Pregled - šport, 13. 12. (torek)

Ljubljana, 13. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 13. decembra.

LJUBLJANA - Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa prejmeta biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner. Glasovi 109 slovenskih športnih novinarjev so določili naslednike športne plezalke Janje Garnbret, kolesarja Tadeja Pogačarja in slovenske moške košarkarske reprezentance, ki so bili najboljši v 2021.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je danes pred tradicionalno prireditvijo Športnik leta pripravil sprejem za najboljše slovenske športnice in športnike. Kot je v nagovoru dejal poslavljajoči se predsednik, je bil vsakoletni sprejem za športnike ena njegovih najljubših obveznosti v predsedniški karieri. V nagovoru je Pahor, ki se poslavlja od predsedniške funkcije, malo v šali obljubil, da tokrat desetič in zadnjič prireja takšen sprejem. Poudaril je, da so prav športniki tisti, ki v svetu najbolj skrbijo za ugled in prepoznavnosti Slovenije, izpostavil pa še en pomemben vidik delovanja športnikov v družbi.

DOHA - Argentinska nogometna reprezentanca je na prvi polfinalni tekmi svetovnega prvenstva v Katarju premagala Hrvaško s 3:0 (2:0). Argentina se bo v nedeljskem finalu, ki se bo na stadionu Lusail pričel ob 16. uri, pomerila z zmagovalcem sredine druge polfinalne tekme med Francijo in Marokom. Za južnoameriško izbrano vrsto je na današnji polfinalni tekmi dva gola dosegel Julian Alvarez v 39. in 69. minuti, tretji zadetek pa je prispeval Lionel Messi v 34. minuti po natančnem strelu z enajstmetrovke.

LJUBLJANA - Bor Rozman je novi predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS). Dosedanji podpredsednik in član predsedstva RZS je bil edini kandidat na današnji volilni skupščini RZS. Na tem položaju je po 14 letih predsedovanja zamenjal Franja Bobinca, ki bo v petek kandidiral za prvega moža Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Na Rozmanov predlog bosta podpredsednika Deja Doler in Sebastjan Grgeta, v naslednjem štiriletnem mandatu pa bodo v predsedstvu RZS nekateri znani slovenski poslovneži, kot so Blaž Brodnjak, Vanja Lombar, Samo Lampret, Janez Škrabec, Blaž Urbanija in Tomaž Jontes.

DUNAJ - Riko Ribnica in Gorenje Velenje sta na današnjem žrebu na sedežu Evropske rokometne zveze (EHF) na Dunaju dobila tekmeca v osmini finala evropskega pokala. Ribnica se bo pomerila z norveško ekipo Runar Sandefjord, Velenje pa s ciprskim moštvom Sabbianco Anorthosis Famagusta. Obe slovenski ekipi bosta prvo tekmo igrali v gosteh, povratno pa na domačem igrišču. Prve tekme bodo 11., povratne pa 18. februarja prihodnje leto.

MELBOURNE - Plavalka Katja Fain je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Melbournu osvojila peto mesto na 400 m prosto. V finalu je s 4:01,46 za 33 stotink sekunde izboljšala tudi lasten slovenski rekord iz leta 2019. Že dopoldan je s 25,85 sekunde nov slovenski rekord na 50 m delfin dosegla tudi Neža Klančar in bila 17., po dodatnem plavanju za prvo rezervo v popoldanskem polfinalu pa je bila 18.

KAMNIK - Odbojkarice Calcita Volleyja po neuspešnem poskusu preboja v ligo prvakinj evropsko pot nadaljujejo v pokalu Cev. Tudi tu pa so bila na prvi tekmi 1/16 finala neuspešne, v Kamniku so jih premagale odbojkarice Olympiacosa iz Pireja, ki so bile boljše s 3:1 (18, -20, 27, 20). Povratna tekma bo naslednji torek v Pireju.

DALLAS - Košarkarji Dallasa so ponoči v severnoameriški ligi NBA premagali Oklahomo City s 121:114, prekinili serijo dveh porazov in dosegli 14. zmago v sezoni. Po tekmi počitka zaradi lažje poškodbe stegenske mišice je vnovič blestel Luka Dončić z 38 točkami in 11 skoki, za trojni dvojček sta mu zmanjkali dve podaji.

ad/ic/tb/ag/tb
© STA, 2022