Pregled - svet, 23. 12. (petek)

Ljubljana, 23. decembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 23. decembra.

PARIZ - V središču Pariza je prišlo do streljanja, v katerem so bili ubiti trije ljudje, še štirje so bili ranjeni, dva huje, je sporočila mestna tožilka Laure Beccuau. Policisti so 69-letnega strelca kmalu prijeli in sporočili, da je nevarnosti konec. Motiv za napad zaenkrat ni znan, tarča pa je bil kurdski kulturni center. Po navedbah tožilstva ima napadalec burno zgodovino rasističnega nasilja, vprašanje, ali je bil današnji napad rasistično motiviran, pa bo obravnavala policijska preiskava. Napad je že obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres 6. januarja lani je predstavil končno 845-stransko poročilo, iz katerega izhaja, da je Trump namerno širil neresnice o ukradenih predsedniških volitvah in s tem sprožil vstajo svojih podpornikov. Odbor je sicer že v ponedeljek priporočil tudi kazenski pregon Trumpa.

WASHINGTON - Zaradi hladne fronte, ki se je spustila z Arktike, je bilo v ZDA za številna območja, kjer živi približno 240 milijonov Američanov, izdano opozorilo o izrednih vremenskih razmerah, temperature bi se ponekod lahko spustile tudi do -57 stopinj Celzija. Vremenska opozorila veljajo tudi za večji del poseljenih območij v Kanadi, več kot milijon gospodinjstev v ZDA pa je ostalo tudi brez elektrike.

PEKING - Zdravstvene oblasti na Kitajskem so oblikovale načrt za redno analiziranje vzorcev novega koronavirusa, da bi lažje identificirali morebitne nove različice virusa v času, ko se ta hitro širi med kitajskim prebivalstvom. Po nekaterih modelih se v najštevilčnejši državi na svetu vsak dan okuži okoli milijon ljudi.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je rusko invazijo na Ukrajino v četrtek prvič v javnosti označil za vojno. Ta izraz je namreč v Rusiji že skoraj od začetka ruskega napada v februarju prepovedan ob zagroženih kaznih, saj se konflikt v Ukrajini tam uradno imenuje "posebna vojaška operacija".

LONDON - Na šestih britanskih letališčih so se vile dolge čakalne vrste, saj uslužbenci mejnih organov zaradi nezadovoljstva s plačami stavkajo. Vlada je namesto njih vpoklicala vojake in nekatere druge javne uslužbence. Gre sicer za še eno v vrsti številnih stavk javnih uslužbencev, ki zahtevajo zvišanje plač. Več stavk je v Veliki Britaniji napovedanih tudi v januarju.

BRUSELJ - V Belgiji nameščeno kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair bo 30. in 31. decembra ter 1. januarja stavkalo, so sporočili iz sindikatov. Stavko, s katero želijo doseči boljše delovne pogoje, načrtujejo tudi za 7. in 8. januar.

KATMANDU - Charles Sobhraj, francoski serijski morilec, čigar zgodba je bila lani prikazana v Netflixovi seriji Kača, je v skladu z odločitvijo nepalskega vrhovnega sodišča zapustil zapor, kjer je od leta 2003 služil dosmrtno kazen zaradi dvojnega umora, so sporočili iz Katmanduja. V Francijo naj bi se vrnil v soboto zjutraj.

MADRID - Špansko državno tožilstvo je zaključilo preiskavo smrti najmanj 23 afriških migrantov, ki so konec junija umrli med poskusom vstopa v špansko enklavo Melilla. Preiskavo je zaključilo, ne da bi sprožilo kazenski postopek proti španskim obmejnim organom, saj niso našli dokazov o njihovih kaznivih dejanjih.

BUDIMPEŠTA - Vojaški strokovnjaki za odstranjevanje eksplozivnih sredstev so danes nevtralizirali in odstranili pol tone težko bombo iz druge svetovne vojne, ki so jo odkrili na odseku reke Donave na jugu madžarske prestolnice Budimpešte, so poročali lokalni mediji.

RIM - Poljska in Italija sta naveličani evropske birokracije in si želita obnoviti Evropsko unijo, je v intervjuju za italijanski časnik La Stampa v četrtek dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Hkrati je izrazil upanje po tesnem sodelovanju z italijansko kolegico Giorgio Meloni in dodal, da si njuni državi v EU želita prave demokracije.

PODGORICA - Ustavni odbor črnogorskega parlamenta je soglasno sklenil, da bo objavil nov razpis za štiri ustavne sodnike, s katerimi bo ustavno sodišče po več mesecih znova imelo kvorum. Evropska unija je z opozorilom o možni prekinitvi pristopnih pogajanj Podgorico pred dnevi pozvala k nujni vzpostavitvi delujočega ustavnega sodišča. To bi lahko bil prvi korak proti reševanju politične krize v državi.

TOKIO - Zaradi silovitega sneženja je na Japonskem v zadnjih dneh umrlo najmanj osem ljudi, še okoli 45 jih je utrpelo različne poškodbe, je poročala japonska televizija NHK. Do številnih težav in blokad prihaja tudi v prometu.

NAIROBI - Število otrok, ki trpijo zaradi hude suše na Afriškem rogu, se je v zadnjih petih mesecih več kot podvojilo in sedaj znaša že 20,2 milijona otrok, je opozoril Unicef. Otrokom grozijo hudo stradanje, pomanjkanje pitne vode ter številne bolezni, saj posledice podnebnih sprememb, konfliktov in pomanjkanja žita še naprej pustošijo po regiji.

lkr/rpe/akt/jav/vr/mlu/rp/lkr
© STA, 2022