Pregled - svet, 22. 12. (četrtek)

Ljubljana, 22. decembra - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 22. decembra.

WASHINGTON - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v sredo na prvem obisku v tujini od začetka ruske invazije februarja v Beli hiši na pogovorih sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom nato pa še nagovoril oba domova kongresa. ZDA so ob tem naznanile nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev, vključno s protizračnimi raketnimi sistemi patriot. Moskva je posvarila, da bi to lahko vodilo v stopnjevanje konflikta. med vračanjem v domovino se je Zelenski srečal še s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

BRUSELJ - Sodišče v Bruslju je odločilo, da mora grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili, v priporu v Belgiji ostati še mesec dni. Kailijeva, ki je v priporu zaradi suma korupcije, je po besedah svojih odvetnikov na zaslišanju pred tem zatrdila, da je nedolžna in zaprosila za izpustitev iz pripora.

JERUZALEM - Izraelski politični veteran Benjamin Netanjahu je v sredo sporočil, da je zaključil pogajanja o oblikovanju nove vlade. Stopil bo na čelo najbolj desne koalicije v zgodovini države - desna stranka Likud bo vladala v partnerstvu z glavnimi judovskimi ultraortodoksnimi strankami in skrajno desnim blokom, ki deluje v okviru zavezništva Verski sionizem.

MADRID/EDINBURGH - Španski poslanci so potrdili predlog zakona o pravicah transspolnih oseb, ki je povzročil razkol znotraj levo usmerjene koalicije. Ko oziroma če bo dokončno sprejet, bo Španija postala ena redkih držav, kjer je za spremembo spola na osebni izkaznici dovolj že preprosta izjava brez dodatnih zdravniških potrdil. Zelo podoben korak je naredil tudi škotski parlament.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v sredo sprejel svojo prvo resolucijo glede Mjanmara v zgodovini, ki naslavlja problematične razmere v tej državi v jugovzhodni Aziji. V resoluciji med drugim pozivajo mjanmarsko vladajočo vojaško hunto, naj izpusti zaprto voditeljico Aung San Suu Kyi. Resolucija je bila potrjena z 12 glasovi, tri članice - Kitajska, Rusija in Indija - pa so se glasovanja vzdržale.

JEKATERINBURG - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes, skoraj deset mesecev po začetku vojne v Ukrajini, nakazal, da je odprt za pogovore z Ukrajino. Zatrdil je, da si Rusija želi čim hitrejšega konca konflikta v Ukrajini in da si bo prizadevala, da do tega pride čim prej. Kot je dodal, se Moskva "za razliko od Kijeva" ni nikoli izogibala pogajanjem.

STRASBOURG/EREVAN - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v sredo Azerbajdžanu naložilo, da mora sprostiti koridor Lačin, ki predstavlja edino povezavo med Armenijo in večinsko armensko separatistično pokrajino Gorski Karabah. Lačinski koridor je prejšnji teden blokirala skupina azerbajdžanskih državljanov, domnevno aktivistov.

PEKING - Kitajska in Rusija sta v sredo začeli skupne vojaške vaje v Vzhodnokitajskem morju, ki naj bi trajale do naslednjega torka. Manevri potekajo ob obali v bližini mesta Taizhou v provinci Zhejiang na vzhodu Kitajske, približno 500 kilometrov severno od Tajvana. Na vajah naj bi sodelovalo pet ladij kitajske mornarice, več podmornic, letal in helikopterjev. Na ruski strani sodeluje pet vojaških ladij.

DONECK/MOSKVA - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je po nedelji znova obiskal ruske vojake na fronti v Ukrajini. Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov je medtem sporočil, da so prizadevanja ruske vojske trenutno osredotočena na zavzetje celotne regije Doneck. Nekdanji direktor ruske vesoljske agencije Roskozmos in vodja ruske skupine vojaških svetovalcev Dmitrij Rogozin je bil po lastnih besedah ranjen v ukrajinskem obstreljevanju Donceka.

PARIZ - Francoski regulator je ameriškemu tehnološkemu velikanu Microsoftu naložil 60 milijonov evrov kazni, ker je ta uporabnikom vsiljeval oglaševalske piškotke. Končna višina kazni je bila določena tudi na podlagi dobička, ki jih je podjetje ustvarilo iz tega naslova. Če Microsoft nepravilnosti ne bo odpravil, ga čakajo dodatne kazni.

BERLIN - V Nemčiji so v sredo zaradi suma izdaje aretirali uslužbenca Zvezne obveščevalne službe (BND), je v Karlsruheju sporočilo nemško zvezno tožilstvo. Uslužbenec, ki so ga aretirali v Berlinu, naj bi ruski obveščevalni službi posredoval informacije, vendar za zdaj ni jasno, za kakšne informacije naj bi šlo.

BERLIN - Državni prevzem nemškega plinskega velikana Uniper, ki ga v zadnjih mesecih pestijo hude likvidnostne težave, je uradno zaključen, sta sporočili nemški ministrstvi za finance in za gospodarstvo. V sredo so prejeli še 5,5 milijarde evrov pomoči, skupna vrednost pa naj bi se po oceni podjetja do konca leta 2024 povzpela na 30 milijard evrov.

WASHINGTON - Po več kot štirih letih se je zaključila misija InSight, v sklopu katere je ameriška vesoljska agencija Nasa na površje Marsa poslala vesoljsko plovilo, da bi preučevali seizmično valovanje. Plovilo je namreč prenehalo delovati, potem ko so odpovedale baterije na sončno energijo.

spo/spo
© STA, 2022