Pregled - svet, 8. 12. (četrtek)

Ljubljana, 8. decembra - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 8. decembra.

BRUSELJ - Notranji ministri EU so potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023. Država, ki je članica EU od julija 2013, bo tako postala 27. članica schengna. Ministri so medtem zavrnili vstop Bolgarije in Romunije. Avstrija je glasovala proti članstvu obeh, Nizozemska pa proti članstvu Bolgarije.

ABU DABI - Ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner, ki so jo v Rusiji obsodili na devet let zaporne kazni, so izpustili iz zapora. Na letališču v Abu Dabiju so jo izmenjali z ruskim trgovcem z orožjem Viktorjem Butom, ki je bil zaprt v ZDA. Predsednik ZDA Joe Biden je sporočil, da je košarkarska zvezdnica na varnem in na poti v ZDA.

TEHERAN - V Iranu so izvedli prvo usmrtitev zapornika, ki je bil obsojen na smrt zaradi sodelovanja v protestih, ki Iran pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju sredi septembra. V svetu so se zvrstili številni ogorčeni odzivi, med drugim so dejanje obsodile ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija.

LIMA - Levičarski predsednik Peruja Pedro Castillo je v sredo skušal razpustiti parlament in uvesti samovlado z odloki. Člani kongresa, v katerem ima večino opozicija, so ga nato odstavili in bil je pridržan. Na položaj prve predsednice v zgodovini te države je medtem že prisegla dosedanja podpredsednica Dina Boluarte.

MÜNCHEN - Začelo se je sojenje v eni največjih prevar v Nemčiji v zadnjih desetletjih. Pred sodnika je stopil nekdanji prvi mož nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard Markus Braun, ki je skupaj s sodelavcema obtožen vzpostavitve kriminalne združbe, ponarejanja poslovnih bilanc in goljufanja posojilodajalcev.

WASHINGTON - Po senatu konec novembra je tudi predstavniški dom kongresa potrdil predlog zakona o zaščiti porok med pari istega spola in pari različnih ras. Zakon sedaj čaka le še na podpis predsednika Joeja Bidna. V predstavniškem domu je za predlog zakona skupaj z demokrati glasovalo 39 republikancev, v senatu pa novembra 12.

BERLIN - Nevarnost, da bi Rusija v vojni v Ukrajini uporabila jedrsko orožje, se je po zaslugi mednarodnega pritiska za zdaj zmanjšala, je v intervjuju za več nemških časnikov, ki so del medijske skupine Funke, ocenil nemški kancler Olaf Scholz. Hkrati je izrazil upanje, da bo Nemčija v naslednjih petih letih razvila protiraketni ščit.

DŽAKARTA - V Indoneziji so v sredo predčasno, po dobri polovici izrečene kazni, iz zapora izpustili enega od glavnih obsojencev za bombne napade na Baliju leta 2002, v katerih je bilo ubitih več kot 200 ljudi, med njimi številni tuji turisti. V Avstraliji so ob tem izrazili ogorčenje in pozvali, da mora izpuščeni Umar Patek ostati pod stalnim nadzorom.

RIJAD - Kitajski predsednik Xi Jinping se je v Savdski Arabiji srečal s tamkajšnjim prestolonaslednikom in de facto voditeljem monarhije Mohamedom bin Salmanom. Xi je tridnevni obisk začel v sredo, v savdski prestolnici Rijad pa se bo srečal še s kopico arabskih voditeljev, ki se bodo tam udeležili mednarodnih vrhov z udeležbo Kitajske.

KATMANDU - Stranka Nepalski kongres (NC) je relativna zmagovalka novembrskih volitev, a je njena vladajoča koalicija petih strank ostala brez večine v 275-članskem parlamentu, je razbrati iz volilnih izidov, ki jih je v sredo objavila volilna komisija. Po vsem sodeč se bo v himalajski državi posledično nadaljevalo dolgo obdobje politične nestabilnosti.

KOEBENHAVN - Danski zdravstveni odbor je objavil nove smernice, s katerimi je covid-19 izenačil z boleznimi, kot je gripa. To pomeni, da prebivalcem ne priporočajo več, da se po pozitivnem izvidu testa na covid-19 za najmanj štiri dni samoizolirajo. Vseeno pa poudarjajo, da morajo ljudje ostati doma, če se počutijo slabo, ne glede na to, s čim so se okužili.

NEW YORK - Zaposleni pri znamenitem ameriškem časniku New York Times so minuto čez polnoč pričeli z enodnevno stavko. Odločitev o prvi takšni delavski akciji v več kot 40 letih je bila sprejeta po tem, ko uprava s sindikatom ni uspela skleniti dogovora o ustreznem zvišanju plač in več ostalih zadevah, zaradi česar je 1100 zaposlenih prekinilo z delom.

SOLUN - V Grčiji so že drugi dan zapored potekali protesti romske mladine proti policijskemu nasilju v državi. Proteste je sprožil ponedeljkov incident, v katerem je policist na motorju med pregonom v glavo ustrelil 16-letnega Roma Kostasa Fragulisa. Kritično ranjenega 16-letnika trenutno zdravijo v bolnišnici v Solunu.

spo/spo
© STA, 2022