Pregled - Slovenija, 28. 12. (sreda)

Ljubljana, 28. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 28. decembra.

LJUBLJANA - Zakoni o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), potrjeni na novembrskih referendumih, so začeli veljati. Tako je odprta pot do vlade z 20 ministri, uveljavitve zakona o dolgotrajni oskrbi z letom 2024 in novega načina upravljanja javnega zavoda RTVS. Z današnjim dnem je tako štirim ministrom prenehala funkcija, in sicer ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjažu Hanu, ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu, ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh in ministru za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandru Jevšku. Sedanji šolski in infrastrukturni minister Igor Papič in Bojan Kumer, ki bosta ob reorganizaciji vlade po načrtih prevzela vodenje novih ministrstev, pa sta že odstopila.

LJUBLJANA - Na ustavno sodišče je bila medtem vložena pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTVS, v kateri pobudniki s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta RTVS Petrom Gregorčičem predlagajo absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele. Če izvajanje novele ne bo začasno zadržano, bi lahko nastale povsem nepopravljive posledice, menijo pobudniki. Na ministrstvu za kulturo in v vladi so prepričani, da je zakon dober in da bo prestal očitke pobudnikov ustavne presoje. Vložitev pobude na ministrstvu sicer razumejo kot še en zavlačevalni manever predlagateljev, je dejala ministrica Asta Vrečko.

LJUBLJANA - Trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij je poslanske skupine pozvalo k vložitvi zahteve za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, ki se bo začela uporabljati s 1. januarjem. Kot trdijo, novela v časih negotovih gospodarskih razmer in rastoče inflacije prinaša nerazumno ostro davčno politiko do delovno aktivnih, še posebej do srednjega razreda. Novela po njihovih ocenah med drugim brez prepričljivih razlogov v javnem interesu na nesorazmeren in pravno nedoločen način poslabšuje položaj številnih pravnih subjektov in uvaja tudi pretiran poseg v jamstvo lastnine. Od poslancev pričakujejo, da bodo zagotovili potrebnih 30 podpisov in sprožili ustavno presojo novele zakona.

NOVA GORICA - Pogajalski skupini Sindikata igralniških delavcev Slovenije SIDS v novogoriškem Hitu in vodstva družbe sta na nadaljevanju pogajanj dosegli dogovor o stavkovnih zahtevah. Stavka, ki se je začela 9. decembra, je tako tik pred napovedano zaostritvijo zaključena, so sporočili iz kabineta predsednika Hitove uprave Tomaža Repinca. Temelj stavkovnega dogovora predstavlja implementacija najnižje osnovne plače iz nove kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije. Pogajalski strani sta ob tem med drugim uskladili tudi višino dodatkov za delo ob vikendih. Čeprav je bilo napovedano drugače, bo stavka plačana, delodajalec pa bo umaknil vse tožbe v zvezi s stavko.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je specializiranemu državnemu tožilstvu in policiji odstopila del prijave, vložene zoper vodjo poslanske skupine Svoboda in nekdanjega župana Tržiča Boruta Sajovica, ki se nanaša na zlorabo položaja na županskem mestu. KPK kršitev protikorupcijskega zakona sicer ni ugotovila. Sajovic pa dogajanje pripisuje političnemu boju.

LJUBLJANA - Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta prejšnji teden parafirala koalicijski sporazum o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu. Logar je za STA pojasnil, da o vsebini ne bodo govorili do podpisa sporazuma in novinarske konference prihodnji teden, ko bodo predstavili celotno vsebino pogodbe in način sodelovanja.Po njegovih navedbah v tem sporazumu ni drugih strank ali list. Ob tem je potrdil, da bo nepoklicni podžupan.

jes/jes
© STA, 2022