Pregled - Slovenija, 8. 12. (četrtek)

Ljubljana, 8. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 8. decembra.

LJUBLJANA - Policija je na svoji spletni strani objavila delno anonimizirano poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnih političnih pritiskih, ki ga je od njega zahteval premier Robert Golob. Vpliv politike na delo policije se po njegovih navedbah kaže pri zahtevah po kadrovanju in razrešitvah določenih oseb mimo pravil. Na ponovno zaprosilo Goloba so na policiji v dodatnem pojasnilu navedli, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je zavrnila očitke o političnih pritiskih na delo policije nanizanih v dopisih v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in notranje ministrice Tatjane Bobnar. Generalnega direktorja policije na predlog notranjega ministra imenuje vlada, policija je le operativno samostojna in avtonomna, od politike pa ni tudi kadrovsko neodvisna, je dejala. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar je ocenil, da z vabilom predsednika vlade generalnemu direktorju policije na pogovor ni nič narobe.

BRUSELJ - Notranja ministrica v odhajanju Tatjana Bobnar je med razlogi za napovedan odstop navedla, da premier Robert Golob ni želel potrditi članov njene ekipe. Po zaostritvi odnosov pa je premier Bobnarjevi kot možnost za povrnitev zaupanja ponudil, da iz policije "odpusti določeno osebo", na kar, kot je dejala, ni pristala.

BRUSELJ - Notranji ministri EU so potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023. Slovenija je ob tem podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo. Svojo izjavo, v kateri arbitražne razsodbe ne priznava, je podala tudi Hrvaška. Notranja ministrica Tatjana Bobnar je izrazila pričakovanje, da bo Hrvaška dosledno izpolnjevala svoje obveznosti v zvezi z varovanjem zunanje meje.

LJUBLJANA - Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je odločitev Fidesa neutemeljena.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor javnih financ je razpravljala o razlogih za državno dokapitalizacijo skupine HSE v višini skoraj 500 milijonov evrov. Po pojasnilih finančnega ministra Klemna Boštjančiča gre za premostitev likvidnostnih težav HSE, sredstva naj bi vrnili do konca leta 2024. Generalni direktor HSE Tomaž Štokelj je pojasnil, da so pomoč potrebovali zaradi letošnje slabe hidrologije ter težav Premogovnika Velenje. Vlada je sicer prav na tokratni seji omogočila drugi del dokapitalizacije v višini 192 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Vlada je za generalnega direktorja finančne uprave imenovala Petra Gruma, ki je upravo doslej vodil kot vršilec dolžnosti. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil v soboto.

LJUBLJANA - Vlada je soglašala s pripojitvijo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in se seznanila s pogodbo o pripojitvi, ki sta jo sklenili omenjeni družbi. Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je opredelil delovanje DUTB, predvideva, da bo t. i. slaba banka konec leta 2022 prenehala obstajati, premoženje ter pravice in obveznosti pa se bodo prenesle na SDH.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila postopek glede domnevnih nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila in energetske prenove glavne stavbe UKC Ljubljana, saj v predhodnem preizkusu ni zaznala kršitev protikorupcijskega zakona. Je pa zaznala tveganja in zato ministrstvu za zdravje izdala priporočila za ravnanje v prihodnje.

LJUBLJANA - Ustavna komisija je ustanovila strokovno skupino, ki bo komisiji nudila pomoč pri obravnavi predloga za ustavne spremembe glede imenovanja sodnikov. Na podlagi predlogov poslanskih skupin jo bodo sestavljali Dino Bauk, Janez Pogorelec, Ciril Ribičič in Aleš Zalar. Proti imenovanju strokovne skupine so bili v SDS.

LJUBLJANA - Državni proračun je po prvih izračunih finančnega ministrstva v 11 mesecih tega leta zabeležil 11,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se zmanjšali za šest odstotkov na 11,8 milijarde evrov. Primanjkljaj se je tako oblikoval pri 560,8 milijona evrov.

LJUBLJANA - Vlada je prižgala zeleno luč postopkom za nakup štirih manjših letal za gašenje, z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Naložba bo večinoma financirana iz kohezijskega sklada. Gasilcem na intervenciji ob požaru na Socerbu je vlada iz proračunske rezerve povrnila tudi stroške intervencije.

BRDO PRI KRANJU - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je za obrtnika leta 2022 razglasila Leona Kranjca iz podjetja Klin, podjetnik leta pa je postal Ivan Cajzek iz podjetja GIC Gradnje. Podjetje Klin iz Logatca, ki ga vodi Kranjc, se ukvarja z izdelavo in vgrajevanjem dimniških sistemov ter prodajo in montažo kaminskih peči. Družinsko podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine pa izvaja različne gradbene in inženirske projekte.

LJUBLJANA - Na ljubljanskem okrožnem sodišču je steklo novo, zdaj že tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Ker je tožilstvo spremenilo obtožnico, obtoženi še niso podali zagovora, njihovi zagovorniki pa sodišču predlagajo, naj najprej odloči o izločitvi dokazov, ki so po mnenju obrambe nezakoniti.

LJUBLJANA - Slovenijo bo na tekmovanju za pesem Evrovizije maja prihodnje leto zastopala skupina Joker Out, je razkrila RTV Slovenija. Letošnjega predstavnika so izbrali neposredno, izbira pa glede na trenutno priljubljenost zasedbe ni bila težka. Peterica se bo na evrovizijski oder v Liverpool podala po zmago.

sk/av/kb/blm/vb/msc/tib/akt/lem/da/moz/spc/lte/tz/tzu/sag/vte/lad/jes/sk
© STA, 2022