Pregled - Slovenija, 23. 12. (petek)

Ljubljana, 23. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 23. decembra.

LJUBLJANA - Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je dan po zaprisegi v DZ v predsedniški palači prevzela predsedniške posle od zdaj že nekdanjega predsednika Boruta Pahorja. Pirc Musarjeva je tako začela svoj petletni mandat, Pahor pa se je po dveh mandatih na čelu države s te funkcije poslovil še z vojaškimi častmi.

NOVO LJUBLJANA - Pred državnim praznikom, dnevom samostojnosti in enotnosti, je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekala državna proslava. Slavnostni govornik, predsednik vlade Robert Golob je izpostavil pomen solidarnosti in enotnosti pri iskanju rešitev za domače in globalne izzive. "Le če bomo enotni, bomo našli najboljše rešitve," je izpostavil. Obenem je vsem zaželel, da bi v novo leto vstopili s pozitivno energijo in obilo poguma.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji razglasil rezultate novembrskih referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Vse tri zakone so volivci na referendumih potrdili. Po razglasitvi izidov bodo objavljeni v uradnem listu, nato bodo lahko zakoni stopili v veljavo. Poslanci SDS so sicer sejo DZ obstruirali, saj nasprotujejo skrajšanju postopkov ugotavljanja izidov referendumov.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v DZ sprejela svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo. Poudarila je, da so padli s svojimi herojskimi dejanji dali upanje in pogum tudi drugim, da smo udejanjili stoletne sanje slovenskega naroda.

LJUBLJANA - Pred 32 leti je potekal plebiscit, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev odločilo za odcepitev od Jugoslavije in samostojno državo Slovenijo. Razglasitve rezultatov plebiscita se bomo spomnili 26. decembra z državnim praznikom samostojnosti in enotnosti. Pred natanko 31 leti pa je takratna slovenska skupščina sprejela in razglasila slovensko ustavo, s katero se je Slovenija od Jugoslavije odcepila tudi v pravnem smislu.

LJUBLJANA - Poslanci Gibanja Svoboda so v DZ vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov. Zajela bi obdobje od nastopa tretje vlade Janeza Janša do dneva odreditve preiskave.

LJUBLJANA - Država je na skupščini Darsa Pavleta Hevko odpoklicala iz nadzornega sveta upravljalca avtocest in hitrih cest. Odpoklic sledi septembrski menjavi štirih nadzornikov in odhodu treh članov Darsove uprave v začetku meseca. Po poročanju Radia Slovenija naj bi kmalu sledilo tudi slovo predsednika uprave Valentina Hajdinjaka.

LJUBLJANA - Slovenija je v zadnjem času dvignila svoj ugled in kredibilnost na Zahodnem Balkanu, to, da je BiH dobila status kandidatke za članstvo v EU, pa je tudi uspeh slovenske diplomacije, je ocenila zunanja ministrica Tanja Fajon. V prvi polovici prihodnjega leta bodo v ospredju prizadevanja za uspeh kandidature za Varnostni svet ZN.

LJUBLJANA - Na kmetijskem ministrstvu so ob osmem popisu cen košarice osnovnih živil zaznali, da so nekateri trgovci v času popisa prilagajali redne in akcijske cene, je povedala ministrica Irena Šinko. Povprečna košarica osnovnih živil se je glede na prejšnji popis znižala, in sicer za 1,03 evra na 44,16 evra. Najcenejša košarica je bila tokrat v Lidlu (39,80 evra), najdražja pa v Mercatorju (47,13 evrov).

LJUBLJANA - Slovenijo je v prvih 11 mesecih leta obiskalo 5,6 milijona turistov. Ustvarili so nekaj manj kot 14,9 milijona prenočitev, kar je po podatkih statističnega urada 42 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Novembra so v turističnih nastanitvenih obratih našteli 241.700 prihodov turistov.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje in prostor je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice - NUK II, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje. Projekt je ocenjen na 100 milijonov evrov, gradbena dela pa se bodo začela predvidoma konec leta 2023 oziroma v začetku leta 2024.

LJUBLJANA - V času protireformacije 23. decembra 1600 so pred Mestno hišo sežgali 11 vozov knjig, 9. januarja 1601 pa še tri vozove, skupaj približno 2000 prvih slovenskih knjig. Predsednik Slovenskega protestantskega društva Matjaž Gruden je na dogodku v spomin na požig izpostavil neodzivnost ministrstva za kulturo glede Trubarjeve domačije.

LJUBLJANA - Vodstvo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa se je v izjavi za javnost izreklo proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in pozvalo k ponovnemu premisleku. Muzej bi po njihovi oceni moral biti "izpostavljeni ohranjevalec in utrjevalec" slovenske osamosvojitve. Na ministrstvu za kulturo sicer ostajajo pri nameri o združitvi muzeja z Muzejem za novejšo zgodovino v nov javni zavod.

ZAGREB - Prvi slovenski božični celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića si je v šestih tednih predvajanja v hrvaških kinematografih ogledalo več kot 31.000 gledalcev. Film, ki je manjšinska hrvaška koprodukcija, izjemno gledanost beleži tudi v drugih državah, kjer je na sporedu kinematografov.

mo/mo
© STA, 2022