Pregled - šport, 20. 12. (torek)

Ljubljana, 20. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 20. decembra.

PIREJ - Odbojkarice Calcita Volleyja so končale evropsko sezono. Izgubile so tudi povratno tekmo šestnajstine finala pokala Cev proti grškemu Olympiacosu. V Kamniku prejšnji teden so bile tekmice boljše s 3:1, tokrat pa so zmagale s 3:0 (21, 20, 16).

LINZ - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 30. kroga lige ICEHL izgubili v Linzu z ekipo Black Wings z 1:5 (0:2, 0:2, 1:1).

BEOGRAD - Košarkarji Helios Suns so po šestem krogu edina neporažena ekipa lige Aba 2. V uvodnem nastopu na tretjem turnirju regionalnega tekmovanja v Zlatiborju v Srbiji so premagali Spars iz Sarajeva s 86:62 (24:8, 45:29, 65:45).

JERUZALEM - Slovenski judoistki Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg in Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg sta na mastersu v Jeruzalemu danes dosegli zmago in poraz ter predčasno končali nastope.

LJUBLJANA - Fundacija za šport (FŠO), ki bo prihodnje leto slovenskim športnim organizacijam namenila 11 milijonov evrov, ima uradno nov svet. Državni zbor je fundacijo danes namreč obvestil, da so poslanci potrdili 13 članov novega sveta, zadnjega, 14., pa bodo volili potem, ko bo začel delovati vladni strokovni svet za šport v novi sestavi. Staremu državnemu strokovnemu svetu, ki je pripravil in izvedel volitve v svet FŠO, je v začetku novembra namreč potekel mandat, vlada pa naj bi o novem odločala predvidoma v četrtek. V drugem krogu volitev za svet FŠO sta bila 3. novembra izvoljena še zadnja dva člana, Rok Petrič na predlog Badmintonske zveze Slovenije in Aleksander Fain.

BUENOS AIRES - Slavje v Buenos Airesu ob osvojitvi tretjega naslova svetovnih prvakov se je sprevrglo v popoln kaos, poročajo argentinski mediji. Množica ljudi je ustavila avtobus, na katerem so bili nogometaši, se povzpela nanj, tako da je morala posredovati policija in nogometaše evakuirati s helikopterji. Evforija v Argentini se je začela že sredi noči, ko so nogometaši s pokalom prispeli na glavno letališče v Buenos Airesu. Čeprav je bila ura 2:30 ponoči po lokalnem času, jih je tam pričakala množica ljudi, preko katere se je dvonadstropni avtobus skoraj dve uri prebijal do hotela, oddaljenega manj kot 1,5 kilometra od letališča. Tam so nogometaši in strokovno vodstvo, ki so z dvema letaloma potrebovali več kot 20 ur, da so s postankom v Rimu prišli iz Katarja, preživeli naslednje ure. Ob 12. uri po lokalnem času se je začela takoimenovana pot La Scaloneta - poimenovana po selektorju Lionelu Scaloniju, do središča prestolnice Argentine.
V Buenos Airesu se je od zgodnjih jutranjih ur in potem ko je tamkajšnja vlada tik pred pristankom letala z nogometaši razglasila dan slavja in zaprla vse državne urade, zbirala množica ljudi. Argentinski mediji so ob začetku La Scalonete poročali o petih milijonih. V naslednjih urah so bile številke še višje.

BOSTON - Kenijska atletinja Diana Chemtai Kipyokei, lanska zmagovalka maratona v Bostonu, je ostala brez te zmage, dobila pa je tudi šestletno prepoved nastopanja. Odločitev o diskvalifikaciji in kazni je danes sprejela Enota za atletsko integriteto (AIU). Kazen se bo iztekla junija 2028. Po odvzemu zmage na bostonskem maratonu bo zdaj prvo mesto na tej preizkušnji zasedla takrat drugouvrščena, njena rojakinja Edna Kiplagat.

BARCELONA - Kolesarska dirka po Španiji se bo prihodnje leto začela v Barceloni, so danes v izjavi za javnost na spletni strani zapisali organizatorji preizkušnje. Španska pentlja, že 78. po vrsti, se bo drugič v zgodovini začela v katalonski prestolnici, prvič je uvod Vuelte gostila leta 1962.

MINNEAPOLIS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je bil ponoči v severnoameriški ligi NBA v dresu Dallas Mavericks izključen ob porazu s 106:116 proti Minnesota Timberwolves. Triindvajsetletni Ljubljančan je pred tem v 28 minutah na gostujočem parketu dosegel 19 točk ob šestih skokih in sedmih podajah. Izključen je bil tudi trener Dallasa Jason Kidd, ki je želel ob koncu tretje četrtine zaščititi slovenskega zvezdnika.

tb/zzb/jz/ag/alz/zza/tb
© STA, 2022