Pregled - Slovenija, 24. 11. (četrtek)

Ljubljana, 24. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 24. novembra.

BRUSELJ - Predlog mehanizma za omejevanje cen zemeljskega plina, ki ga je ta teden predstavila Evropska komisija, bo treba še konkretno popraviti, je po zasedanju ministrov za energetiko povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Komisija je sicer predlagala omejitev cene terminskih pogodb za zemeljski plin za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF pri 275 evrih na megavatno uro ob izpolnjevanju dveh pogojev. Za Slovenijo bi bila glede na trenutne razmere sprejemljiva dinamična zgornja omejitev cene pri 150 evrih, zahtevala pa bo tudi vključitev dolgoročnejših produktov in razširitev na vse druge evropske borze.

KRK/BRUSELJ - Hrvaški premier Andrej Plenković, avstrijski kancler Karl Nehammer in bavarski ministrski predsednik Markus Söder so po ogledu terminala za utekočinjeni zemeljski plin na Krku podpisali izjavo o energetsko-političnem sodelovanju, po katerem bi države povezali s plinovodom. Ker bi šel pomemben del plinovoda skozi Slovenijo, so po besedah Plenkovića pomembni tudi pogovori s sosednjo državo. Hrvaški gospodarski minister Davor Filipović je po zasedanju ministrov za energetiko v Bruslju povedal, da je hrvaška vlada sprejela odločitev o sklenitvi solidarnostnega sporazuma s Slovenijo o oskrbi s plinom, podpisala pa ga bo v prihodnjih dneh.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere. Poslanske skupine so na seji DZ ponovile svoje stališče o predlogu dopolnitve pokojninskega zakona, s katerim bi DS odpravil nestimulativen način določanja pokojninske osnove za delovne invalide, ki bi še želeli ostati v delovnem razmerju. Zakonodajni postopek o predlogu se je končal, ker ga matični odbor DZ za delo ni podprl. Zakonodajni postopek je končal tudi predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SDS.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela dva odloka za pomoč kmetijskemu sektorju. Prvi je namenjen živinorejskim kmetijam zaradi izpada krme v letu 2022 in predvideva za 4,5 milijona evrov pomoči, drugi pa sektorju čebelarstva, ki bo prejel slaba dva milijona evrov sredstev, je po seji dejala kmetijska ministrica Irena Šinko.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Spremembe zakona pri določanju delovnega časa prinašajo ločevanje med vozniki v mestnem linijskem prometu ter vozniki v medkrajevnem in posebnem linijskem prometu, torej po vrsti linije, medtem ko se je doslej razlikovalo po dolžini linije. S spremembami so se strinjali v Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ostro pa jim nasprotuje sindikat voznikov avtobusov, ki zaradi teh sprememb in slabih razmer v panogi rožlja s stavko in ponovitvijo leta 2017, ko se je javni cestni potniški promet ustavil.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Določila je, da bo zastopanje Slovenije vodilo zunanje ministrstvo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Za zastopnika in sozastopnika Slovenije v postopku je vlada pooblastila glavnega pravnega svetovalca MZZ Marka Rakovca in veleposlanika na Nizozemskem Jožefa Drofenika.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog stališča o vstopu Bolgarije in Romunije v schengensko območje in ga poslala v državni zbor, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). V njem podpira vstop Bolgarije in Romunije v schengen in pričakuje, da bosta novi članici izpolnjevali obveznosti in naloge v skladu s schengenskim pravnim redom.

LJUBLJANA - Policija je za Primorske novice potrdila, da je avtocestna policija dokončno ukinjena, uslužbenci in policisti pa so večinoma premeščeni na postaje prometnih policij. Notranje ministrstvo je ob tem Darsu sporočilo tudi namero za odstop od sporazuma o sodelovanju za izboljšanje varnosti na avtocestah in hitrih cestah, so pojasnili za STA.

LJUBLJANA - Vlada je na seji dosedanjemu vršilcu dolžnosti direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Jošku Kadivniku podelila polni mandat na tej funkciji. Na čelo Sove je vlada Kadivnika imenovala za dobo petih let, z možnostjo ponovnega imenovanja.

LJUBLJANA - Končale so se volitve v državni svet, na katerih je bila izvoljena nova sestava za nov petletni mandat. Med 40 novoizvoljenimi svetniki jih je 16 v svetniških klopeh sedelo že v zadnjem mandatu. Med tistimi, ki jim vnovična izvolitev ni uspela, pa je tudi sedanji predsednik DS Alojz Kovšca.

LJUBLJANA - Zakon o socialnem vključevanju invalidov je po oceni zagovornika načela enakosti diskriminatoren, saj po njem do nadomestila za invalidnost niso upravičene osebe s trajnimi duševnimi boleznimi. Pristojnemu ministrstvu za delo je zato priporočil spremembo ureditve, s katero bi tudi te osebe bile upravičene do statusa invalida po omenjenem zakonu.

LJUBLJANA - Trend upadanja razpoloženja v gospodarstvu se je novembra ustavil. Vrednost kazalnika gospodarske klime se je glede na oktober zvišala za 3,5 odstotne točke na -1,8 odstotne točke. K zvišanju so po podatkih državnega statističnega urada prispevali vsi posamezni kazalniki zaupanja. V medletni primerjavi je kazalnik medtem nazadoval za 4,8 odstotne točke.

LJUBLJANA - Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 8,1 milijarde evrov, kar je nov rekord. Premoženje 100 najbogatejših se je v zadnjem letu povečalo za 15 odstotkov oz. približno milijardo evrov, ugotavljajo pri reviji Finance Manager. Na vrhu lestvice ni sprememb, na njej kraljujeta Iza Sia in Samo Login z nespremenjenim premoženjem 690 milijonov evrov. Največji skok je uspel Boštjanu Bandlju s trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron. Bandljevo premoženje se je povečalo za 300 odstotkov na 295 milijonov evrov.

LJUBLJANA/ŽENEVA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je preko videopovezave nagovorila Svet ZN za človekove pravice, ki je razpravljal o nasilnem zatiranju protestov v Iranu. Obsodila je uporabo sile nad miroljubnimi iranskimi protestnicami in podprla resolucijo o stanju človekovih pravic v Iranu. Kršitve človekovih pravic v Iranu je v izjavi obsodil tudi premier Robert Golob.

BARCELONA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila 7. regionalnega foruma Unije za Sredozemlje in zasedanja ministrov EU in držav južnega sosedstva. Med drugim je opozorila, da je sredozemska regija še posebej ranljiva zaradi zaradi negativnih vplivov podnebnih sprememb, ter negotovosti glede oskrbe z vodo in hrano.

LJUBLJANA - Proti koncu Plečnikovega jubilejnega leta so v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje odprli razstavo z naslovom Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki skozi obravnavo izbranih arhitektovih pristopov in s tematiziranjem kompleksnega odnosa med učiteljem in študenti reflektira Plečnikovo bogato zapuščino in doslej manj izpostavljene teme.

LJUBLJANA - Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) je nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo letos namenilo Ivu Prančiču. Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo je prejel Damijan Kracina, priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Marija Mojca Pungerčar. Nagradi in priznanje so podelili v Narodni galeriji.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu otroka je državni zbor nagovorila Junior ambasadorka Unicefa Izabela Škornik in se zavzela za sistemske spremembe na področju duševnega zdravja otrok. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob tem poudarila pomen vključenosti otrok v politično življenje in izrazila željo, da DZ ostane odprt za otroške glasove.

vb/vb
© STA, 2022