Pregled - svet, 6. 12. (torek)

Ljubljana, 6. decembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 6. decembra.

TIRANA - Voditelji EU in Zahodnega Balkana so se na vrhu zavzeli za sodelovanje pri soočanju s skupnimi izzivi, kot sta energetska kriza in migracije. V sklepni izjavi so zapisali, da je Rusija edina odgovorna za energetsko in gospodarsko krizo. Partnerje v regiji so pozvali, naj v celoti upoštevajo evropsko zunanjo in varnostno politiko, vključno s sankcijami. Predvsem Srbija je bila deležna pozivov k upoštevanju evropskih sankcij proti Rusiji. Voditelji EU so tudi pozvali k pospešitvi širitvenega procesa.

TIRANA - Evropska unija je Srbiji in Kosovu posredovala najnovejšo različico predloga sporazuma o normalizaciji odnosov, je ob robu vrha EU-Zahodni Balkan povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Izpostavil jel, da je spor o registrskih tablicah končan in da se morata Beograd in Priština sedaj resnično angažirati v dialogu o predlogu, ki ga je, ob močni podpori Nemčije in Francije, dal na mizo kot posrednik.

BRUSELJ/BUDIMPEŠTA - Finančni ministri EU niso dosegli dogovora glede makrofinančne pomoči Ukrajini. Madžarska še naprej blokira sprejetje nadaljnje večmilijardne pomoči tej državi, svojo podporo pa pogojuje z izplačilom evropskih sredstev. Finančni ministri so Evropsko komisijo pozvali, naj v treh dneh pripravi novo oceno glede izpolnjevanja zavez Budimpešte. Madžarski premier Viktor Orban je poročila o madžarskem vetu na finančno pomoč za Ukrajino označil za lažne novice in poudaril, da jo je Madžarska pripravljena nameniti, vendar na bilaterlani ravni.

TIRANA - Več operaterjev iz članic EU in držav Zahodnega Balkana je podpisalo deklaracijo o znižanju stroškov podatkovnega gostovanja od oktobra prihodnje leto. Ceno nameravajo določiti do maja. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, je to dobro za gospodarstvo, turizem in ljudi.

WASHINGTON - Predstavniki ZDA in EU so v ponedeljek po tretjem zasedanju Sveta za tehnologijo sporočili, da so dosegli napredek pri vprašanju ameriške zakonodaje, ki bo evropskim podjetjem onemogočila dostop do davčnih olajšav za električne avtomobile, vendar pa problema niso rešili. Obljubili so nadaljevanje konstruktivnih pogovorov.

KIJEV/NEW YORK - Po valu ruskih raketnih napadov si v Ukrajini prizadevajo obnoviti dobavo električne energije po državi v času, ko so temperature padle pod nič stopinj Celzija. Vodja Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) Martin Griffiths je Varnostni svet ZN opozoril, da je zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo ogroženih milijone Ukrajincev.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal mesto Slovjansk v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile že več mesecev izvajajo ofenzivo, je sporočilo ukrajinsko predsedstvo. Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je zahtevala aretacijo podpredsednice vlade Irine Vereščuk ter namestnice ukrajinskega zunanjega ministra Emine Džaparove, ki naj bi bili obtoženi kršitve ozemeljske celovitosti Rusije.

RIGA - Latvija je ruski televiziji Dožd zaradi vrste kršitev latvijske zakonodaje odvzela licenco, tako da bo morala v četrtek prenehati oddajati. Televizija, ki je zaradi okrepljenih pritiskov ruskih oblasti na neodvisne medije po invaziji na Ukrajino marca prenehala delovati in se nato preselila v Latvijo, od koder je oddajala od sredine julija, očitke zavrača kot nepravične in absurdne.

HAAG - Televizijska mreža Al Jazeera je Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) predložila primer ubite novinarke Širin Abu Akleh, ki so jo maja v raciji na zasedenem Zahodnem bregu ubile izraelske sile. Ob tem so zatrdili, da imajo nove dokaze, ki jasno kažejo, da so izraelske sile streljale neposredno na novinarko in njene sodelavce.

TEHERAN - V Iranu so zaradi umora pripadnika paravojaške enote Basidž med protesti, ki so v državi izbruhnili po smrti Mahse Amini po policijskem pridržanju, na smrt z obešenjem obsodili pet ljudi, so sporočili tamkajšnji pravosodni organi. Poleg tega so 11 ljudi obsodili na dolge zaporne kazni.

PEKING - Na Kitajskem so se poslovili od nekdanjega predsednika Jiang Zemina, ki je umrl v sredo. Sedanji predsednik Xi Jinping je na slovesnosti v Veliki palači ljudstva na Trgu nebeškega miru v Pekingu Jianga označil za uglednega voditelja ter velikega marksista, diplomata in komunističnega borca, ki je državo vodil v času velikih izzivov.

DŽAKARTA - Indonezijski parlament je sprejel novi kazenski zakonik, ki kriminalizira zunajzakonsko skupnost in spolne odnose zunaj zakonske zveze ter omejuje številne druge osebne svoboščine. Za prešuštvo ali spolne odnose zunaj zakonske zveze je zagrožena do 12-mesečna zaporna kazen. Nova zakonodaja bo sicer začela veljati šele čez tri leta, torej leta 2025.

PHOENIX - Volilni uradniki ameriške zvezne države Arizone so v ponedeljek uradno potrdili izide vmesnih volitev 8. novembra, po katerih je zmagala demokratka Katie Hobbs. Republikanska kandidatka Kari Lake, ki je izgubila tekmo za guvernersko palačo, je po vzoru nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa napovedala tožbo zaradi domnevnih prevar.

ZAGREB - Na Hrvaškem je na nenaseljenem gozdnatem območju v bližini mesta Slatina v Virovitiško-podravski županiji strmoglavilo bojno letalo hrvaške vojske MiG-21, je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo. Oba pilota so reševalne službe že našle in nista življenjsko ogrožena.

ULM - V bližini mesta Ulm na jugu Nemčije je v ponedeljkovem napadu z nožem umrlo 14-letno dekle, 13-letnica pa je bila ranjena. Osumljenec, 27-letni prosilec za azil iz Eritreje, naj bi dekleti napadel na poti v šolo. Trenutno nič ne kaže na to, da bi bil napad politično ali versko motiviran, je dejal deželni notranji minister.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela glavni delovni program Obzorje Evropa za obdobje 2023-2024, s katerim bo namenila približno 13,5 milijarde evrov za podporo raziskovalcem in inovatorjem v Evropi pri iskanju prelomnih rešitev za okoljske, energetske, digitalne in geopolitične izzive.

vb/vb
© STA, 2022