Pregled - šport, 23. 12. (petek)

Ljubljana, 23. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 23. decembra.

LJUBLJANA - Slovenski tekmovalci so na svetovnih jakostnih lestvicah v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah pri vrhu ob koncu 2022. Med prvimi tremi v posameznih kategorijah namreč lahko najdemo Anjo Osterman, Špelo Ponomarenko Janić, Jošta Zakrajška, Benjamina Savška, Luko Božiča, Evo Terčelj, Petra Kauzerja in Nejca Žnidarčiča.

LJUBLJANA - Slovenski rokometni reprezentant Miha Zarabec bo poleti zamenjal klubske barve. Od leta 2017 je nastopal za nemški Kiel, v sezoni 2023/24 pa bo oblekel dres poljske Wisle iz Plocka. Srednji zunanji igralec je z novimi delodajalci sklenil triletno sodelovanje, je na svoji spletni strani zapisala Rokometna zveza Slovenije (RZS).

AJDOVŠČINA - Rokometašice Krima Mercatorja so na zaostali tekmi 7. kroga 1. SRL v Ajdovščini premagale Mlinotest z 32:27 (17:13). Po osmi zmagi so s 100-odstotnim izkupičkom same na vrhu lestvice v modri skupini, osmoljenke današnje medsebojne tekme pa so doživele prvi poraz v sezoni. Pri Krimu je bila najbolj učinkovita Alja Varagić s sedmimi goli, po pet sta jih dosegli Barbara Lazović in Črnogorka Jovanka Radičević. Pri Mlinotestu je Nena Černigoj dosegla šest, Teja Ferfolja in Slađana Perazić pa po pet zadetkov.

MARIBOR - Slovenski nogometni prvak iz Maribora je za še dodatni sezoni podaljšal sodelovanje z Luko Uskokovićem, so danes potrdili na klubski spletni strani. Uskokoviću bi sicer prejšnja pogodba potekla konec letošnje sezone. V skladu z novo pogodbo bo v mariborskem dresu vsaj do konca sezone 2024/25.

LJUBLJANA - Košarkarji Barcelone in Monaca so v 15. krogu košarkarske evrolige zamudili priložnost za skok na vrh lestvice. Barcelona je v španskem dvoboju izgubila na gostovanju v Valencii s 84:83, Monaco pa je moral v Milanu domačim priznati premoč domačim z 79:71. Na vrhu je zdaj peterica moštev s po 25 točkami.

PARIZ - Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je spremenila kriterije, ki odločajo od vzponu in izpadu iz serije Worldtour. Pri Uciju so danes potrdili, da bodo skupne in etapne zmage na najbolj slovitih dirkah po Franciji, Italiji in Španiji v bodoče izdatneje ocenjene. Bistveno več točk bodo po novem prinašale tudi kolesarske klasike Milano Sanremo, dirka po Flandiriji, Pariz-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege in dirka po Lombardiji. Višje so tudi točke za zmago na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu.

LONDON - George Cohen, desni bočni branilec angleške ekipe, ki je zmagala na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 1966, je umrl v starosti 83 let, je sporočil njegov nekdanji klub Fulham, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cohenova smrt pomeni, da sta od angleške enajsterice, ki je bila del zmagovite angleške zasedbe v finalu svetovnega prvenstva, živi le še legendi Bobby Charlton in Geoff Hurst.

SPRINGFIELD - Na spletni strani NBA so objavili seznam kandidatov za košarkarsko hišo slavnih v Springfieldu. V "razredu 2023" je nekaj slovitih košarkarskih imen, kot so Nemec Dirk Nowitzki, Španec Pau Gasol, Francoz Tony Parker, Američan Dwyane Wade in še vedno aktivni trener moštva San Antonio Spurs Gregg Popovich. Finalisti "razreda 2023" bodo razglašeni na tekmi zvezdnikov lige NBA, ki bo 17. februarja prihodnje leto v Salt Lake Cityju, dokončen seznam "košarkarskih nesmrtnikov" pa bo znan 1. aprila. Slovesnost bo 12. avgusta 2023 v hiši slavnih v Springfieldu.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški hokejski ligi NHL na svojem ledu po podaljšku s 4:3 ugnali Calgary Flames. Po treh minutah in 23 sekundah dodatka je dvoboj odločil Adrian Kempe. Kapetan domačih Anže Kopitar ni dosegel točke, v 21 minutah in 54 sekundah je sprožil štiri strele na vrata tekmecev iz Kanade. Los Angeles je bil blizu zmage že v rednem delu, ko je vodil s 3:1, a se je tekma prevesila v podaljšek.

NEW ORLEANS - Košarkarji New Orleans Pelicans so v severnoameriški košarkarski ligi NBA premagali San Antonio Spurs s 126:117, v drugi preostali tekmi večera najmočnejše košarkarske lige na svetu pa so igralci Utah Jazz prav tako pred svojimi gledalci ugnali Washington Wizards s 120:112. V noči na soboto bodo ob obilici tekem igrale vse tri ekipe slovenskih igralcev. V New Yorku se bodo proti Knicks pomerili Chicago Bulls Gorana Dragića, Dallas Mavericks Luke Dončića bodo nastopili v gosteh proti Houston Rockets, Denver Nuggets Vlatka Čančarja pa bodo gostili Portland Trail Blazers.

ad/ag/nem/jz/am/ag
© STA, 2022