Pregled - Slovenija, 6. 12. (torek)

Ljubljana, 6. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 6. decembra.

LJUBLJANA - Izredni strokovni nadzor nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v Ljubljani v letih 2020 in 2021 je pokazal številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, med drugim nesorazmerno, neupravičeno in nestrokovno uporabo prisilnih sredstev ter uporabo vodnega curka proti posameznikom. Na notranjem ministrstvu so že pripravili zakonske spremembe, poročilo pa so poslali na tožilstvo.

LJUBLJANA - Ob zaostritvi odnosov med notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Robertom Golobom glede domnevnih političnih pritiskov na policijo je koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec dejal, da si želi, da zadeva čim prej uredi, spor pa ne bo vplival na odnose med Levico in Svobodo. V poslanski skupini SD so ministrico podprli, češ da delo opravlja strokovno in predano. Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je dejala, da so politične usmeritve zakonska dolžnost vlade, politično vmešavanje pa je nedopustno.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen elektrike, plina in pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Njihova skupna vrednost je ocenjena na 1,2 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Vlada je dopolnila uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce, ki jo je sprejela minuli teden in z njo opredelila formulo oblikovanja referenčne nabavne cene elektrike. Ta zdaj jasno navaja, da se uporablja za pogodbe in druge oblike pravnih poslov o dobavi elektrike v letu 2023.

TIRANA - Voditelji EU in Zahodnega Balkana so se zavzeli za sodelovanje pri soočanju s skupnimi izzivi, kot sta energetska kriza in migracije. To sodelovanje je po mnenju premierja Roberta Goloba lahko učinkovito le z integracijo Zahodnega Balkana v EU. Akcijski načrt Bruslja z ukrepi za okrepitev sodelovanja na področju upravljanja migracij je po njegovem mnenju korak v pravo smer, vstop Hrvaške v schengensko območje pa ne bo prispeval k še večjemu številu migrantov.

BRUSELJ - Finančni ministri EU niso sprejeli dogovora o makrofinančni pomoči Ukrajini. Madžarska namreč podporo sprejetju pomoči pogojuje z izplačilom evropskih sredstev. Finančni minister Klemen Boštjančič je povedal, da so Evropsko komisijo, ki predlaga, da se Madžarski zaradi nespoštovanja načel vladavine prava zamrzne evropska sredstva za kohezijo v višini 7,5 milijarde evrov, pozvali, naj v treh dneh pripravi novo oceno glede izpolnjevanja zavez Budimpešte.

TIRANA - Premier Robert Golob je dejal, da je predlog Evropske komisije za omejevanje cene plina pri 275 evrih na megavatno uro neustrezen. S tem in neenotnostjo med državami članicami trgom pošiljamo "katastrofalna sporočila", je dejal.

LJUBLJANA - Tri ključna delovna področja novega ministrstva za solidarno prihodnost bodo dolgotrajna oskrba, stanovanjska politika in ekonomska demokracija. Kljub zamiku pri ustanavljanju ministrstva so nekatere rešitve, ki bodo sodile pod njegovo okrilje, že pripravljene, je povedal kandidat za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

LJUBLJANA - V DZ so s slavnostno akademijo obeležili 30 let njegovega delovanja. Slavnostni govorci so ob tem spomnili na prehojeno pot do samostojne države. Po besedah predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je to prelomnica tudi v razumevanju države in državljanov, ki vedo, kaj želijo, predsednik republike Borut Pahor pa je izpostavil skrb za skupno državo.

LJUBLJANA - Provincial slovenskih jezuitov Miran Žvanut je glede obtožb o domnevnih zlorabah treh redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, ki naj bi jih pred skoraj 30 leti zagrešil pater Marko Rupnik, dejal, da so zoper njega uvedli previdnostne ukrepe, sicer pa je primer zaključen, saj so dejstva zastarela. Ker Rupnik že več kot 20 let živi izven Slovenije, Žvanut kot provincial ni neposredno vključen v preiskavo.

LJUBLJANA - V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da bo vse bolj naraščajoča kadrovska kriza v domih za starejše zaprla vrata za nove stanovalce. Vlado zato pozivajo k takojšnjemu ukrepanju. Med drugim zahtevajo boljše delovne pogoje in ustrezno vrednotenje delovnih mest, so zapisali v sporočilu za javnost.

SLOVENJ GRADEC - Potem ko je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, je okrožno sodišče 38-letnemu Robertu Pevcu izreklo enotno kazen 20 let zapora za umor žene maja letos, ki ga je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, in za večmesečno nasilje v družini. Pevec je pred sodiščem dejal, da dejanje iskreno obžaluje.

LJUBLJANA - Policija letos beleži 1.416 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranosti povzročitelja. To je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, umrlo pa je 17 oseb, je so povedali ob začetku tretje letošnje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

LJUBLJANA - V 95. letu je umrl igralec Miha Baloh. Baloh, ki je zaigral v več kultnih filmih, kot sta Maškarada režiserja Boštjana Hladnika in Draga moja Iza v režiji Vojka Duletiča, je pripadal generaciji ustvarjalcev, ki je v slovenski institucionalni kulturi 50. let minulega stoletja ustvarila idejni preporod.

sk/av/tib/sg/blm/vb/bg/tz/tzu/ako/lte/da/lad/lem/rr/vte/sag/moz/lpc/sk
© STA, 2022