in streliva za ukrajinsko vojsko iz tujine. Ob tem Kremelj meni, da mora morebitni načrt o mirovnih pogajanjih za končanje vojne v Ukrajini upoštevati rusko priključitev štirih ozemelj na vzhodu in jugu države.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru v ukrajinskem parlamentu obnovo Ukrajine po vojni označil za največji evropski gospodarski projekt in poslance pozval k pripravi zakonov, ki bodo v državo privabili podjetnike in vlagatelje. V luči tega je opravil tudi videokonferenco z vodjo ameriške investicijske družbe Blackrock Larryjem Finkom.

ŽENEVA/KIJEV - Po podatkih Združenih narodov je bilo v vojni v Ukrajini ubitih najmanj 6900 civilistov, ranjenih pa 11.000, je sporočil Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR) v Ženevi. Ob tem so izpostavili, da je dejansko število žrtev precej višje, saj je z območij spopadov težko dobiti zanesljive podatke.

RIM - Italija bo zaradi velikega števila primerov okužb z novim koronavirusom na Kitajskem uvedla obvezno testiranje za potnike in obiskovalce iz te države, ki bodo potovali skozi Italijo, je sporočil minister za zdravje Orazio Schillaci. Ukrep je nujen za nadzor in identifikacijo vseh različic virusa, da bi zaščitili italijanske državljane, je dejal.

ZAGREB - V četrtek bo minilo dve leti od rušilnega potresa, ki je stresel hrvaško regijo Banovina. Potres je najbolj prizadel Petrinjo in Glino, kjer pet tisoč prebivalcev še vedno živi v zabojnikih. Da obnova poteka "nerealno počasi", je dejal tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki vseeno meni, da gre za dober projekt.

TEL AVIV - Nova izraelska skrajno desna vlada namerava nadaljevati z naseljevanjem zasedenih ozemelj, je razvidno iz smernic koalicije. Prav tako bo cilj vlade, ki naj bi v četrtek tudi uradno prisegla, ohraniti judovski značaj države in dediščino Izraela, na področju izobraževanja pa namerava okrepiti judovsko identiteto.

PEKING - V naletu najmanj 200 vozil na avtocesti na Kitajskem je umrla ena oseba. Do obsežne nesreče je prišlo zaradi goste megle in posledične izjemno slabe vidljivosti na avtocestnem mostu blizu mesta Zhengzhou v provinci Henan v osrednji Kitajski.

NEW YORK - Število smrtnih žrtev velikega zimskega neurja, ki je konec tedna prizadelo večji del ZDA, še naprej narašča. Po celotnem ozemlju ZDA so doslej našteli 62 smrti, od tega več kot 30 samo v mestu Buffalo v zvezni državi New York in njegovi okolici. Končni davek tega izredno redkega vremenskega dogodka ne bo v celoti znan, dokler se ne stali sneg.

lkr/msc/vr/tib/bg/rbi/rpe/vb/akt/rp/lkr
© STA, 2022