Pregled - Slovenija, 7. 12. (sreda)

Ljubljana, 7. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 7. decembra.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob bo zaradi izgube zaupanja sprejel napovedani odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dodali so, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je Golob prejel danes, ne potrjujejo izjav Bobnarjeve glede politizacije policije. Bobnarjeva je napovedala, da bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Policija pa bo preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila Lindava, so dodali.

LJUBLJANA - Vladna stran je z reprezentativnimi sindikati parafirala dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Parafiran dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides danes na parafiranje dogovora ni bilo.

LJUBLJANA - Med prioritetama vladne službe za digitalno preobrazbo v prihodnjem letu bosta interoperabilnost podatkov in storitev ter priprava pravne podlage za delovanje koordinatorja za digitalne storitve, je dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Med dosežki pozdravlja sprejetje načrta za razvoj gigabitne infrastrukture.

LJUBLJANA - Odbor za finance je znova sklenil, da je novela zakona o dohodnini, na katero je državni svet v ponedeljek izglasoval veto, ustrezna. V ponovnem odločanju v DZ bo moralo noveli za potrditev prikimati vsaj 46 poslancev.

LJUBLJANA - Potem ko je zaradi odpora lokalnih skupnosti reorganizacija mreže nujne medicinske pomoči (NMP) leta 2015 deloma zastala, je delovna skupina ministrstva za zdravje oblikovala nov predlog reorganizacije. Po predlogu skupine, ki ga je pridobila STA, bi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. Predlog je naletel na kritike v nekaterih občinah, kjer bi se zdravniki po predlogu ob terenskih intervencijah pripeljali iz drugega kraja, urgentne ambulante pa bi bile ukinjene. Na ministrstvu poudarjajo, da je reorganizacija še v fazi usklajevanja.

LJUBLJANA - V službi vlade za digitalno preobrazbo so pripravili kampanjo Ugrizni se v sovražni jezik!, s katero želijo opozoriti na nesprejemljivost sovražnega in žaljivega govora na spletu. V ta namen so pripravili serijo kratkih videov s slovenskimi športniki, ki se srečujejo s sovražnim govorom. So pa zaradi eksplicitne vsebine dvignili marsikatero obrv.

LJUBLJANA - Banka Slovenije se je v luči umiritve gospodarskih gibanj in s tem povezanih nastajajočih tveganj za finančno stabilnost odločila za aktivacijo proticikličnega kapitalskega blažilnika bank. Njegova vrednost bo določena pri 0,5 odstotka zneska skupne izpostavljenosti tveganjem. Po pojasnilih centralne banke gre za ukrep previdnostne narave, banke pa bodo morale skladno z njim dodatno okrepiti obvezni kapital.

BRDO PRI KRANJU - Slovenija glede produktivnosti postopno napreduje, a se v smislu prehoda v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo razvija prepočasi, v letošnjem poročilu o produktivnosti opozarja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. Podjetniški sektor je sicer izkazal visoko stopnjo odpornosti, a je za krepitev standarda in nadaljnji razvoj nujen prehod v integrirano pametno krožno gospodarstvo. Za ta prehod pa bo treba spremeniti ekonomske politike, pravijo na uradu.

LJUBLJANA - Skupnost Participativne ljubljanske avtonomne cone (Plac) se je z novinarsko konferenco odzvala na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki toži 46 posameznikov za motenje posesti. Na ta način dialog po njihovi oceni ni mogoč. Med toženci so tudi novinarji, kar v Sindikatu novinarjev Slovenije razumejo kot pritisk na njihovo delo.

NOVA GORICA - V Goriškem muzeju so predstavili repliko spomenika Edvarda Rusjana, postavljenega v centru Nove Gorice. Kip iz marmorja bogati razstavo o Novi Gorici, hkrati pa je doprinos za slepe in slabovidne pri obisku Goriškega muzeja.

ap/sk/av/tib/sg/blm/vb/bg/tz/tzu/ako/lte/da/lad/lem/rr/vte/sag/moz/lpc/rbi/gm/bdo/ap
© STA, 2022