Pregled - šport, 7. 12. (sreda)

Ljubljana, 7. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 7. decembra.

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 9. krogu skupinskega dela evropske lige prvakov na domačem igrišču premagali norveški Elverum z 29:26 (15:13). V celjski ekipi je bil na današnji tekmi v dvorani Zlatorog najbolj učinkovit Aleks Vlah z enajstimi goli, po šest sta jih dosegla Tilen Strmljan in Gal Marguč. Celjska ekipa, ki je danes dosegla drugo zmago v tem tekmovanju, se bo v prihodnjem krogu čez teden dni v gosteh pomerila s poljsko zasedbo Kielce.

DOMŽALE - Nogometaši Domžal so v 19. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:0). Na drugi tekmi pa je Koper s 5:1 (2:0) odpravil sežanski Tabor.

FRANKFURT - Nemška nogometna zveza DFB je sporočila, da bo Hansi Flick tudi v prihodnje ostal selektor nemške reprezentance, pa čeprav je ta izpadla že po skupinskem delu svetovnega prvenstva v Katarju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Flick bo tako najverjetneje selektor Nemčije tudi na evropskem prvenstvu, ki ga bo leta 2024 gostila prav ta država.

BELFAST - Nogometaše Severne Irske, ki bodo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 v isti skupini kot Slovenija, bodo spet igrali pod vodstvom selektorja Michaela O'Neilla. Kot je sporočila severnoirska nogometna zveza, je O'Neill podpisal petinpolletno pogodbo. Ob Severni Irski in Sloveniji bodo v kvalifikacijski skupini za EP 2024 igrali še Danska, Finska, Kazahstan in San Marino.

DOHA - Kapetan belgijske nogometne reprezentance Eden Hazard je napovedal, da se po neuspehu na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer je reprezentanca izpadla že po prvem delu, poslavlja od dresa z reprezentančnim grbom, poročajo agencije. Pričakovano slovo je 31-letni vezni igralec madridskega Reala danes potrdil na Instagramu.

HRASTNIK - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je storila prvi korak k uvrstitvi na septembrsko evropsko prvenstvo v Malmöju. Na tretji kvalifikacijski tekmi je sicer zabeležila prvo zmago, v Hrastniku so Darko Jorgić, Deni Kožul in Peter Hribar s 3:0 ugnali Ukrajino, s katero se bodo v četrtek pomerili še enkrat. Če bodo še enkrat zmagali, se bodo že uvrstili na prvenstvo, če bodo zmagali s 3:0, pa bodo zadržali tudi možnosti, da na koncu osvojijo prvo mesto v skupini 6, na katerem je zdaj Romunija, ki je pred časom v Črnomlju Slovence premagala. Na prvenstvo se uvrstita dve najboljši reprezentanci iz skupin.

AMAN - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je prejšnji teden, osem tednov po operaciji rame, spet začel trenirati na kolesu. Kot je dejal v pogovoru za spletno stran wielerflits.nl, treningi še niso tisti pravi, upa pa, da bo kmalu drugače. Trdi, da roke še ne more normalno iztegniti, a stanje je iz dneva v dan boljše. Olimpijski prvak v kronometru upa, da bo 11. decembra povsem pripravljen za pravo vadbo, takrat bo namreč s svojo ekipo Jumbo-Visme odšel na priprave v špansko Denio, še večje načrte pa ima za januarski kamp ekipe, na katerem želi biti že povsem enakovreden moštvenim kolegom.

LOZANA - Podnebne spremembe in vse slabše snežne razmere v večini tradicionalnih prizorišč zimskih športov so krovno olimpijsko organizacijo Mok prisilile v razmislek o spremembi procesa izbire prireditelja zimskih olimpijskih iger leta 2030. Kot je sporočil Mok, gostitelja najverjetneje ne bodo potrdili na zasedanju skupščine te organizacije naslednje leto. Izvršni komite Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je na torkovem sestanku obravnaval tudi poročilo svoje komisije za bodoče gostitelje iger. V njem je nekaj novih predlogov, med drugim tudi ta, da bi lahko v prihodnje spremenili postopek izbora kandidatov za zimske olimpijske igre. Najpomembnejši med predlogi so zmanjšanje števila primernih prirediteljev, ki bi lahko izvedli igre tako, da bi bile klimatsko ustrezne. Naslednja točka so pogajanja oziroma dogovori z zvezami zimskih športov glede sedanjih in prihodnjih prilagoditev sistema tekmovanj in tekmovalnih koledarjev, tretji pa, da bi zimske OI izvajalo le nekaj izbranih prirediteljev po sistemu rotacije.

DENVER - Košarkarji Dallasa so dosegli novo zmago v severnoameriški ligi NBA. Ponoči so se v Denverju veselili sladke zmage s 116:115. Vnovič se je izkazal Luka Dončić, ki je dosegel 22 točk, 12 podaj in 10 skokov. V vrstah Denverja je Vlatko Čančar v šestih minutah in pol ostal brez dosežene točke, vpisal pa tri skoke in podajo. Dallas po novi zmagi ostaja na devetem mestu zahoda, Denver je kljub porazu še naprej četrti.

OTTAWA - Hokejisti Los Angelesa so ponoči v severnoameriški ligi NHL dosegli 14. zmago v sezoni. V Ottawi so se veselili zmage s 5:2, odlično razpoložen pa je bil tudi slovenski reprezentant Anže Kopitar, ki je v strelsko statistiko dodal tri podaje.

lr/ad/ic/ag/tb/ad
© STA, 2022