Pregled - svet, 20. 12. (torek)

Ljubljana, 20. decembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 12. decembra.

WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani je v ponedeljek potrdil priporočila za kazenski pregon bivšega predsednika ZDA, med drugim zaradi spodbujanja upora proti državi. Ta je odboru v odzivu očital podajanje "lažnih obtožb" proti njemu, s katerimi da mu želijo preprečiti ponovno kandidaturo za Belo hišo.

KABUL - Talibanske oblasti v Afganistanu so po vsej državi prepovedale univerzitetno izobraževanje za ženske, kar predstavlja še enega v vrsti primerov omejevanja pravic afganistanskih žensk do izobrazbe in drugih svoboščin. Prepoved velja za vse zasebne in javne univerze. Do prepovedi prihaja manj kot tri mesece po tistem, ko je na tisoče deklet in žensk opravljalo sprejemne izpite na univerzah po vsej državi.

BRUSELJ/RIM - Poslanka in zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili naj bi delno priznala vpletenost v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta. Grkinja naj bi po poročanju medijev med drugim priznala, da je svojemu očetu naročila, naj skrije velike količine gotovine. Njen odvetnik je to zanikal.

BRESCIA - Sodišče v Brescii je v ponedeljek pristalo na izročitev Marie Dolores Colleoni, žene nekdanjega evropskega poslanca Piera Antonia Panzerija, vpletenega v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta, Belgiji. Skupaj s hčerko je osumljena sodelovanja v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije. Glede izročitve hčerke Silvie naj bi sodišče v Brescii odločilo danes, vendar je odločitev preložilo na 3. januar.

WASHINGTON - Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek začasno blokiralo odredbo, ki bi odpravila omejitve za prosilce za azil iz obdobja pandemije covida-19. Omejitve bi morale poteči v sredo, sodišče pa je sedaj pozvalo vlado predsednika Joeja Bidna, naj odgovori na njegov ukrep.

HAMBURG - Nekdanjo tajnico nacističnega koncentracijskega taborišča, 97-letno Irmgard Furchner je sodišče v mestu Itzehoe na severu Nemčije obsodilo na dvoletno pogojno zaporno kazen. Sodišče jo je spoznalo za krivo, da je odgovornim v koncentracijskem taborišču Sztutowo (Stutthof) na Poljskem pomagala pri sistematičnem pobijanju zapornikov.

MINSK - Ruski predsednik Vladimir Putin je po pogovorih z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom v ponedeljek poudaril, da Rusija "nima interesa, da bi absorbirala Belorusijo", ki je sicer njena glavna zaveznica. Pogovore je označil za plodne in dodal, da sta se dogovorila o krepitvi sodelovanja med državama na vseh področjih.

DONECK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je nenapovedano odpravil na kratek obisk v mesto Bahmut v regiji Doneck na vzhodu države, kjer že več mesecev potekajo hudi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. Ukrajinske vojake je obdaril in nagradil z medaljami.

MADRID - Špansko ustavno sodišče je v ponedeljek ugodilo zahtevi desne opozicije in začasno zadržalo pravosodno reformo vlade Pedra Sancheza, ki so jo poslanci v spodnjem domu parlamenta že podprli. Vlada je odločitev označila za "izjemno resno", spor glede imenovanja sodnikov in kazenskega zakonika pa bo verjetno še poglobil razkol med vlado in opozicijo.

ABUJA - Nemčija je ob veliki mednarodni pozornosti Nigeriji uradno vrnila prvih 20 bronastih umetnin. Slovesne predaje v nigerijski prestolnici Abuja sta se udeležili nemška zunanja in kulturna ministrica Annalena Baerbock in Claudia Roth. Vrnjeni predmeti, ukradeni v kolonialnih časih, so bili dolgo časa del zbirk petih nemških muzejev.

LOS ANGELES - Porota v Los Angelesu je v ponedeljek bivšega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega posilstva in še dveh obtožb spolnega napada ene od štirih žensk, ki so ga tega obtoževale. Weinsteinu, ki je bil zaradi posilstva in spolnih napadov že v New Yorku leta 2020 obsojen na 23 let zaporne kazni, grozi dodatnih 24 let zapora.

LONDON - Medicinske sestre v Veliki Britaniji so z zahtevo po višjih plačah znova stavkale. Tako kot prejšnji četrtek, ko je potekala največja stavka v britanskem zdravstvenem sistemu doslej, je tudi tokrat sodelovalo do 100.000 članov sindikata RCN. S tem se nadaljuje širši val stavk in protestov nezadovoljnih uslužbencev v državi, ki se spopada z visoko inflacijo in vse višjimi življenjskimi stroški.

BRUSELJ - Spletni trgovski velikan Amazon in Evropska komisija sta sklenila dogovor o zaključku dveh protimonopolnih preiskav Bruslja glede Amazonove uporabe podatkov neodvisnih prodajalcev za izboljšanje lastne prodaje. Skladno z dogovorom je Amazonu prepovedana analiza podatkov neodvisnih prodajalcev, prav tako bo moralo ameriško podjetje pri odločitvi o tem, kateri proizvod bodo izpostavili v spletni trgovini, vse trgovce obravnavati enako.

VARŠAVA - Nizozemski general Hans Leijtens je bil imenovan za izvršnega direktorja Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex, so potrdili pri agenciji. Urad EU za boj proti goljufijam (Olaf) je medtem v petek sporočil, da preiskuje delovanje agencije Frontex, vendar ob tem niso navedli več podrobnosti. Leijtens je prejel petletni mandat na čelu agencije Frontex, pred tem pa je bil od leta 2019 vodja nizozemske nacionalne garde.

LONDON - Britanska centralna banka je predstavila bankovce s podobo novega kralja Karla III., ki jih bodo v obtok poslali v prvi polovici prihodnjega leta. Edina sprememba na bankovcih v vrednosti pet, 10, 20 in 50 funtov bo kraljeva podoba, so sporočili z banke in dodali, da bodo še naprej veljavni tudi tisti s podobo kraljice Elizabete II.

akt/akt
© STA, 2022