Pregled - Slovenija, 20. 12. (torek)

Ljubljana, 20. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 20. decembra.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je enodnevno opozorilno stavko napovedal za 11. januar. Med stavkovnimi zahtevami so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerjih v zdravstvenih timih tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je po srečanju s predstavniki delodajalcev izrazil prepričanje, da prinaša te dni sprejeti okvir za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energentov največ, kar dovoljuje evropska zakonodaja. Če bodo dobili zeleno luč Evropske komisije, pa bo Slovenija sledila morebitnim ugodnejšim okvirjem drugih članic EU za pomoč gospodarstvu, je obljubil. Energetska zbornica Slovenije je sicer velike poslovne odjemalce, ki si še niso uredili oskrbe z elektriko za leto 2023, znova pozvala, naj čim prej sklenejo pogodbe o dobavi. Pri tem opozarja tudi na izjemno visoko ceno elektrike v primeru neupravičenega odjema. Borzne cene elektrike so sicer v zadnjih dneh precej padle.

BEOGRAD - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na svojem prvem uradnem obisku v Srbiji sestala s predsednikom Aleksandrom Vučićem, premierko Ano Brnabić in zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Izpostavila je dobre dvostranske odnose ter gospodarsko sodelovanje, poudarila pa je tudi slovensko podporo Srbiji na njeni poti proti članstvu v EU. Srbijo je pozvala, naj vloži dodatne napore v usklajevanje svoje zunanje politike s skupno zunanjo, varnostno in vizumsko politiko EU. Pri tem je dodala, da se od Srbije pričakuje konkreten napredek na področju vladavine prava, svobode medijev ter boja proti korupciji in kriminalu.

KRŠKO/MIRNA/METLIKA/ORMOŽ/LJUTOMER - V Krškem, občinah Mirnske doline in Metliki so proti morebitnemu krčenju nujne medinske pomoči, informacija o tem jih je presenetila. V Krškem menijo, da se ponavlja stara zgodba, pa čeprav so zdaj mestna občina. V občinah Mirnske doline in Metliki opozarjajo, da bi brez dežurnega zdravnika ostalo preveč ljudi; pripravljeni so celo na nepokorščino. Tudi na severovzhodu Slovenije, kjer bi po predlogu spremenjene mreže nujne medicinske pomoči ukinili dežurstvo zdravnikov pri Lenartu, v Gornji Radgoni, Ljutomeru in Ormožu, so odločno proti.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je objavilo predlog pravilnika o podrobnejši vsebini in načinu organiziranja ambulant za neopredeljene, torej bolnike brez izbranega osebnega zdravnika. Predlog predvideva organizacijo sedmih ambulant za polni ordinacijski čas, preostalih pa za krajšega. Ambulante naj bi med drugim zagotovile tudi obravnavo brez naročanja.

LJUBLJANA - Ministrstvo za javno upravo bo v drugi polovici prihodnjega leta v javno razpravo posredovalo nov sistemski zakon o zavodih, ki bo omogočal čim bolj racionalno in učinkovito upravljanje in izvajanje javnih služb v okviru posameznih dejavnosti, je v današnji razpravi o upravljanju javnih zavodov na FDV napovedala ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

LJUBLJANA - Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki bo v DZ prisegla v četrtek, je v sporočilu za javnost predstavila svojo ekipo. Generalni sekretar urada bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec Uroš Krek, na položaj vodje kabineta bo imenovala odvetnico Ulo Tomaduz, svetovalec za mednarodne odnose bo profesor Zlatko Šabič.

LJUBLJANA - Nagrado za najuspešnejšega tujega investitorja FDI Award Slovenia, ki jo podeljuje javna agencija Spirit Slovenija v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, sta letos prejeli podjetji Intersocks iz Kočevja in Plume Design iz Ljubljane. Nagrada je namenjena prepoznavanju izjemnih prispevkov tujih investitorjev v slovenskem poslovnem okolju.

LJUBLJANA - Delodajalci v Sloveniji za prvo polovico leta 2023 napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 36.300 zaposlitev. Na drugi strani se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave z iskanjem kadra tudi v prihodnje pričakuje dobra polovica delodajalcev, je pokazala raziskava Zavoda RS za zaposlovanje.

LJUBLJANA - Aktivnosti za vzpostavitev ministrstva za solidarno prihodnost so v polnem teku. Kandidat za ministra Simon Maljevac je že pred dnevi napovedal uveljavitev delujoče in resne stanovanjske politike, s ciljem izboljšati stanje pa naj bi prišlo do mehkih in trdih ukrepov. Cilj je sicer, da se vsako leto zgradi vsaj 2000 najemnih stanovanj.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kulturo so ob izteku leta podali pregled dosedanjega dela aktualne vlade s pogledom v bližnjo prihodnost. Med poglavitnimi cilji je ministrica Asta Vrečko izpostavila obnovitev porušenega dialoga v celotnem sektorju kulture, deloma kot posledico prejšnje vlade in deloma zaradi epidemije. Ustanovili so nov direktorat za razvoj kulturnih politik, ki ga vodi Tjaša Pureber, in vzpostavili več strokovnih skupin, med njimi za muzeje in galerije, za film, medije in slovenski jezik, in sicer z namenom priprave različnih strategij. Do konca leta 2023 želijo tudi spremembo nacionalnega programa za kulturo, ki bi mu sledil še štiriletni akcijski načrt.

np/mlj/lte/bg/akt/np
© STA, 2022