Pregled - Slovenija, 9. 12. (petek)

Ljubljana, 9. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 9. decembra.

LJUBLJANA - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je, kot je napovedala, premierju Robertu Golobu po vrnitvi s službene poti v Bruslju poslala odstopno izjavo, so za STA potrdili na ministrstvu. Golob je že napovedal, da jo bo sprejel, saj je izgubila njegovo zaupanje. Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi pa je za medije potrdil, da so na komisiji prejeli prijavo notranje ministrice o političnih pritiskih na delo policije in da bodo zadevo obravnavali prednostno. Ob tem opozarja, da vsaka politična sugestija še ni politični pritisk, sam pa se bo iz postopka izločil.

BRUSELJ - Za januar s strani sindikata Fides napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov je nepotrebna, je ob robu zasedanja ministrov EU za zdravje v Bruslju dejal minister Danijel Bešič Loredan. Sam sicer pričakuje, da bodo sindikati podpisali parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu, ki vključuje tudi zdravnike. Mladi zdravniki Slovenije pa so v odzivu na izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, v kateri je namignila, da zdravniki bolnikov ne postavljajo na prvo mesto, izrazili nezadovoljstvo.

LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, naslednjega v nizu zakonskih ukrepov za spopad z energetsko krizo. Med drugim prinaša določila za varčevanje z energijo, spodbuja naložbe v obnovljive vire energije, omogoča regulacijo cene ogrevanja in subvencioniranje nakupov peletov. Za financiranje ukrepov v času energetske draginje predvideva prenos presežnih prihodkov elektroenergetskih družb v proračun.

LJUBLJANA - DZ je vnovič podprl novelo zakona o dohodnini, ki med drugim določa ustavitev zviševanja splošne olajšave. Ponovno odločanje so zahtevali državni svetniki, ki v noveli vidijo korak k nižjim neto plačam, od vlade pa pričakujejo, da z ustrezno dohodninsko politiko prispeva k omilitvi poslabšanja položaja gospodinjstev. Tokrat so bili potrebni glasovi večine vseh poslancev. Za je glasovalo 49 poslancev koalicije, proti je bilo 24 poslancev opozicije.

LJUBLJANA Predlagane spremembe zakona o finančni upravi, ki bi finančnim inšpektorjem med drugim pod posebnimi pogoji omogočile uporabo sledilnih naprav, bi močno povečale učinkovitost nadzora nezakonitih pošiljk, so poudarili na Finančni upravi RS. Očitke, da bi šlo za pretirana pooblastila, odločno zavračajo. Ob tem so predstavili nedavni zaseg večje količine tobaka, s čimer so preprečili davčno utajo v višini 460.000 evrov.

LJUBLJANA - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pred svetovnim dnevom človekovih pravic, 10. decembrom, tudi letos z mirnim shodom pred poslopjem DZ opozorila na pomen dostojnega dela in plačila. Predstavnike zveze je ob tem sprejela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Od nje si želijo, da svoj položaj izkoristi tudi za zavzemanje za socialni dialog ter podporo zakonom, ki bi izboljšali delavske pravice.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji v sedmem popisu 5. decembra stala 45,13 evra, kar je sedem odstotkov več kot ob prejšnjem popisu 24. novembra, a še vedno deset odstotkov manj kot ob prvem popisu. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico se je zmanjšala na 3,91 evra.

BOHINJ/ŠMARTNO PRI SLOVENJ GRADCU - Na nekaterih smučiščih se je začela smučarska sezona. Naprave so zagnali na Voglu, Kopah in Mariborskem Pohorju, v soboto jih bodo tudi na Krvavcu in v ponedeljek na Rogli. V Kranjski Gori naj bi smučišče odprli 17. decembra, na Kaninu in Golteh pa predvidoma 23. decembra.

LJUBLJANA - Slovenski in avstrijski predsednik Borut Pahor in Alexander van der Bellen sta izpostavila odlične odnose med državama in tudi osebne prijateljske odnose. Sta se pa strinjala, da bi Avstrija morala narediti več glede uresničevanja pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Avstrijski predsednik je obenem ponovil, da si Avstrija prizadeva za uradno priznanje nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot dela slovenske družbe. To je bil zadnji uradni obisk kakega tujega državnika v Sloveniji v mandatu predsednika Pahorja. Predsednika sta ob tej priložnosti drug drugemu podelila najvišji državni odlikovanji, avstrijski gost pa se je med drugim neformalno sestal tudi z novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar. Popoldne sta predsednika na ptujskem gradu postavila klop prijateljstva med državama.

LUANDA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se v Angoli udeležuje 10. zasedanja voditeljev držav in vlad Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav (OAKPS). V nagovoru na vrhu je izpostavila zavezanost Slovenije prijateljstvu in solidarnosti z Afriko. Predstavila je tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024-2025 in poudarila pomen zavzemanja za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje. Ob robu vrha ima poleg tega na programu več dvostranskih srečanj z zunanjimi ministri OAKPS.

WASHINGTON - Vodja SDS Janez Janša se udeležuje več srečanj konservativcev, med drugim foruma Globalnega zavezništva desne sredine (IDU), ki ga je avgusta imenovalo za častnega člana svetovalnega odbora. Forum IDU vsako leto združuje konservativne politike iz sveta, ki razpravljajo o aktualnih problemih. Janša se je v četrtek udeležil razprave o vojni v Evropi in obnovi ozemeljske celovitosti Ukrajine ter glede na objavo na Twitterju govoril o nujnosti nadaljnje širitve zveze Nato. Danes bo gost na sprejemu pred sobotno gala večerjo Kluba mladih newyorških republikancev, na katerem bo beseda tekla o ameriški in transatlantski politiki.

MARIBOR - V Skupnosti občin Slovenije so se odzvali na predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči, ki med drugim predvideva ukinitev urgentnih ambulant v nekaterih zdravstvenih domovih. V skupnosti temu nasprotujejo in napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev, da to preprečijo.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da bo vlada izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja obravnavala in sprejela na eni prvih sej v novem letu. Zatem jih bo predstavila sindikatom, v januarju načrtuje tudi več javnih posvetov na to temo. Iz sindikatov so namreč vlado danes pozvali k uresničitvi danih zavez. V pogajalski skupini predstavnikov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pa medtem pozivajo vlado, da naj preneha kršiti oktobrski dogovor in začne njegovo realizacijo, skladno z določenimi roki. Kot so namreč navedli v pismu vladni strani, ta med drugim zamuja z izhodišči za pogajanja za prenovo plačnega sistema.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ glede sumov nezakonitega financiranja političnih strank je zaslišala župana Lendave Janeza Magyarja in župana Vrhnike Daniela Cukjatija. Oba sta zanikala, da bi kampanjo pred volitvami v DZ financirala preko zakupa objav v medijih, ki jih izdajajo Nova obzorja, katerih 30 odsotni lastnik je stranka SDS.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je odločilo, da določba zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki se nanaša na obdelavo podatkov o letalskih potnikih (PNR) za namene preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja in pregona terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj, ni v neskladju z ustavo. Ureditev je izpodbijal Varuh človekovih pravic.

LJUBLJANA - Oblikovalec Niko Kralj je leta 1976 zasnoval didaktično igračo Konstrukta. Kot so zapisali v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), kjer so projekt danes predstavili, je Konstrukta preprosta, a domišljena, trpežna in pristna lesena didaktična igrača za vse generacije. Njena proizvodnja ni nikoli stekla, sedaj pa pod okriljem MAO prihaja na trg.

LJUBLJANA - V parku pred Arhivom Republike Slovenije je na ogled razstava z naslovom Ko so nam zvezde naklonjene... Zgodovina jezuitskega kolegija v Ljubljani. Postavitev, ki predstavlja 176-letno delovanje jezuitskega kolegija v Ljubljani, ki so ga vodili patri jezuiti, bo na ogled bo predvidoma do konca aprila prihodnje leto.

KOSTANJEVICA NA KRKI - V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so predstavili enoletni projekt in poseg restavriranja ene najstarejših lesenih skulptur tamkajšnje Forme vive na prostem. Gre za leta 1961 izdelano in od časa ter vremena precej načeto veliko plastiko Japonski festival japonskega kiparja Eisakuja Tanaka.

TRST - V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu je bila premiera monodrame Pina in Pierpaolo, ki je poklon stoletnici rojstva italijanskega režiserja Piera Paola Pasolinija. Njegove furlanske korenine so se v določenem trenutku njegovega življenja dotaknile slovenske avtohtone jezikovne in kulturne skupnosti Furlanije-Julijske krajine.

ap/sk/av/kb/blm/vb/msc/tib/akt/lem/da/moz/spc/lte/tz/tzu/sag/vte/lad/jes/jav/mc/bg/maa/jvo/ap
© STA, 2022