Pregled - svet, 7. 12. (sreda)

Ljubljana, 7. decembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 7. decembra.

BERLIN - Nemška policija je v enajstih od 16 zveznih dežel, pa tudi v Avstriji in Italiji, izvedla racije in aretirala 25 domnevnih članov skrajno desnega gibanja Državljani rajha, osumljenih načrtovanja državnega udara. Med drugim naj bi načrtovali strmoglavljenje vlade in teroristični napad na parlament, je sporočilo nemško zvezno tožilstvo. Pridržani so obtoženi, da so najpozneje do konca novembra lani ustanovili teroristično celico, ki si je zastavila cilj, da bo premagala obstoječo državno ureditev v Nemčiji in jo nadomestila s svojo. Po izvedenem državnem udaru pa bi enega od aretiranih osumljencev imenovali za novega voditelja Nemčije.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala deveti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Predlog vključuje prepoved izvoza dronov Rusiji in tretjim državam, ki bi jih lahko dobavile Moskvi, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Predlaga tudi uvrstitev ruske vojske na seznam sankcioniranih. Obenem želi komisija uvesti dodaten nadzor in omejitve izvoza blaga, med drugim za dobrine za dvojno uporabo. Nov sveženj sankcij bodo zdaj obravnavale države članice.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru na letnem zasedanju kremeljskega sveta za človekove pravice dejal, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le v primeru, če bo napadena. Ob tem je zahodne medije in organizacije obtožil protiruske nastrojenosti ter ocenil, da se bo vojna v Ukrajini verjetno zavlekla. "Od naših 300.000 mobiliziranih borcev in branilcev domovine jih je 150.000 na območju, kjer potekajo vojaške operacije, približno 77.000 jih je v bojnih enotah," je dejal ruski predsednik in ob tem obljubil, da novega vala mobilizacije ne bo.

BRUSELJ - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je opozoril, da si Rusija med zimo prizadeva omejiti spopade v Ukrajini, da bi si opomogla in naslednjo pomlad sprožila novo obsežno ofenzivo. Hkrati meni, da pogojev za mirno rešitev konflikta za zdaj še ni, saj Rusija ni pripravljena spoštovati suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine. Da se bodo spopadi v prihodnjih mesecih verjetno nadaljevali v zmanjšanem tempu, saj si obe strani prizadevata obnoviti svoje sile, so nedavno sporočile tudi ZDA.

ATLANTA - V ameriški Georgii je v drugem krogu volitev za položaj v zveznem senatu demokratski senator Raphael Warnock v torek premagal republikanskega izzivalca Herschla Walkerja, so po večini preštetih glasov pokazale projekcije ameriških televizij. Demokrati so tako po vmesnih volitvah svojo večino v senatu povečali na 51 proti 49.

PEKING - Kitajske oblasti so naznanile sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 po vsej državi. Med drugim se bodo okužene osebe brez simptomov oziroma z blagimi simptomi sedaj lahko samoizolirale doma, obseg in pogostost množičnega testiranja pa se bosta zmanjšala.

KABUL - V mestu Farah na zahodu Afganistana so javno usmrtili Afganistanca, obsojenega zaradi umora, so sporočile talibanske oblasti. Gre za prvo uradno potrjeno tovrstno usmrtitev v državi, odkar so se talibani avgusta lani vrnili na oblast. Afganistanski vrhovni vodja Hibatula Ahundzada je novembra zaukazal polno izvrševanje islamskega prava v državi, kar vključuje javne usmrtitve, kamenjanja, bičanja in amputacije udov tatov.

VARŠAVA - Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je v torek sporočil, da bo Poljska vendarle sprejela nemške sisteme zračne obrambe patriot, potem ko je večkrat pozval Berlin, naj jih namesto tega namesti v zahodno Ukrajino. Podrobnosti, kot so možne lokacije namestitve sistema na Poljskem, za zdaj še niso znane.

BUDIMPEŠTA - Madžarska vlada je v torek zvečer po razmahu panike med prebivalci zaradi pomanjkanja goriva odpravila cenovno kapico za to dobrino. Krivdo za težave je ob tem znova pripisala Evropski uniji, ki je z uvedbo sankcij proti Rusiji po njenem mnenju povzročila velike motnje v dobavi energentov.

BARCELONA - V trčenju dveh vlakov na obrobju Barcelone je bilo poškodovanih več kot 150 potnikov, so sporočile reševalne službe. Tri osebe so odpeljali v bolnišnico, večina pa je utrpela le lažje poškodbe. Vlaka sta potovala v isto smer in naj bi trčila, ko je eden od njiju stal na postaji.

BUENOS AIRES - Podpredsednico Argentine Cristino Kirchner je sodišče v torek zaradi korupcije obsodilo na šest let zaporne kazni in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Kirchner obtožbe, ki se nanašajo na njeno predsedovanje od leta 2007 do leta 2015, zavrača. Zaenkrat jo pred odhodom v zapor ščiti imuniteta, pritožbeni postopek pa naj bi trajal več let.

NEW YORK - Newyorška porota je Trumpovo organizacijo v torek spoznala za krivo v 17 točkah obtožnice, ki ji je očitala davčne in druge goljufije ter prevare. Porota je sklenila, da je podjetje res pomagalo sebi in vodilnim uslužbencem pri izogibanju davkom tako, da je namesto plač zagotavljalo druge ugodnosti.

WASHINGTON - Ameriški zvezni sodnik je v torek zavrnil tožbo proti savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija. Sodnik je potrdil pravno mnenje vlade predsednika Joeja Bidna, da je princ zaradi svojega položaja imun pred pregonom ali tožbami v ZDA, pripomnil pa, da so obtožbe o vpletenosti bin Salmana v umor Hašodžija verodostojne.

MONTREAL - Dovolj je bilo obsežnega uničevanja; z naravo moramo skleniti mirovni sporazum, je ob začetku zasedanja pogodbenic Konvencije ZN o biotski raznovrstnosti v kanadskem Montrealu v torek pozval generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ob tem je bil oster do multinacionalk, ki so človeštvo po njegovih besedah spremenile v orožje za množično izumrtje.

NEW YORK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ukrajinski duh sta bila imenovana za osebnost leta 2022 po izboru ameriške revije Time. Kot ključno dejanje ukrajinskega predsednika je revija izpostavila odločitev, da ob začetku ruske invazije 24. februarja ne zapusti Kijeva. Revija Time osebnost leta izbira od leta 1927.

akt/akt
© STA, 2022