Pregled - Slovenija, 15. 12. (četrtek)

Ljubljana, 15. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 15. decembra.

BRUSELJ - Voditelji EU so na vrhu v Bruslju Bosni in Hercegovini pričakovano podelili status kandidatke za članstvo v povezavi, slovenski politični vrh pa je pozdravil to odločitev. "To je šele začetek, a je končno začetek zgodbe z dobrim koncem," je tvitnil predsednik republike Borut Pahor. Premier Robert Golob pa je poudaril, da ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. Pahor je zapisal še, da je ponosen, da je Slovenija dala predlog o podelitvi statusa in vztrajala tudi tedaj, ko se je zdelo nemogoče. Da je ponosna, da je Slovenija odigrala vodilno vlogo pri podpori BiH, je tvitnila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

BRUSELJ - Voditelji EU, med njimi premier Robert Golob, so na rednem decembrskem zasedanju ministre za energetiko pozvali, naj v ponedeljek sklenejo dogovor o mehanizmu za omejevanje cen plina. Razhajanje med članicami po Golobovih besedah ostaja samo še glede višine kapice. Na Evropsko komisijo pa so voditelji držav članic naslovili poziv, naj v začetku prihodnjega leta predstavi predloge za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v sredo na policiji nenapovedano preverjala vlogo Miloša Milovića pri varovanju predsednika vlade ter ministra za zdravje in stopnjo Milovićevega dostopa do zaupnih dokumentov. Predsednik Knovsa Janez Žakelj je povedal, da na policiji niso odkrili kršitev in da je vodstvo policije kooperativno in profesionalno. Po Žakljevih besedah bo Knovs stopnjo dostopa Milovića do zaupnih dokumentov preverjal še pri ostalih službah, omenil je upravo za zaščito tajnih podatkov.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas ljudstva je začela kampanjo Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Na novinarski konferenci pred Zdravstvenim domom Ljubljana Polje so predstavili prvo zahtevo in peticijo za takojšnje razreševanje težav pri dostopu do družinskih zdravnikov. Opozarjajo, da Slovenija številnim ne zagotavlja več ustavne pravice do zdravstvenega varstva. V zdravniški zbornici pa so v odzivu na predloge o dodatnih obremenitvah družinskih zdravnikov zapisali, da so edine rešitve, ki bodo vsem državljanom omogočile dostop do zdravnikov, razbremenitev zdravnikov nezdravniških nalog, učinkovito vodenje javnih ustanov in zagotavljanje konkurenčnih pogojev.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je sprejela poročila o izidih referendumskega glasovanja, na katerem so zakoni o Radioteleviziji Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi dobili večinsko podporo volivcev. Ker so na poročilo še možne pritožbe, bi se uveljavitev zakonov kljub skrajšanju roka za sprejem poročil vendarle lahko zavlekla v prihodnje leto.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil priznanja jabolko navdiha za pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture na Slovenskem. Posebno priznanje predsednika republike so prejeli Združenje splošnih knjižnic in predsednica Vesna Horžen, Društvo Rastoča knjiga in predsednica Marijana Kolenko, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS in generalna sekretarka Manca Perko ter Manca Košir.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je s slavnostno sejo obeležilo dan ustavnosti, ki ga praznujemo 23. decembra kot spomin na sprejetje slovenske ustave. Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto, ki je poudaril, da je treba pri sprejemanju odločitev tehtati in iskati ravnovesje, kar ne velja le za sodstvo, temveč tudi za druge sisteme. Ideja ravnovesja prežema celotno delovanje pravnega sistema, je v nagovoru izpostavil Accetto. To po njegovih besedah velja za vse nosilce oblasti, tudi represivne organe.

LJUBLJANA - DZ je zgolj z glasovi poslancev Svobode potrdil novelo zakona o finančni upravi, s katero se odpravlja nekatere določbe, uveljavljene v času prejšnje vlade. V njej je zapisana možnost uporabe sledilnih naprav za nadzor nad trošarinskim blagom, kar je sprožilo živahne polemike o morebitnem nezakonitem sledenju državljanom. Z marcem 2023 so poslanci imenovali ekonomista Marka Pahorja za viceguvernerja Banke Slovenije, Agencijo za varstvo konkurence pa bo še naprej vodil Andrej Matvoz.

KOPER - Na gradbišču drugega tira Divača-Koper so doslej izkopali nekaj manj kot 14 od načrtovanih 37 kilometrov predorov. Hitijo predvsem z izgradnjo viadukta Gabrovica in predora T8, ki morata biti končana do konca leta 2023, da ne bi izgubili 90 milijonov evrov evropskih sredstev. Generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka je na dnevu odprtih vrat izrazil prepričanje, da bo promet po progi stekel leta 2026. Prebivalce okoliških vasi, ki jih motijo hrup, prah in blato, je pozval k potrpljenju.

BRUSELJ - V Evropskem uradu za boj proti goljufijam (Olaf) so za STA potrdili, da je bila sprožena preiskava proti Agenciji Evropske unije za azil (EUAA). Izvršna direktorica, Slovenka Nina Gregori, se že nekaj časa sooča z resnimi pritožbami zaposlenih glede vodenja agencije. Zaposleni ji očitajo "disfunkcionalnost" agencije, ki da ne upošteva načel legalnosti in nepristranskosti, pa tudi napake v socialnem dialogu in v zvezi s spoštovanjem sindikalnih svoboščin. Pri uradu so medtem opozorili, da sama sprožitev preiskave še ne pomeni, da je res prišlo do nepravilnosti.

LJUBLJANA - Slovenija namerava z Agencijo Evropske unije za azil (EUAA) skleniti operativni načrt za zagotovitev tehnične in operativne podpore na področju azila, sprejema in začasne zaščite. Načrt bo začel veljati z dnem podpisa, pri čemer je vlada za podpis pooblastila ministrico, pristojno za notranje zadeve. Podpora EUAA bo trajala do 30. junija 2023.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep o nadaljevanju sodelovanja slovenske policije v mednarodni civilni misiji EU v Ukrajini z do pet pripadniki. Ob tem so zagotovili, da bo MNZ še naprej skrbelo za zagotovitev najvišje možne stopnje varnosti napotenim policistom ter za njihovo stalno komunikacijo z domovino. EUAM Ukrajina je neizvršilna mednarodna civilna misija EU s sedežem v Kijevu, ki je uradno začela delovati leta 2014.

LJUBLJANA - Vlada je Gorenju odobrila 9,4 milijona evrov spodbude za izgradnjo novega objekta za razvojni center ter za nakup in vgradnjo nove opreme in orodij. Investicija bo bistveno povečala zmogljivosti velikih gospodinjskih aparatov in bo odprla 242 novih delovnih mest. Mednarodnemu trgovskemu in proizvodnemu podjetju Mik pa je vlada za projekt razvojnega centra odobrila 4,9 milijona evrov spodbude.

LJUBLJANA - DZ je s 50 glasovi za in osmimi proti sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov, s katerim vlada prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov v slovensko zakonodajo, pri tem pa ureja tudi nacionalne posebnosti varstva osebnih podatkov. Brez glasu proti pa je DZ sprejel dopolnitve zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, ki sta jih predlagali NSi in SDS. V skladu z njimi bo izplačana pavšalna odškodnina oproščena dohodnine.

LJUBLJANA - DZ je brez glasu proti potrdil dopolnitve zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jih je vlada pripravila po obsežnem poletnem požaru na Krasu. Te požar v naravnem okolju uvrščajo med naravne nesreče, s tem pa omogočajo uporabo sredstev državnega proračuna za odpravo njegovih posledic, tudi tistih na Krasu.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela spremembe sklepov o ustanovitvi javnih zavodov Moderna galerija ter Prirodoslovni in Narodni muzej Slovenije. Spreminjata se člena, ki določata pogoje za direktorja javnega zavoda in sestavo sveta javnega zavoda. Člen, ki določa pogoje za direktorja javnega zavoda, se spreminja tako, da je za direktorja lahko imenovan kandidat, ki poleg splošnih pogojev izpolnjuje tudi pogoje iz področja dela zavoda. Svet zavoda, ki ga trenutno sestavlja pet, pa se razširja na šest članov.

LJUBLJANA - Celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića si je prislužil prvo zlato rolo za kinematografski obisk. Od začetka predvajanja v kinih si ga je ogledalo že več kot 25.000 gledalcev. Filmska ekipa bo priznanje prejela v ponedeljek, 19. decembra, dopoldne v Kinu Komuna, so sporočili predstavniki filma.

ase/jvo/apo/bg/lkr/ase
© STA, 2022