Pregled - Slovenija, 22. 12. (četrtek)

Ljubljana, 22. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 22. decembra.

LJUBLJANA - Nataša Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra izvoljena za predsednico republike, je zaprisegla na slavnostni seji DZ. Napovedala je, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanstvo. Odzvala se bo vedno, ko bodo ogroženi suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost, je zagotovila in dodala, da danes vstopa "v prvo bojno vrsto državljanskega poguma". Prva predsednica v zgodovini države bo petletni mandat nastopila v petek, ko bo prevzela posle od svojega predhodnika Boruta Pahorja. Ta je v poslovilni poslanci dejal, da se je trudil biti predsednik vseh, da bi nas povezoval in da bi vsi skupaj naredili korak naprej k pomiritvi in spravi.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar je v nagovoru na slavnostni seji DZ pred dnevom samostojnosti in enotnosti izpostavila, da smo Slovenci v nekaj več kot tridesetletni zgodovini samostojne države naredili veliko. A poudarja, da živimo v zahtevnih časih, zato ni prav, da bi nas politične razlike razdvajale pri temeljnih vrednostnih vprašanjih.

LJUBLJANA - Vladna stran in predstavniki reprezentativnih sindikatov so podpisali pred dvema tednoma parafiran sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev v zdravstvu in socialnem varstvu. Dogovor večini zaposlenih, ki so predmet sporazuma, v prihodnjem letu prinaša dvig plač v višini od dveh do štirih plačnih razredov. Višje bodo tudi zdravniške plače.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo, s katero bo prenehala veljavnost zdajšnje uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Slednjo je sprejela vlada Janeza Janše in je uvedla plačevanje javne službe po številu objavljenih novic in fotografij. Vlada bo tudi pooblastila Ukom za podpis pogodbe o financiranju STA za prihodnje leto. Predstavniki zaposlenih so odločitev vlade, da odpravi sporno uredbo o opravljanju javne službe STA, označili za nujen korak. Izrazili so pričakovanje, da bo tudi pogodba o financiranju javne službe za leto 2023 odpravila plačevanje na kos. Po besedah direktorja STA Igorja Kadunca pa je v usklajevanju tudi že predlog sprememb zakona o STA.

LJUBLJANA - Minimalna plača se bo glede na trende, ki se kažejo v gospodarstvu, v naslednjem letu zvišala za 100 evrov neto mesečno, je sporočil minister za delo Luka Mesec in dodal, da gre za najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju. Trenutno je minimalna plača pri nekaj več kot 778 evrov neto. Po ministrovih besedah želijo pomagati predvsem revnim zaposlenim, revnim gospodinjstvom, tistim, ki gredo najtežje čez mesec, tistim, ki jih je inflacija najbolj prizadela. Zvišanje minimalne plače za 100 evrov neto so pričakovali tudi v sindikatih.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbi o določitvi najvišje maloprodajne cene elektrike in zemeljskega plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Veljali bosta celotno leto 2023. Najvišja dovoljena maloprodajna cena elektrike znaša za višjo dnevno tarifno postavko 207 evrov za megavatno uro, za nižjo dnevno tarifno postavko 148,5 evra in za enotno tarifno postavko 186 evrov brez DDV. Najvišja dovoljena cena plina iz plinskega sistema pa je postavljena pri 95 evrov za megavatno uro.

LJUBLJANA - Vlada je sklenila tudi, da še pred koncem leta v sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles vplača 170 milijonov evrov. S tem bo lahko družba normalno opravljala nakupe električne energije za pokrivanje izgub v omrežju, nastalih v letu 2023.

LJUBLJANA - Vlada, ki je pred meseci zvišala neobdavčeni znesek nadomestila za prevoz na delo, prehrano in službene poti, je s spremembami uredbe zvišala še neobdavčene zneske dnevnic za službena potovanja v Sloveniji, terenskega dodatka, nadomestila za ločeno življenje, jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi ter plačila vajencem, dijakom in študentom. Gre za še enega v vrsti ukrepov za naslovitev draginje, je povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

LJUBLJANA - Svet pokojninskega zavoda je sprejel finančni načrt zavoda za leto 2023, po katerem bodo prihodki in odhodki znašali dobrih sedem milijard evrov, redna februarska uskladitev pokojnin pa bo v višini 4,9 odstotka s poračunom za januar. Iz državnega proračuna bo za kritje razlike med prihodki in odhodki nakazanih 860 milijonov evrov, je načrtovano.

LJUBLJANA - Vlada je na seji sprejela z julijskim interventnim zakonom v zdravstvu usklajene akte o ustanovitvi javnih zdravstvenih zavodov. Spremembe uvajajo štiri sklope novih sklepov o ustanovitvi, ključne spremembe pa so v sestavi svetov zavodov. Po uveljavitvi spremembe bodo imeli zavodi 60 dni časa, da s spremembami uskladijo svoje statute.

LJUBLJANA - Vlada je na seji dala soglasje k finančnemu načrtu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za leto 2023. Načrt predvideva primanjkljaj prihodkov nad odhodki v višini 48,4 milijona evrov. Pokrit bo z viri zavoda ob višjih prihodkih od prispevkov in nerealiziranega obsega programa zdravstvenih storitev v letošnjem letu.

KRANJ - Na kranjskem okrožnem sodišču je stekla obravnava odškodninske tožbe, s katero predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janeza Janše od nekdanje tožilke in sodnikov, ki so sodili v zadevi Patria, zahteva 900.000 evrov odškodnine. Sodišče bo najprej odločilo o morebitni odškodninski odgovornosti tožilke in sodnikov. Odločba bo izšla pisno.

LJUBLJANA - Slovenska škofovska konferenca je v skupni izjavi obsodila vsa "čustvena, spolna in duhovna nasilna dejanja ter hudo zlorabo zakramenta sprave" patra Marka Ivana Rupnika. Škofje so poudarili, da so na strani žrtev, in javnost pozvali, naj ločuje med Rupnikovimi "nedopustnimi dejanji" in njegovim "izjemnim duhovno-umetniškim opusom". V slovenski provinci Družbe Jezusove podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Rupnika, ki naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic. Slovenski jezuiti so za STA še sporočili, da niso prejeli še nobene prijave, in poudarili, da stojijo na strani žrtev zlorab.

PRIŠTINA - Minister za obrambo Marjan Šarec je med obiskom pripadnikov Slovenske vojske na Kosovu napovedal povečanje njihovega števila, češ da bi bila situacija brez prisotnosti misije zveze Nata zelo težka. Trenutno tam deluje 91 slovenskih vojakov. Slovenski prispevek v tej misiji je zelo cenjen, je dejal po srečanju s poveljnikom Kforja Angelom Michelom Ristucciem.

LJUBLJANA - Vlada je na seji dala pozitivno mnenje h kandidaturi Beti Hohler za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu za mandat 2024-2033. Zunanje ministrstvo je pooblastila, da kandidaturo najavi v ustreznih forumih in izvede potrebne aktivnosti za pridobivanje podpore kandidaturi, so sporočili po seji vlade.

POSTOJNA - Postojnsko jamo bo do konca leta obiskalo okoli 600.000 oseb, je na novinarski konferenci povedal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj. Družba bo ob tem ustvarila okoli 25 milijonov evrov prihodkov. V obeh primerih je to bistveno več kot v zadnjih dveh letih.

LJUBLJANA - V Narodni in univerzitetni knjižnici so odprli osrednjo razstavo ob letošnji 100-letnici rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha. Naslovili so jo Čas življenja in čas smrti, na kar simbolično namigujeta tudi uri, ki sklepata razstavo. Kajuh in njegovo življenje sta predstavljena prek fotografij, rokopisov in tudi osebnih predmetov.

EDINBURGH - Mirjam Korbar je na škotskem filmskem festivalu St. Andrews prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo za vlogo Mejre v filmu Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja. Kot piše v obrazložitvi, je nagrado prejela za močno upodobitev matere umirajočega sina. To je za igralko druga mednarodna nagrada za najboljšo žensko vlogo.

apo/apo
© STA, 2022