Pregled - šport, 15. 12. (četrtek)

Ljubljana, 15. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 15. decembra.

MELBOURNE - Slovenska plavalka Neža Klančar, ki se je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Melbournu prebila skozi kvalifikacije z novim državnim rekordom na 100 m mešano, je ostala brez finala. V eni od polfinalnih skupin je še enkrat popravila državni rekord na 59,27 in zasedla peto mesto, skupno je kot prva rezerva za finale SP končala kot deveta.

LUXEMBOURG - Generalni pravobranilec pri sodišču EU, ki obravnava tožbo snovalcev superlige proti krovnima nogometnima zvezama Uefi in Fifi, je danes pritrdil stališču obeh zvez, da lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Gre sicer za neobvezujoče mnenje, ki pa mu sodišče EU pogosto sledi. Sodbo bo po pričakovanjih izreklo v začetku prihodnjega leta.

KIELCE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 10. krogu evropske lige prvakov na Poljskem izgubili proti Kielcam z 28:36. Celjska zasedba je po desetih tekmah na predzadnjem mestu v skupini B, po slabem dvomesečnem premoru zaradi bližnjega svetovnega prvenstva na Švedskem in Poljskem pa bo naslednjo tekmo igrala 9. februarja prihodnje leto, ko bo gostovala v Nantesu.

CAREZZA - Gloria Kotnik je reševala slovensko čast na prvem paralelnem veleslalomu deskarskega svetovnega pokala v italijanski Carezzi. Velenjčanka, tretja z olimpijskih iger v Pekingu, je zasedla četrto mesto, kar je izenačenje njene najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu. Pred tem ga je zasedla že trikrat. Pri moških sta Žan Košir in Tim Mastnak izpadla v osmini finala, zasedla 12. oziroma 14. mesto, Rok Marguč pa že v kvalifikacijah, osvojil je 18. mesto.

ANNECY - Slovenski biatlonec Jakov Fak je na sprinterski tekmi svetovnega pokala v francoskem Annecyju z eno strelsko napako kljub zdravstvenim težavam zasedel 29. mesto in se edini od varovancev nemškega trenerja Ricca Grossa zavihtel med dobitnike točk. Po novi sijajni tekaški in brezhibni predstavi na strelišču je peto zmago na šesti tekmi sezone slavil Norvežan Johannes Thingnes Boe. Za dvojno norveško zmago je poskrbel Sturla Holm Laegreid, tretji je bil Nemec Benedikt Doll.

VAL GARDENA - Avstrijec Vincent Kriechmayr je z zmago odprl turnejo po italijanskih Dolomitih. Kriechmayr je zmagal na prvem od dveh smukov za svetovni pokal v Val Gardeni. Na progi Saslong se je izkazal tudi vodilni smučar Švicar Marco Odermatt, ki je na drugem mestu zaostal zgolj 11 stotink sekunde. Tretji je bil Avstrijec Matthias Mayer. Slovenca Miha Hrobat in Martin Čater sta ostala brez točk.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v telefonskem pogovoru s prvim možem Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom pozval, naj se Rusijo trajno izključi z vseh mednarodnih športnih tekmovanj in turnirjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

LIZBONA - Fernando Santos ni več selektor portugalske reprezentance. Poročila portugalskih medijev je uradno potrdila tamkajšnja zveza. Sporočila je, da je Santos po kritikah zaradi poraza v četrtfinalu svetovnega prvenstva proti Maroku odstopil in prekinil pogodbo, ki jo je imel do evropskega prvenstva 2024.

DOHA - Poljski sodnik Szymon Marciniak bo delil pravico v finalu nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju, je v izjavi za javnost sporočila Mednarodna nogometna zveza Fifa. Zadnja tekma 22. mundiala bo na sporedu v nedeljo, za naslov pa se bosta pomerili reprezentanci Argentine in Francije.

MADRID - Mladi brazilski nogometaš Endrick bo od leta 2024, ko bo dopolnil 18 let, igral v dresu madridskega Reala, sta po poročanju španske tiskovne agencije Efe v izjavi za javnost sporočila španski velikan in brazilski Palmeiras. Endrick bo do dopolnjenega 18 leta starosti ostal pri Palmeirasu, je Real Madrid zapisal v izjavi. Po poročanju medijev je vrednost prestopa okoli 65 milijonov evrov, a bi lahko z bonusi narasla tudi do 80 milijonov.

LONDON - Britanske oblasti so nekdanjega nemškega teniškega zvezdnika Borisa Beckerja aprila v Londonu obsodile na dve leti in pol zapora, ker je pred stečajnimi upravitelji prikril milijonsko premoženje. A zdaj je 55-letnik po nekaj več kot sedmih mesecih prestajanja zaporne kazni na prostosti še pred božičem. Nemca so izpustili iz zapora Huntercombe in izgnali iz Velike Britanije nazaj v domovino.

OBERSTDORF - Premiera nemško-avstrijske turneje štirih skakalnic za smučarske skakalke je prestavljena, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predsednica avstrijske smučarske zveze Roswitha Stadlober je dejala, da se ne bo zgodila pred sezono 2024/25. Skakalke bodo letos nastopile na silvestrski turneji, ki bo potekala v avstrijskem Beljaku in na Ljubnem ob Savinji.

DALLAS - Slovenska košarkarja v severnoameriški ligi NBA Luka Dončić in Goran Dragić sta danes ostala brez zmag. Dončić je z Dallas Mavericks doma z 90:105 izgubil proti Cleveland Cavaliers, Dragić pa je prav tako v domači dvorani s Chicago Bulls po podaljšku klonil proti New York Knicks. Dončić je v 39 minutah zbral 30 točk, pet skokov in šest podaj in ob tem izgubil tudi pet žog. Denver, katerega član je tudi Slovenec Vlatko Čančar, pa je bil uspešen proti Washingtonu in zmagal s 141:128.

alz/ad/zzb/ic/am/zza/ag/gj/alz
© STA, 2022