Pregled - Slovenija, 13. 12. (torek)

Ljubljana, 13. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 13. decembra.

STRASBOURG - Premier Robert Golob je nagovoril poslance Evropskega parlamenta ter opozoril, da je ta teden ključen glede ukrepanja EU proti visokim cenam energentov. Bruselj je pozval k odločnejšim ukrepom na področju energije, izpostavil pa je tudi, da mora unija državljanom Bosne in Hercegovine dati priložnost za evropsko prihodnost. V govoru se je poleg tega osredotočil še na zeleni prehod ter izrazil trdno zavezanost vladavini prava. Premier se je ob prihodu v Evropski parlament srečal s predsednico te institucije Roberto Metsola, kasneje pa tudi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. V razpravi so predstavniki političnih skupin Golobu namenili tako pohvale kot tudi kritike, slednje predvsem iz vrst EPP in povezane z aktualnim dogajanjem v Sloveniji.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je šestim predstavnikom slovenske osamosvojitve na slovesnosti vrnil odlikovanja, ki so jih z odprtim pismom simbolično zavrnili 21. junija 1993. Prvak prve slovenske vlade Lojze Peterle se je ob tem Pahorju zahvalil za vse poklone slovenski osamosvojitvi. Prvi predsednik republike Milan Kučan je ob tem izrazil presenečenje. Novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar pa je zapisala, da bi sama vrnitev odlikovanj omogočila, ponovna slovesna podelitev pa je po njenem mnenju neprimerna. Napovedala je, da bo država pod njenim vodenjem usmerjena v prihodnost.

STRASBOURG - Premier Robert Golob je v skopem odzivu po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar zatrdil, da "ga niti za sekundo ne skrbi", da bi bila stabilnost koalicije ali vlade ob tem kakorkoli ogrožena. O temah, ki se tičejo notranje politike, bo sicer več povedal v sredo na redni seji DZ, je napovedal.

LJUBLJANA - Slovenska vojska je v operativno uporabo prevzela 40 taktičnih tovornih vozil 8x8 proizvajalca Rheinmetall MAN, ki jo je od Nemčije prejela v okviru krožne menjave za 28 tankov M55S, ki jih je ministrstvo kot vojaško pomoč namenilo Ukrajini. SV je prevzela tudi 38 lahkih kolesnih vozil 4x4 oshkosh. Vozila oskosh pa je Slovenija kupila od ZDA po načelu država državi. Gre za zametek srednje bataljonske bojne skupine, je dejal obrambni minister Marjan Šarec.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta bili določbi iz zakonov o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za leti 2016 in 2017, po katerih je bilo število dni letnega dopusta v javnem sektorju omejeno na 35 dni, v neskladju z ustavo. Zakonski določbi sicer ne veljata več.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zavrnil očitke, da naj bi ministrstvo z reorganizacijo krčilo mrežo nujne medicinske pomoči. Poudaril je, da je predlog, ki je zaokrožil v javnosti, zgolj delovni dokument, o katerem se mora stroka še uskladiti. Cilj prenove mreže je med drugim razmejiti delo specialistov družinske in urgentne medicine. Bešič Loredan tudi ni zadovoljen z vodenjem ZD Ljubljana, ki ga je nedavno zapustilo več družinskih zdravnikov. Poudaril je, da so za urejanje primarnega zdravstva odgovorne občine.

LJUBLJANA - Pred prenovo osrednje stavbe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so v soboto v prostore diagnostično-terapevtskega servisa preselili klinični oddelek za anesteziologijo in intenzivno terapijo, ki ima 23 postelj. Preselili so tudi oddelka za kirurgijo srca in ožilja ter za intenzivno interno medicino, ki imata zdaj vsak po 14 postelj.

BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, se niso uspeli dogovoriti o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina, je po zasedanju povedal slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer. Poudaril je, da so sicer dosegli velik napredek in so blizu cilja, a dogovora še ni. O tem bodo zdaj v četrtek predvidoma razpravljali voditelji EU. Nesoglasja ostajajo predvsem pri višini omejitve cene, je dejal minister. Zadnji kompromisni predlog predvideva, da bi se mehanizem sprožil, če bi razlika glede na globalne cene znašala 35 evrov, saj bi s tem še vedno zagotavljali zanesljivost dobave s plinom. Slovenija se s tem strinja, zadovoljna pa je tudi s pogojem, da bi se mehanizem sprožil, če bi cena tri dni presegala določeno vrednost.

BRUSELJ - Če bodo voditelji EU na četrtkovem vrhu BiH podelili status kandidatke za članstvo v uniji, bo to tudi velik uspeh slovenske diplomacije, je po zasedanju ministrov za evropske zadeve dejal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin. Kot je še povedal, so ministri opravili tudi razpravo o poročilu Evropske komisije o vladavini prava z julija letos za Slovenijo. Evropska komisija je potrdila, da je bilo v Sloveniji v zadnjih šestih mesecih na področju vladavine prava narejeno zelo veliko, je zatrdil in napovedal nadaljevanje reform.

TRST - Italija je zaradi vse več nezakonitih migrantov, ki v državo pridejo iz Slovenije, napovedala okrepitev nadzora vzdolž obmejnega pasu Furlanije - Julijske krajine (FJK). Hkrati bodo v dogovoru s slovensko policijo izvajali nadzor z mešanimi patruljami, je odločila deželna konferenca organov javne varnosti FJK. Po podatkih italijanskih obmejnih oblasti naj bi število nezakonitih prečkanj meje med Slovenijo in Italijo naraslo za 57 odstotkov glede na lani.

LJUBLJANA - Vojaška sindikata predsednika vlade Roberta Goloba pozivata, naj ustavi postopek sprejemanja novele zakona o službi v Slovenski vojski oz. naj se zakon popravi do te mere, da bo skladen s splošnimi nacionalnimi predpisi iz delovnega področja in odločitvami sodišč. Dodala sta, da se obrambno ministrstvo na njune pozive ni odzvalo. Predlogu zakona nasprotujeta, saj je v nasprotju z direktivo EU o določenih vidikih organizacije delovnega časa.

LJUBLJANA - Evropska komisija je potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027. "Sloveniji smo zagotovili dostop do 3,26 milijarde evrov. Država bo imela skupaj z nacionalnim sofinanciranjem v tem obdobju na voljo približno štiri milijarde evrov," je dejal minister za razvoj in kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Objava prvih javnih razpisov za sredstva novega finančnega obdobja je predvidena v prvi polovici leta 2023.

LIPICA - Na pobudo slovenskih zamejskih gospodarskih organizacij iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske so podpisali dogovor o ustanovitvi Zamejske gospodarske koordinacije. Njen namen je medsebojno povezovanje, mreženje, sodelovanje ter izmenjava informacij, znanja in dobrih praks skupnega gospodarskega ekosistema. Slovenija 30 odstotkov blagovne menjave ustvari s sosednjimi državami, za kar imajo po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana veliko zaslug tudi stiki in pomoč zamejskih Slovencev.

DIVAČA - Robert De Lucia, ki je v drugem krogu županskih volitev v Občini Divača po končnih podatkih občinske volilne komisije prejel 22 glasov manj od Alenke Štrucl Dovgan, je zaradi domnevnih nepravilnosti napovedal pritožbo na upravno sodišče. Njegov cilj je, da bi se volitve drugega kroga razveljavile in ponovile.

KRANJSKA GORA - V nesreči z nevarno snovjo, do katere je prišlo v hotelu Best Western v Kranjski Gori, sta se poškodovali dve osebi, ki so ju oskrbeli reševalci. Eno osebo so z reševalnim vozilom prepeljali v zdravstveno ustanovo, njeno življenje ni ogroženo, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Vodja Best Western Hotela Kranjska Gora Dejan Steiner je medtem za časnik Dnevnik pojasnil, da je do dogodka prišlo zaradi tehnične okvare pri dobavi bazenskih kemikalij. Težave z dihanjem naj bi imelo več ljudi.

MARIBOR/LJUBLJANA - Predstavniki Policijske uprave Maribor in UKC Maribor so pozvali uporabnike pirotehničnih sredstev, da če ta že uporabljajo, naj jih ne kupujejo na črnem trgu in naj jih uporabljajo v skladu z navodili ter na varen način. Posledice poškodb so namreč lahko zelo hude. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je v ponedeljek na območju Logatca mlajši osebi v roki eksplodiral pirotehnični izdelek in jo huje poškodoval.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kulturo je potekal mednarodni posvet o preprečevanju spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi. Razpravljavci so bili enotnega mnenja, da so sistemske rešitve ključnega pomena. Prav v ta namen naj bi še letos nastal akcijski načrt, a bo potreben prvi korak - zbrati podatke, ki jih Slovenija zaenkrat nima.

LJUBLJANA - Pri založbi Mladinska knjiga so predstavili dve pesniški novosti. Pod naslovom Štirinajstica je izšla antologija slovenskega soneta, pod naslovom Nostalgija ostanka pa izbor pesmi hrvaškega pesnika Ivana Slamniga. Obe sta izšli po izboru pisatelja, pesnika in prevajalca Petra Svetine.

np/jvo/lem/jav/bg/np
© STA, 2022