Pregled - šport, 9. 12. (petek)

Ljubljana, 9. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 9. decembra.

DOHA - Hrvaška in Argentina je prvi polfinalni svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. Obe ekipi sta si v četrtfinalu uvrstili po streljanju enajstmetrovk, Hrvaška je bila boljša od Brazilije, Argentina pa od Nizozemske. Na tekmi med Hrvati in Brazilci v rednem delu golov ni bilo, v podaljšku so Brazilci prek Neymarja, izenačil je Bruno Petković, Argentinci pa so z goloma Nahuel Molina in Lea Messija z enajstmetrovke vodili vse do 80. minute, Wout Weghorst pa je v zaključku z dvema goloma izenačil.

TITISEE-NEUSTAD - Najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Anže Lanišek je v nemškem Titisee-Neustadtu ugnal vso konkurenco in osvojil svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu. Na drugo mesto se je s petega po prvi seriji prebil najboljši skakalec to sezono Poljak Dawid Kubacki, tretji je bil Nemec Karl Geiger.
V finalu so sicer nastopili le trije slovenski skakalci. Timi Zajc je s 15. mesta po polovici tekme v finalu napredoval na 12. mesto, Žiga Jelar pa je bil na koncu 16., kar je njegova najboljša uvrstitev to sezono.
Peter Prevc, ki je v prvi seriji nastopil v zelo slabih razmerah, je ostal brez finala na 33. mestu, Lovro Kos pa je bil 36. Že v kvalifikacijah je obstal Domen Prevc.V soboto ob 11.45 bo v Nemčiji na sporedu tekma mešanih ekip, v nedeljo pa obe posamični preizkušnji.

HOCHFILZEN - Norvežan Johannes Thingnes Boe je zmagal tudi na današnji sprinterski tekmi biatlonskega svetovnega pokala v avstrijskem Hochfilznu. S tretjo zmago v sezoni in 55. v karieri ima petkratni olimpijski prvak lepo izhodišče tudi za zmago na nedeljskem zasledovanju.Boe, prvi favorit sezone, si je s strelsko ničlo priboril kar 43 sekund prednosti pred Francozom Emilienom Jacquelinom in 46,9 pred rojakom Sturlo Holmom Lagreidom, ki sta po enkrat zavila v kazenski krog.Najboljši med Slovenci je bil spet Fak s 25. mestom, a glede na en kazenski krog s kar velikim zaostankom skoraj 1:50 minute. Do točk je z eno napako na strelišču in 31. mestom prišel še najmlajši v slovenski vrsti Planko, ki je potrdil napredek v pripravljalnem obdobju in se v eliti povzpel najvišje v karieri. Alex Cisar je bil 46., Anton Vidmar 52. in Miha Dovžan je z 72.

BEITOSTOELEN - Slovenska smučarska tekačica Eva Urevc je z 31. mestom v kvalifikacijah za las zgrešila izločilne boje sprinta v norveškem Beitostoelnu. Za zmagovalko kvalifikacij Švicarko Nadine Fähndrich je zaostala za 10,55 sekunde, 30. mesto, ki bi ji še zagotovilo nastop v četrtfinalu, pa je zgrešila le za 24 stotink sekunde.Anita Klemenčič je kvalifikacije sklenila na predzadnjem, 58. mestu z zaostankom 29,17 sekunde.V moški konkurenci je bil najhitrejši Francoz Jules Chappaz. Edini Slovenec Miha Šimenc je prav tako na koncu ostal brez izločilnih bojev na 33. mestu. Trideseterico je zgrešil za 42 stotink sekunde, za Francozom pa je zaostal za 5,31 sekunde.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 26. kroga lige ICEHL izgubili z ekipo Black Wings Linz s 4:5.
Za domače je dvakrat zadel Gregor Koblar, po enkrat pa Rok Kapel in Chris Dodero. Tekmo s Salzburgom, ki bi morala biti čez teden dni v Tivoliju, so na željo avstrijske ekipe prestavili, tako da naslednja tekma zeleno-bele čaka 18. decembra, ko bodo gostovali pri trenutno vodilnem Innsbrucku.

RADOMLJE - Nermin Bašić ni več trener nogometnega kluba Kalcer Radomelje, je slovenski prvoligaš sporočil na družbenih omrežjih. Obe strani sta sporazumno prekinili pogodbo, so še zapisali. Devetintridesetletni bosanski strateg je bil na klopi Radomelj leto in pol."Vodstvo kluba in prvi trener članskega moštva Nermin Basić sta sporazumno prekinila pogodbo. Skupaj smo ocenili, da je v tem trenutku to najboljša odločitev za klub," je ob tem dejal predsednik kluba Matjaž Marinšek. Zadnjo tekmo jesenskega dela prvenstva proti Celju bo vodil strokovni štab članske ekipe na čelu z Amirjem Botonjićem in Rokom Hanžičem, so še sporočili.

BARCELONA - Košarkarji Barcelone so doživeli nepričakovan poraz. Na domačem parketu so izgubili z Asvelom s 74:75. Katalonci so prekinili serijo petih domačih zmag, Francozi pa so po petih zaporednih porazih dosegli skupno četrto zmago v dvanajstih nastopih.Slovenski reprezentant v dresu Barcelone Mike Tobey je igral dobrih trinajst minut in zbral štiri točke in tri skoke. Poraz je pri Baskonii doživel tudi Bayern München (78:53) - Žan Mark Šiško ni bil v postavi, Anadolu Efes je upravičil vlogo favorita v Kaunasu (86:60), Olympiacos pa je visoko nadigral Virtus Bologno (117:71).

ic/tb/ag/zza/lr/alz/nem/ic
© STA, 2022